جداشدن جفت قبل از زایمان یا دکولمان جفت
جدایی جفت از محل لانه گزینی آن در دوره قبل از زایمان ( بعد از هفته ۲۲ بارداری ) به اسامی مختلف دکولمان جفت ، کنده شدن جفت و خونریزی تصادفی نامیده می شود و به یک رخداد ناگهانی که مشخصه بالینی اکثر موارد دکولمان است اشاره می کند.
عوارض جداشدن جفت از جنین
جدایی نسبی جفت ، موجب خونریزی از سینوس های وریدی سطح مادری جفت می شود . اگر خونریزی از محل استقرار جفت راه گریزی پیدا کند موجب جداشدن پرده ها از دیواره رحم شده و به داخل واژن راه می یابد . ( خونریزی آشکار ).
خونی که در پشت جفت محبوس شده است می تواند به مومتر فشار وارد کرده و به فیبرهای عضلانی رحم نفوذ کند . این نفوذ خطرناک بوده و اگر به رحم در طی عمل سزارین نگاه شود ، کبود و ادماتو به نظر خواهد رسید . این وضعیت اصطلاحا اپوپلکسی رحمی نامیده می شود . در خونریزی مخفی ، خونریزی واژینال مشاهده نمی شود اما مادر تمام علائم و نشانه های شوک هیپوولمیک را داراست . این نوع خونریزی موجب بزرگی رحم و درد بی نهایت آن می شود . ترکیبی از دو وضعیت فوق که در آن مقداری از خونریزی به بیرون راه می یابد و مقداری در پشت جفت باقی می ماند ، خونریزی مخلوط نام دارد .
علت جداشدن جفت قبل از زایمان
علت اصلی دکولمان جفت ناشناخته است اما وضعیت ها و بیماری های مختلفی با آن در ارتباط است . به طور کلی علل دخیل در این عارضه عبارتند از :
- افزایش سن و پاریته مادر
- نژاد یا قومیت
- انواع هیپرتانسون
- پارگی بیش از موعد و پره ترم پرده ها
- مصرف دخانیات ( افزایش دوبرابری خطر در مقایسه با افراد غیرسیگاری ، درصورتی که فرد دچار هیپرتانسیون مزمن ، پره اکلامپسی شدید و یا هر دو باشد خطر تا ۸ برابر افزایش می یابد . )
- سوء مصرف کوکائین
- ترومای وارد شده به شکم ( تصادفات جاده ای ، نزدیکی ، تجاوز جنسی )
- میوم های رحم به خصوص اگر در پشت محل لانه گزینی جفت قرار گرفته باشند .
- سابقه سزارین
شیوع جداشدن جفت از جنین
بسیار متغیر است ، چون معیارهای تشخیصی متفاوت هستند . شدت دکولمان اغلب متغیر است و به سرعت مراجعه بیمار بستگی دارد . در صورت تاخیر بیمار احتمال جدایی جفت که منجر به مرگ جنین می شود ، وجود دارد . میزان شیوع گزارش شده این عارضه یک مورد در هر ۲۰۰ زایمان است .
علائم جداشدن جفت از جنین
- خونریزی واژینال
- حساسیت رحم یا کمردرد
- دیسترس جنین
- لیبر پره ترم
- افزایش تعداد انقباضات رحم
- افزایش تونوسیته رحم
- جنین مرده
تشخیص جداشدن جفت از جنین
- علائم بالینی
- سونوگرافی
- یافته های آزمایشگاهی
باید بر این نکته تاکید شود که علائم و نشانه های دکولمان جفت می تواند به طور قابل ملاحظه ای متغیر باشد به عنوان مثال ممکن است خونریزی خارجی بسیار شدید باشد در حالیکه ممکن است جدایی جفت آنقدر وسیع نباشد که مستقیما جنین را به مخاطره بیندازد . بندرت ممکن است هیچگونه خونریزی خارجی وجود نداشته باشد اما ممکن است جفت کاملا جداشده و جنین در نتیجه دکولمان کامل ، مرده باشد . مطالعات نشان داده است که سونوگرافی بندرت تشخیص جداشدگی جفت را تایید می کند .
اداره و کنترل جداشدن جفت از جنین
- بستری : هر بیمار مشکوک به دکولمان جفت ، به علت عوارض خطرناکی که به دنبال دارد باید بستری شود و از آنجایی که احتمال سزارین وجود دارد بیمار باید NPO نگه داشته شود زن باید به پهلو استراحت کند تا از انسداد ورید اجوف تحتانی و فشردگی آئورت توسط رحم حامله جلوگیری شود.
- کنترل علائم حیاتی به خصوص فشار خون : در مواردی که بیمار دارای خونریزی قابل ملاحظه ای است ، فشارخون هر ۱۵ دقیقه تا ۱ ساعت تا ۴ ساعت باید چک شود و اگر فشار خون ثابت شد باید هر ۴ ساعت به همراه دیگر علائم حیاتی چک شود . اگر مادر تب دارد ، دمای بدن باید هر ۲-۱ ساعت اندازه گیری شود و در غیراینصورت هر ۴ ساعت کفایت می کند .
۰ دیدگاه