یکی از بیشترین درخواست های سونوگرافی ، سونوگرافی دوران بارداری است که می توان آن را به سونوگرافی سه ماهه اول بارداری ، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم بارداری تقسیم کرد . وضوح کیفیت تصویر سونوگرافی باعث شده است تا این روش یکی از الزامات مراقبت های دوران بارداری شود و بدین وسیله ، ساختار و سطح بدن و مغز جنین به راحتی تحت تحت ارزیابی قرار می گیرد. امکان مشاهده جنین از زاویه مناسب در این روش به پزشک اجازه می دهدتا هر نوع ناهنجاری مادرزادی در مرحله مناسب تشخیص داده شده و رشد و حالت جنین ، مکان و موقعیت جفت و میزان مایع آمنیوتیک اطراف جنین تخمین زده شود.
انواع سونوگرافی بارداری
در حال حاضر چندین نوع سونوگرافی وجود دارد که کاربرد اصلی آنها یکسان است . سونوگرافی معمولی ، داپلر ( نوعی سونوگرافی رنگی از عروق خونی ) ، سه بعدی ، چهار بعدی ، اکوکاردیوگرافی جنین .
بهترین و بی خطرترین سونوگرافی در بارداری
در حال حاضر سونوگرافی معمولی یا دو بعدی که تصاویر سیاه و سفید در اختیار پزشک قرار می دهد ، بی خطرترین روش تصویربرداری در دوران بارداری است که اغلب برای تایید ضربان قلب ، رد هرگونه مشکل و یال حاملگی خارج از رحمی ، تخمین سن بارداری ، تعیین موقعیت جنین و تشخیص ناهنجاری هایی مانند سندرم داون مورد استفاده قرار می گیرد .
سونوگرافی برای جنین ضرر ندارد؟
سونوگرافی جنین درواقع چکاپ های تصویری است که پیش از تولد جنین چندین مرتبه انجام میشود که مراقبت های لازم دوران بارداری و سلامت جنین را مورد بررس یقرار میدهد. تاکنون گزارشی دررابطه با رسیدن آسیب با انجام سونوگرافی ثبت نشده است. همچنین سونوگرافی موجب اختلال در رشد فکری و جسمی و پیدایش سرطان برای جنین نخواهد شد. در سونوگرافی های مرتبط با جنین از هیچگونه اشعه خطرناک مانند اشعه ایکس و … استفاده نمیشود و به همین دلیل تکنیک ایمن برای چکاپ سلامت جنین است. سونوگرافی های جنین در رابطه با مشکلات نقص عضویت نوزادان هیچ ارتباطی ندارد و اینگونه مشکلات بنا به دلایل دیگری رخ میدهد. اما باید توجه دشاته باشید که سونوگرافی جنین نباید به گونه ای باشد که طی دو روز متوالی انجام شود.
تاکنون در رابطه با تعداد مجاز سونوگرافی در بارداری گزارش دقیقی ثبت نشده است اما گاها شرایط حاملگی فرد و جنین طوری است که نیاز است تا تعداد بیشتری سونوگرافی برای وی انجام شود. اگر گزارشی مبنی بر رساندن آُیب با سونوگرافی جنین وجود داشت، همچین موردی مجاز نمیشد.
برخلاف تصور عمومی این سونوگرافی سه بعدی یا چهار بعدی نیست که نواقص جنینی را بهتر . دقیق تر نشان می دهد بلکه ذکر این نکته لازم است که دستگاه ناهنجاری ها را شناسایی نمی کند و متخصص رادیولوژیست است که با مهارت خود یافته ها را از هم افتراق داده و ناهنجاری ها را تشخیص می دهد که انجام این امر در بسیاری از موارد با سونوگرافی دو بعدی نیز امکان پذیر است .
سونوگرافی های سه بعدی و چهار بعدی برای جنین ضرر دارند؟
بسیاری از بانوان بارداری علاقمند هستند که برای مشاهده واضح تصاویر جنین خود، سونوگرافی سه بعدی انجام دهند اما در ارتباط با ضرر های آن برای جنین هراس دارند و درواقع در این رابطه اطلاعی ندارند. سونوگرافی چهار بعدی دارای قابلیت فیلمبرداری از جنین است. در رابطه با سونوگرافیه ای سه بعدی و چهار بعدی، ضرری برای جنین تاکنون ثبت نشده است اما متخصصین زنان توصیه دارند که سونوگرافی عادی جنین انجام دهید.
سونوگرافی های دو بعدی جنین نیز به اندازه سایر روش ها ایمن هستند. برخی از متخصصین زنان به والدین اجازه انجام سونوگرافی های سه بعدی و چهار بعدی را نمیدهند. درواقع خانم های باردار برای مشاهده واضح تصویر جنین خود از این سونوگرافی ها استفاده میکنند.
بهتر است که سونوگرافی های بارداری را در صورت لزوم که متخصص زنان شما تجویز کرد، انجام دهید. به طور کلی بهتر است که اگر به انجام سونوگرافی نیاز ندارید، از آن استفاده نکنید و تعداد سونوگرافی جنین در بارداری را به کمترین میزان خود برسانید.
توجه داشته باشید که سونوگرافی جنین دارای اهمیت بسیاری است که از دستگاه سونوگرافی خوب و ایمن برای این کار استفاده شود. بسیاری از افراد به این مسئله توجهی ندارند و برای سونوگرافی جنین و سایر سونو های مورد نیاز به مراکز نامعتبر مراجعه و این کار را با دستگاه های بی کیفیت انجام میدهند. ناگفته نماند که این دستگاه ها ممکن است که خطراتی را برای افراد به همراه داشته باشد و سلامت جنین را تحت الشعاع قرار دهد.
آیا انجام سونوگرافی های دیگر در بارداری ضرر دارد؟
بسیاری از افراد میپرسند که سونوگرافی های دیگر نظیر سونوگرافی شکم و لگن و … برای جنین ضرر دارد؟ در اینجا باید بدانید که به عنوان مثال سونوگرافی شکم و لگن نیز دارای اشعه نیست اما دارای فشار های پروب میباشد که ممکن است به جنین فشار وارد شود. در سونوگرافی شکم و لگن فرد باید به چند جهت برای معاینه بخوابد که ممکن است ناخوشی را برای جنین به همراه دشاته باشد. برخی از انواع سونوگرافی دارای اشعه طی انجام هستند که برای جنین ضرر دارند. به طور کلی شما باید چکاپ و سونوگرافی های غیر را بعد از دوران بارداری انجام دهید و در صورت نیاز حتما از پزشک خود اجازه بگیرید.
چه مشکلاتی در بارداری با سونوگرافی قابل تشخیص است ؟
به طور کلی ، کل قسمت های جنین و اکثریت قریب به اتفاق مشکلات جنینی با سونوگرافی معمولی یا دو بعدی قابل بررسی می باشد و استفاده از سونوگرافی سه بعدی یا چهار بعدی در موارد خاص و محدودی کاربرد دارد . گاهی اوقات انجام سونوگرافی متوالی دو بعدی و یا حتی انواع سه بعدی یا چهار بعدی آن برای تشخیص ناهنجاری های ظاهری جنینی مانند شکاف کام یا برخی ناهنجاری های استخوانی کاربرد دارد اما به دلیل آنکه انواع سه بعدی و چهار بعدی آن انرژی بیشتر به جنین وارد می کند ، باید تنها در صورت لزوم و به تجویز پزشک انجام شود .
برخلاف تصور عمومی این سونوگرافی سه بعدی یا چهار بعدی نیست که نواقص جنینی را بهتر . دقیق تر نشان می دهد بلکه ذکر این نکته لازم است که دستگاه ناهنجاری ها را شناسایی نمی کند و متخصص رادیولوژیست است که با مهارت خود یافته ها را از هم افتراق داده و ناهنجاری ها را تشخیص می دهد که انجام این امر در بسیاری از موارد با سونوگرافی دو بعدی نیز امکان پذیر است . صحبت های دکتر زهره محمدزاده متخصص رادیولوژی و سونوگرافی را در این باره بشنوید :
سونوگرافی در سه ماهه اول بارداری
برای سونوگرافی سه ماهه اول مشابه سونوگرافی لگن نیاز به مثانه پر با همان شرایط ذکر شده است . این سونوگرافی به اهداف ذیل انجام می شود :
• تعیین سن حاملگی
• تعیین وجود ساک حاملگی
• تعیین موقعیت ساک حاملگی ( داخل یا خارج رحمی )
• مشاهده ضربان قلب جنین
• بررسی از نظر وجود توده یا کیست های تخمدانی
• بررسی از نظر احتمال وجود سقط جنین یا مرگ جنین
۰ دیدگاه