ماموگرافی دیجیتال با بهرهگیری از تکنولوژی پیشرفته، گامی موثر در ارتقای دقت و کیفیت تشخیص بیماریهای پستان محسوب میشود. این روش با کاهش میزان تابش اشعه، سهولت در ذخیره و ارسال تصاویر و ارائه نتایج دقیقتر، توانسته است جایگاه ویژهای در تشخیص زودهنگام سرطان پستان به دست آورد. با توجه به اهمیت شناسایی بهموقع بیماریها، انجام ماموگرافی دیجیتال بهویژه برای زنان بالای ۴۰ سال یا افراد با سابقه خانوادگی، بهعنوان یک اقدام پیشگیرانه ضروری است. این فناوری، ابزاری قدرتمند برای حفظ سلامت و بهبود کیفیت زندگی زنان است. با ما باشید تا با این فناوری بیشتر آشنا شوید.
ماموگرافی دیجیتال چیست؟
ماموگرافی دیجیتال نوعی تصویربرداری از پستان است که از حسگرهای دیجیتال و کامپیوترها برای ایجاد تصاویر دقیق پستان استفاده میکند. این تصاویر میتوانند ذخیره، مشاهده و به صورت الکترونیکی منتقل شوند، که این امر تشخیص هر گونه ناهنجاری مانند سرطان پستان را برای پزشکان آسانتر از ماموگرافی سنتی میکند.
نحوه انجام ماموگرافی دیجیتال
برای انجام این نوع از ماموگرافی بیمار باید پس از بیرون در آوردن لباس های بالاتنه ی خود لباس مخصوص ماموگرافی را بپوشد. با توجه به امکانات و تجهیزات به کار رفته در مرکز سونوگرافی، ماموگرافی میتواند به دو صورت عمودی یا افقی انجام شود. سپس سینه بین دو صفحه نرم قرار گرفته و به وسیله دوز پایین اشعه ایکس عکسبرداری از سینه انجام میشود. صفحه برای ثبت تصاویر دقیق از بافت های سینه آن را به آرامی فشار میدهد که در برخی افراد ممکن است احساس درد داشته باشند اما جای نگرانی نداشته و این اتفاق موقتی بوده و از بین میرود. در آخر تصاویر ماموگرافی دیجیتال روی سی دی ذخیره شده و توسط پزشک برای تشخیص مورد بررسی قرار میگیرد. زمانی که تصاویر سینه در ماموگرافی دیجیتال غیر طبیعی باشد، برای درمان با اشعه ایکس تصاویر مختلفی برداشته شده و سینه تحت امواج فراصوتی قرار میگیرد. مقاله تفاوت سونوگرافی با ماموگرافی را بخوانید.
در ماموگرافی دیجیتال چه چیزهایی دیده میشود ؟
زمانی که ماموگرافی انجام می دهید بافت پستانی که متراکم تر است به رنگ سفید دیده میشود و چربی ها را میتوان به رنگ خاکستری مشاهده کرد توده های خوش و هم چنین توده های سرطانی و بدخیم به رنگ سفید در ماموگرافی دیده میشود. چون در خانم های با سن بالا و یائسه پستان ها بیشتر از چربی تشکیل شده و از بافت متراکم مقدار زیادی کاسته شده است به همین دلیل ناهنجاری های مربوط به سینه راحت تر قابل شناسایی هستند.
تشخیص توده های دیده شده در ماموگرافی
پس از اینکه توده ها در ماموگرافی سینه دیده میشوند برای اینکه سرطانی و یا غیر سرطانی بودن آن مشخص شود متخصص رادیولوژی الگو را در نظر میگیرد. برای مثال اگر ذرات ریز کلسیمی در تمام پستان دید شوند احتمال خوش خیم بودن آنها بالاست و در صورتی که در یک منطقه متراکم شده باشند احتمال سرطانی بودن آنها بالا می رود.کیستهای خوش خیم به شکل گرد و دیواره های صاف بوده و تومورهای سرطانی معمولا لبه های دندانه دار دارند .در کنار ماموگرافی متخصص رادولوژی میتواند با استفاده ازسونوگرافی توده های کشف شده کیستی را بررسی کند.
مزایای ماموگرافی دیجیتال
انجام ماموگرافی دیجیتال علاوه بر کمک به تشخیص و درمان بیماری های مربوط به سینه مزایای دیگری دارد که شامل موارد زیر میباشد:
- ماموگرافی دیجیتال خطر مرگ ناشی از سرطان سینه را کاهش میدهد.
- این روش به پزشک در تشخیص تومور های کوچک کمک کرده و پزشک میتواند زمانی که توده های سرطانی کوچک است روش های درمانی متعددی را مورد استفاده قرار دهد.
- انجام ماموگرافی دیجیتال با استفاده از اشعه ایکس هیچ گونه ضرری برای فرد نداشته و پس از انجام آن هیچ اثری از اشعه ایکس در بدن فرد باقی نمیماند.
- با توجه به ذخیره تصاویر در سی دی دسترسی به اطلاعات در هر لحظه برای پزشک امکان پذیر میباشد.
- نتایج حاصل از انجام ماموگرافی دیجیتال فقط با گذشت ۱۰ ثانیه مشخص میشود
تفاوت ماموگرافی دیجیتال با ماموگرافی معمولی در چیست ؟
در ماموگرافی دیجیتال استفاده و به کار گیری از اشعه ایکس بسیار کمتر از ماموگرافی عادی است. چون میتوان تصاویر را به صورت دیجیتال ذخیره کرد کیفیت عکس ها بیشتر بوده و قدرت زوم خواهند داشت و با بزرگ نمایی حتی تصویرهای بسیار ریز نیز مشخص خواهند شد. ماموگرافی معمولی به مدت پنج تا ده دقیقه طول میکشد تا نتیجه را آماده کند در صورتی که با ماموگرافی دیجیتال این زمان به چند ثانیه کاهش پیدا میکند.
آماده شدن برای ماموگرافی دیجیتال
آمادهسازی خاصی نیاز نیست، اما توصیه میشود در روز آزمایش از استفاده از دئودورانت، پودر یا لوسیون روی پستانها یا زیر بغل خودداری کنید، زیرا این موارد میتوانند بر فرایند تصویربرداری تأثیر بگذارند. بهتر است لباسی دو تکه بپوشید تا راحتتر بتوانید از کمر بالا لباس خود را درآورید.
ماموگرافی دیجیتال چقدر طول میکشد؟
معمولاً انجام ماموگرافی دیجیتال حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد. فرایند شامل فشرده کردن پستان برای گرفتن چندین تصویر از زوایای مختلف است. خود تصویربرداری معمولاً تنها چند دقیقه برای هر پستان طول میکشد.
سوالات متداول ماموگرافی دیجیتال
مشابه ماموگرافی سنتی، ماموگرافی دیجیتال ممکن است کمی ناراحتی ایجاد کند زیرا پستان برای به دست آوردن تصاویر واضحتر فشرده میشود. با این حال، این فشردگی معمولاً کوتاه مدت است و برای داشتن نتایج با کیفیت ضروری است. اگر درد زیادی احساس کردید، به تکنسین اطلاع دهید تا بتواند روند را تنظیم کند.
ماموگرافی دیجیتال معمولاً برای زنان بالای ۴۰ سال به عنوان بخشی از غربالگری سرطان پستان توصیه میشود، به ویژه اگر بافت پستان متراکم یا سابقه خانوادگی سرطان پستان داشته باشند. با این حال، زنان در هر سنی ممکن است در صورت توصیه پزشک، ماموگرافی دیجیتال را به عنوان روش تشخیصی انجام دهند، مانند زمانی که علائمی وجود داشته باشد یا یافتههای غیرعادی در معاینات بالینی مشاهده شود.
بله، ماموگرافی دیجیتال ایمن است. این فرایند از مقدار کمی اشعه استفاده میکند که بسیار کم و در حد محدودیتهای ایمنی است. فواید شناسایی زودهنگام سرطان پستان بسیار بیشتر از خطر اندک ناشی از اشعهگذاری است.
فراوانی انجام ماموگرافی دیجیتال به سن، عوامل خطر و توصیههای پزشک شما بستگی دارد. به طور کلی، زنان ۴۰ سال به بالا باید هر سال یک ماموگرافی انجام دهند، اما زنانی که خطر بالاتری برای ابتلا به سرطان پستان دارند ممکن است به غربالگریهای مکرر نیاز داشته باشند.
اگر نتایج ماموگرافی دیجیتال ناهنجاری را نشان دهد، پزشک شما ممکن است آزمایشهای اضافی مانند سونوگرافی، بیوپسی یا MRI برای ارزیابی بیشتر توصیه کند. مهم است که بدانید بیشتر یافتههای غیرعادی سرطانی نیستند و آزمایشهای اضافی به تعیین ماهیت این ناهنجاریها کمک میکنند.
به طور کلی، انجام ماموگرافی در دوران بارداری توصیه نمیشود مگر اینکه نگرانی خاصی وجود داشته باشد، زیرا اشعه (حتی در سطوح پایین) ممکن است برای جنین در حال رشد خطرناک باشد. اگر انجام ماموگرافی ضروری باشد، پزشک شما مزایا و خطرات را ارزیابی کرده و ممکن است گزینههای تصویربرداری جایگزین را پیشنهاد دهد.
نتیجه گیری
ماموگرافی دیجیتال بهعنوان یکی از پیشرفتهترین روشهای تشخیصی در زمینه بیماریهای پستان، نقش مهمی در تشخیص زودهنگام سرطان پستان و دیگر مشکلات مرتبط با بافت پستان ایفا میکند. این روش با بهرهگیری از تکنولوژی دیجیتال، دقت و کیفیت تصاویر را بهطور قابلتوجهی افزایش داده و امکان تحلیل دقیقتر را برای پزشکان فراهم میآورد. همچنین، کاهش میزان تابش اشعه، سرعت بالاتر در تصویربرداری و توانایی آرشیو و ارسال تصاویر از دیگر مزایای برجسته این فناوری است. اگر نیاز به یک مرکز معتبر مجهز به فناوری ماموگرافی دیجیتال در غرب تهران دارید به مرکز سونوگرافی سروش مراجعه کنید.
۲۴ سالمه و مجردم. مادر بزرگم سرطان سینه داره. برای چکاپ می تونم ماموگرافی کنم؟
ابتدا به یک متخصص زنان مراجعه نمایید . در صورتی که نیاز به بررسی های بیشتر باشد برای ماموگرافی به شما اطلاع می دهند
سلام
۳۷ سالمه در سونوگرافی سینه که سال گذشته برای چکاپ انجام دادم متوجه وجود سه کیست در سینه رایت و دو کیست در سینه چپم شده لطفا راهنماییم بفرمایید که هر چند وقت لازم است که برای سونوگرافی مجدد مراجعه کنم
با تشکر
سلام
هر ۶ ماه نیاز به انجام سونوگرافی هست در صورت نرمال بودن سالی یک بار.