شاید تا به حال برای شما هم حادثه یا اتفاقی رخ داده باشد که نیاز به تصویربرداری از ناحیه قفسه سینه داشته باشید. رادیولوژی قفسه سینه در واقع روشی عمومی برای تشخیص بیماری های متعدد بوده و برای تشخیص بسیار موثر است. گاهی حتی لازم است افراد پس از گذشت چندین مدت، مجدد از این تکنیک استفاده کنند تا میزان پیشرفت درمان یا بدتر شدن مشکل نیز مشخص شود. در ادامه به تمامی جزئیات این روش تصویربرداری خواهیم پرداخت.
رادیولوژی قفسه سینه چیست و چه کاربردی دارد؟
یکی از رایج ترین تصویربرداری های انجام شده عکس برداری قفسه سینه است که با استفاده از اشعه ایکس انجام می گیرد.در این عکس مسیر های تنفسی ،قلب و ریه ها ،استخوان های قفسه سینه و ستون مهره ها به راحتی دیده می شوند. این رادیوگرافی نمای خلفی قدامی (PA) قفسه سینه است.در این عکس برداری این اندام ها در معرض اشعه ایکس قرار می گیرند و تصویر ها تهیه می شوند .این عکس برداری بدون درد بوده و تنها لازم است که بیمار به حالت ایستاده قرار بگکیرد و اشعه ایکس از بدن وی عبور کرده و فرد هیچ حسی را در این لحظه نخواهد داشت.در برخی از موارد خاص و یا بررسی برخی از نواحی ممکن است که عکس برداری به حالت نشسته و یا خوابیده انجام بگیرد.
- تعیین وضعیت ریه ها با رادیولوژی قفسه سینه: این رادیولوژی در حقیقت تمامی عفئونت های منتهی به ریه یا مشکلاتی از جمله سرطان و شکستگی و … را نمایان میکند. این تصویر برداری روشی بسیار دقیق بوده که برای تشخیص بیماری های مربوط به ریه میتوان به آن استناد کرد.
- اختلالات ریوی و قلبی: گاهی شکل ظاهری قلب نیز دچار تغییراتی شده که در حقیقت نشان دهنده نارسایی قلب یا ناشی از مشکل در درچه قلب، پریکارد و … باشد.
- رگ های خونی: همانطور که میدانید، شریان های اصلی و آئورت بزرگتر از رگ های دیگر بوده و قطر بیشتری دارند که با استفاده از این رادیوگرافی، تمامی مشکلات عروقی خونی نیز مشخص شده و بیماری های قلبی مادرزادی را نمایان میسازد.
- رسوب کلسیم: وجود کلسیم در رگ های خونی توسط رادیوگرافی قفسه سینه مشخص میسازد. اگر رسوب کلسیم در رگ های خونی وجود داشته باشد و پیگیری نشود، آسیب های شدیدی به عضله قلب و عروق کرونری وارد میکند. رسوب های کلسیم اغلب به دلیل وجود عفونت های قدیمی که هنوز به طور کامل درمان نشده اند به وجود میآیند.
ریه ها ،دیواره قفسه سینه و وضعیت ظاهری قلب در این عکس برداری دیده خواهد شد ممکن است مشخصههای زیر را به همراه داشته باشد:
- آمفیزم
- پنومونی
- سرطان ریه
- تنگی نفس
- سرفه های مزمن
- درد در قفسه سینه
- مشکلات قلبی از نارسایی قلب
- مشخص شدن مایعات و هوای جمع شده در ریه
نماهای عکس رادیولوژی قفسه سینه
ناحیه قفسه سینه معمولا از چند زاویه و نمای مختلف مورد بررسی قرار میگیرد.
نمای خلفی- قدامی(PA)
در این مورد، بیمار در حالت ایستاده قرار دارد . اشعه از پشت به سمت جلو میتابد. تصاویر این نما، بسیار شفاف و دقیق میباشد.
نمای قدامی- خلفی(AP)
در این نما برعکس حالت قبلی، اشعه از سمت جلو به پشت تابانده شده و بیمار در حالت نیمه نشسته قرار میگیرد. از این حالت بیشتر برای افرادی که دچار آسیب شده اند و نمیتوانند حرکت زیاد داشته باشند، استفاده میشود.
نمای جانبی (LAT)
در این حالت از تصویربرداری، اعضای پشت ستون فقرات مورد بررسی دقیق قرار میگیرد. در این نوع نما، بیمار به سمت پهلو اایستاده و دست ها را به سمت بالا نگه میدارد و دستگاه در قسمت کناری بدن نیز قرار میگیرد.
خطرات رادیوگرافی قفسه سینه
بسیاری از افرادی که ناچار به انجام رادیولوژی قفسه سینه هستند، از رسیدن آسیب به بدن به دلایل تابش اشعه ایکس نگران هستند اما باید این نکته را بدانید میزان تابش اشعه ایکس بسیار پایین بوده و خطری برای سلامتی به وجود نمیآورد. بهتر است برای بهره بردن از این روش تصویربرداری قفسه سینه به مزیت های بیشمار این روش توجه داشته و فکر خود را برای انجام آن آزرده نکنیم.
سایر محدودیت های رادیولوژی قفسه سینه
رادیولوژی قفسه سینه جزو اولین آزمایش های بالینی بشمار میرود اما ناگفته نماند که دارای محدودیت هایی جزئی نیز میباشد. به عنوان مثال این امکان وجود دارد که غده ای سرطانی بسیار کوچک، در تصاویر بدست آمده از این ناحیه نمایان نشود. ممکن است در ریه ها، لخته خونی موجود در ریه یا همان آمبولی نیز مشخص نشود. با وجود این محدودیت ها، هیچ ارزشی از این روش تشخیی تصویربرداری کم نشده بلکه برای تشخیص سایر موارد از راه های دیگر استفاده کرده و همچنان رادیولوژی قفسه سینه را برای تشخیص مشکلات داخلی بدن بکار میبرند.
اقدامات لازم پیش از عکس برداری از قفسه سینه
با دستور کادر پزشکی شما باید تماما و یا بخشی از لباس های بالا تنه خود را دربیاورید و لباس های گان که همان لباس های ساده و بدون هیچ گونه شی فلزی هستند را برتن کنید.در صورتی که اشیای فلزی با شما باشند در عکس ها مشخص خواهند شد و در نتیجه اختلال ایجاد خواهند کرد.در صورتی که شما باردار هستید حتما باید این مسئله را به پزشک خود اطلاع بدهید زیرا اشعه ایکس باید با تجویز پزشک برای خانم های باردار انجام شود و ممکن است برای جنین ضرر داشته باشد.عکسبرداری با اشعه X همچون بسیاری از دیگر روش های پزشکی نباید در حین بارداری انجام شود.
در طول انجام رادیوگرافی
ماهیت رادیولوژی قفسه سینه اینگونه است که شما به درون دستگاه وارد میشوید. تصاویر مربوطه با استفاده از مانیتور به پزشک نشان داده میشود. احتمالا نیاز باشد تا در این حین، حالات خود را به مدلی دیگر تغییر دهد. یکی از کارهایی که در طول رادیولوژی باید انجام دهید، این است که جلوی دستگاه ایستاده و بازو های خود را به سمت بالا گرفته و نگه دارید. از شما میخواهند تا یک نفس عمیق کشیده تا تصاویر به صورت واضح دیده شوند. البته این کار را شما باید در تمامی مراحل انجام دهید. برای افرادی که نمیتوانند ایستاده این رادیولوژی را انجام دهند، به صورت دراز کشیده و یا حتی نشسته انجام میشود.
هزینه رادیولوژی قفسه سینه
این روش تشخیصی از نظر هزینه به عوامل مختلفی از جمله: نوع بیمه، نوع تصویربرداری و … بستگی دارد. این کار جزو گروه روش های زیبایی محسوب نمیشود و از این تصویربرداری برای تشخیص مشکلات داخلی بدن استفاده میکنند به همین دلیل نمیتوان از انجام آن صرف نظر کرد. توصیه میشود حال که این روش دارای تعرفه مشخص بوده، بنابراین بهترین مرکز را برای انجام کار برای خود برگزینید تا نتایجی دقیق را بدست آورید و نیاز به انجام مجدد رادیولوژی قفسه سینه نداشته باشید.
سلام پشت قفسه ی سینم خیلی میسوزه ، نفسمم بند میاد اگر این رادیولوژی رو انجام بدم مشکلم مشخص میشه؟
در صورتی که مشکل در قفسه سینه وجود داشته باشد ، با انجام رادیولوژی قفسه سینه ، مشکل شخص می شود .