سونوگرافی سروش » سونوگرافی بارداری » نکات آزمایش بتا برای بارداری
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

نکات آزمایش بتا برای بارداری

آزمایش بتا-hCG (β-hCG) آزمایشی است که میزان گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) را در خون اندازه گیری می کند. این هورمون به محض ۱۰ روز پس از لقاح تولید می شود. در بارداری های سالم، سطح hCG در اوایل بارداری به سرعت افزایش می یابد. سطح بالاتر از حد طبیعی می تواند بارداری را تایید کند. آزمایش‌های متعدد بتا-hCG که در طول زمان انجام می‌شود می‌تواند نشان دهد که آیا سطح hCG در حال افزایش است یا خیر، که نشانه‌ای از اینکه بارداری به طور طبیعی پیش می‌رود.

بسیاری از افراد باردار و کسانی که قصد باردار شدن دارند، ممکن است اصطلاح بتا-hCG را در رابطه با آزمایش بارداری شنیده باشند و تعجب کنند که معنی آن چیست؟ اساساً، آزمایش بتا-hCG برای تأیید و یا ارزیابی بارداری از طریق آزمایش خون در مطب پزشک استفاده می‌شود.

سطوح آزمایش بتا-hCG و معنای آنها

پس از اینکه جفت ایجاد شد از سلول های آن هورمونی به نام HCG تولید می شود. این هورمون بعد از اینکه جفت با مادر ارتباط خونی پیدا کردند از جنین به جریان خون مادر منتقل می شود. مقدار این هورمون را از طریق آزمایش خون پس از گذشت ۱۱ روز از لقاح می توان اندازه گیری کرد. مقدار این هورمون در هر ۷۲ ساعت دوبرابر می شود و این روند تا در هفته ۸ تا ۱۱ به بالاترین میزان رشد خود می رسد. رشد هورمون HCG در بعد از گذشت این زمان کند شده و کاهش می یابد.

نکات آزمایش بتا برای بارداری

کاربردهای آزمایش بتا

۱٫ تشخیص حاملگی فرد
۲٫ تشخیص مول هیدراتیفرم
۳٫ تشخیص بارداری خارج از رحم
۴٫ عمل برداشت رحم
۵٫ انجام کورتاژ پس از بارداری

چه مقدار زمان بعد از نزدیکی آزمایش بی بی چک مثبت می شود؟

سونوگرافی سروش بیان می کند که از آنجائیکه تخمک گذاری و لقاح در یک روز اتفاق می افتد، بنابراین بعد از داشتن رابطه جنسی الزاما لقاح اتفاق نمی افتد. زیرا تخمکی که آزاد می شود تا یک روز امکان بارور شدن را دارد و لقاح در همین زمان رخ می دهد. اگر زمان رابطه جنسی قبل از تخمک گذاری باشد امکان لقاح حتی بعد از گذشت چند روز وجود ندارد اما اگر در زمان تخمک گذاری رابطه داشته باشید لقاح نیز در همان روز اتفاق می افتد. بنابراین زمان مناسب برای آزمایش بی بی چک بر مبنای زمان احتمالی تخمک گذاری می باشد حتی اگر چند روز از رابطه گذشته باشد.

آزمایشات برای تشخیص بارداری

۱٫ از طریق آزمایش خون که از دقت و حساسیت بالایی برخوردارند که به دونوع تقسیم می شوند:
کیفی: که تنها مثبت و منفی بودن را می گوید و دقیق نیست.
کمی : آزمایش بتا که بسیار دقیق می باشد
۲٫ از طریق ادرار :
گراویندکس
تست در منزل : بی بی جک

چه مقدار هورمون بتا برای بارداری نرمال است؟

سونوگرافی سروش (سونوگرافی در غرب تهران ) بیان می کند که برخلاف تصور افراد میزان بتا در همان ابتدا آزمایش بتا خود را نشان نمی دهد . و از عدد پایین تا بالا در حال افزایش است. بنابراین در زمان مناسب نه زودتر اقدام به انجام آزمایش بتا کنند.
زمان مناسب آزمایش بتا (Beta HCG)
بهترین زمان مناسب برای انجام آزمایش بتا در بارداری به روش طبیعی در هفته ۴ تا ۶ بارداری می باشد. در سایر بارداری ها از قبیل بارداری خارج رحمی ، بارداری مولار می توان زودتر این آزمایش را انجام داد. بیشترین کاربرد این آزمایش در تشخیص بارداری می باشد .

چه چیزی در آزمایش بتا اندازه گیری می شود؟

آزمایشات بارداری شامل تشخیص hCG در ادرار یا خون است. آزمایش ادرار یک آزمایش کیفی است که فقط می تواند به شما بگوید که نمونه برای hCG مثبت یا منفی است. همین امر در مورد آزمایش خون hCG کیفی نیز صدق می کند.

در مقابل، آزمایش بتا hCG یک آزمایش کمی است، به این معنی که نه تنها نشان می دهد که این هورمون در خون وجود دارد، بلکه مشخص می کند که دقیقاً چه مقدار است. سطوح hCG بر حسب (mIU/ml) اندازه گیری می شود.

کاربردهای آزمایش بتا-hCG

چه زمانی از آزمایشات بتا-hCG استفاده می شود؟

آزمایش بتا-hCG ممکن است برای تایید بارداری در یک ویزیت اولیه پزشک قبل از تولد انجام شود. اما آزمایش بتا hCG همیشه در بارداری های معمول انجام نمی شود یا ضروری نیست. بسیاری از پزشکان در ویزیت های تایید بارداری از سونوگرافی ترانس واژینال استفاده می کنند تا در واقع شواهد قابل مشاهده بارداری (کیسه حاملگی) را مشاهده کنند.

آزمایش بتا-hCG همچنین زمانی که نگرانی در مورد عوارض بارداری از جمله سقط جنین وجود دارد استفاده می شود. در این شرایط، آزمایش‌های تکراری ممکن است هر دو تا سه روز یک‌بار برای ارزیابی سرعت افزایش سطح hCG انجام شود.

در اوایل بارداری، میزان افزایش بیشتر از مقدار واقعی هورمون در خون است. افزایش آهسته سطوح hCG ممکن است نشان دهنده خطر بالای سقط جنین باشد.

اگر تحت درمان‌های باروری هستید، ممکن است پزشکتان آزمایش بتا-hCG را درست قبل یا زمانی که قرار است پریودتان باشد، تجویز کند تا ببیند آیا تلاش‌ها موفق بوده‌اند یا خیر. پزشکانی که برای افزایش شانس بارداری یا به عنوان بخشی از فرآیند لقاح داخل رحمی (IUI) یا لقاح آزمایشگاهی (IVF) واکسن hCG را تجویز می کنند، باید آزمایش بتا-hCG را با دقت زمان‌بندی کنند تا مطمئن شوند که دارو بدن را پاک کرده است.

سایر کاربردهای آزمایش بتا-hCG در دوران بارداری عبارتند از:

تعیین سن جنین:

آزمایش بتا-hCG همیشه نمی تواند سن دقیق بارداری را مشخص کند. با این حال، نتایج شما در کنار تاریخ آخرین قاعدگی شما در نظر گرفته می شود . این نتایج می تواند به پزشک شما یک ایده کلی بدهد، زیرا محدوده مورد انتظار hCG با هر هفته در سه ماهه اول تغییر می کند.

غربالگری جنین:

آزمایش بتا hCG بخشی از آزمایش‌های غربالگری سه‌گانه و چهارگانه سرم مادر است که بین هفته‌های ۱۵ تا ۲۰ بارداری برای ارزیابی نشانگرهای برخی از مشکلات سلامت جنین از جمله سندرم داون انجام می‌شود.

بی ارتباط با بارداری، آزمایش بتا-hCG ممکن است به تشخیص برخی سرطان ها کمک کند.

سطوح بتا hCG در بارداری

در زیر محدوده های معمول سطوح hCG در دوران بارداری آورده شده است. این محدوده ها فقط دستورالعمل هستند، زیرا هر بارداری متفاوت است.

سطوح مورد انتظار HCG در سه ماهه اول بارداری

شما عزیزان می توانید جهت تعیین نوبت سونوگرافی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید :

شماره ی تماس: ۴۴۱۶۲۱۲۶، ۰۹۰۱۳۴۰۱۷۸۱

سایر خدمات سونوگرافی سروش :

  1. سونوگرافی واژینال

۲. سونوگرافی NT

۳. تست غربالگری در بارداری

و…

آدرس سونوگرافی سروش : آدرس:بزرگراه ستاری جنوب ،ابتدای بلوار فردوس غرب_بعد از تقاطع شهید ورزی

منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم

دکتر زهره محمدزاده

دکتر زهره محمدزاده

تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن ۱۵ دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیرازمتخصص رادیولوژی و سونوگرافی

مقالات مرتبط

فرق سونوگرافی آنومالی با ۳ بعدی

فرق سونوگرافی آنومالی با ۳ بعدی

در روش سونوگرافی آنومالی پزشک اعضای درونی جنین مثل قلب، مغز، کلیه، معده، اندازه ی دست ها و پاها و طول گردن جنین را بررسی می کند تا از روند طبیعی بودن رشد بدن جنین مطلع...

اهمیت آنومالی اسکن در بارداری

اهمیت آنومالی اسکن در بارداری

 اهمیت سونوگرافی آنومالی در دوران بارداری بسیار زیاد است چرا که تمامی اندام های مهم جنین در این سونوگرافی بررسی می شود. غربالگری آنومالی یک سونوگرافی شکمی است که به...

سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی یک سونوگرافی در اواسط بارداری است که بین هفته هجدهم و بیست و یکم بارداری انجام می شود تا از نزدیک جنین و رحم را بررسی کنیم. در هفته بیستم بارداری، این...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۲ دیدگاه ها
  1. چشم انتظار

    باسلام خدمت سرکار خانم دکتر
    خانم بنده بعد از یک سقط در مردادماه ۱۴۰۰ مجدد در۱۱ بهمن ماه امسال باآزمایش بتابه مقدار ۹۰ متوجه بارداری شد و بعد از ۴۸ ساعت تکرار عدد بتا ۲۶۸ بود تاریخ۱۴۰۱/۱۲/۰۶با انجام سونو شکمی ساک و زرده تشکیل شده بود و ضربانی نداشت و قطر CRLحدود ۵ میلیمتر بود بعد گفتن صدای قلب شنیده نشد و دو هفاه بعد رفتیم سونو گفت چیزی داخلش نیست جذب شده آیا چنین چیزی هست بعد از اون برا بار سوم رفتیم سونو که اونم یک سونو گرافی بدون دقت بود آیا ممکنه بریم سونو و بگن بچه و قلب تشکیل شده ؟؟آیا چنین اتفاقی تابه حال افتاده که جنین بعد رویت بشه الان حدود ۸ هفته هست طبق اطلاعاتی که دادم خدمتتون آیا احتمالش به وجود جنین هست ؟؟لطفا هرچه در این مورد اطلاع دارید راهنمایی کنید و دلمون رو از این ها شاد کنید ….. خدا خیرتون بده

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام و عرض ادب
      بله ممکنه جنین تشکیل نشده باشد. برای اطمینان خاطر سونوگرافی واژینال انجام بدهید.

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *