سونوگرافی سروش » سونوگرافی بارداری » همه آنچه درباره غربالگری بارداری باید بدانید
مدت زمان مطالعه ۲۴ دقیقه

همه آنچه درباره غربالگری بارداری باید بدانید

در دوران بارداری نگرانی های زیادی برای مادر و اطرافیان جنین وجود دارد که از نظر روحی آرامش لازم دوران بارداری را بر هم می‌زند. یکی از راه های رسیدن به آرامش فکری در همه مراحل بارداری و جلوگیری از بروز برخی مشکلات، انجام انواع تست های غربالگری در دوران بارداری می‌باشد. خوشبختانه در سال های اخیر با توجه به اطلاع رسانی های پزشکی به طرق مختلف و بالا رفتن سطح دانش خانواده ها، اغلب افراد در ارتباط با تست های غربالگری بارداری کم و بیش اطلاعات مکفی دارند. در ادامه مقاله در رابطه با همه مزایا، معایب، نکات ضروری و الزام انجام انواع آزمایش ها صحبت خواهیم کرد و فیلم های واقعی از این روش را به نمایش خواهیم گذاشت.

غربالگری بارداری

در صورتی که فرصت مطالعه این مقاله را ندارید، با گوش دادن به این پادکست خلاصه ای از مطالب را بشنوید:

محتوا نمایش

آشنایی با تست های غربالگری

تست های غربالگری در واقع مجموعه ای از آزمایش ها و سونوگرافی های مهم هستند، که در ماه های مختلف بارداری جهت تشخیص بیماری ها و ناهنجاری های کروموزومی جنین از لحاظ کروموزومی و سایر موارد انجام می‌شود. این آزمایش های غربالگری جنین در واقع هدفی خاص را دنبال می‌کنند. ب طور کلی هدف از انجام هر گونه تست غربالگری این است که خانم های باردار از سلامت جنین خود در برابر بیماری های سندرومی مانند سندروم داون و سایر نقص های جنینی آگاه شوند و میزان خطر ابتلا به هر نوع از این بیماری ها و میزان شدت آن ها در صورت وجود، مشخص سازند تا سایر تدابیر در راستای این تشخیص ها اعم از سقط با مجوز یا درمان دارویی در نظر گرفته شود.

بررسی ژنتیک جنین در غربالگری

طبق نتایجی که از آمار های فرزندآوری وجود دارد، در طول سال های اخیر با وجود انواع روش های غربالگری در زمان های مشخص دوران حاملگی، جمعیت نوزادان مبتلا به ناهنجاری های سندرومی و ژنتیکی بسیار کاهش یافته است. برخی افراد هنوز تصور دارند که بروز این نوع ناهنجاری ها به دلیل ازدواج های فامیلی است اما قابل ذکر است که این فرضیه صد در صد اشتباه بوده و امکان تولد فرزند بیمار در اافرادی که هیچ نسبت فامیلی با هم ندارند نیز وجود دارد. سونوگرافی کودک شما باید توسط سونوگرافی آموزش دیده و ماهر انجام شود و توسط متخصص رادیولوژی، متخصص زنان و زایمان یا پزشک متخصص جنین مادر خوانده شود. در صورت بروز مشکلات مشکوک، ممکن است شما به سونوگرافی دقیق تر احتیاج داشته باشید که توسط متخصص رادیولوژی، متخصص طب جنین مادر یا متخصص قلب و عروق تعبیر خواهد شد.

غربالگری بارداری قبل از تولد

آزمایش غربالگری در دوران بارداری و قبل از تولد، انواع تست هایی را که ممکن است پزشک شما توصیه کند یا شما در دوران بارداری انتخاب می کنید را شامل می شود.برخی از آزمایشات غربالگری قبل از تولد برای تعیین این که آیا کودک احتمالاً دارای شرایط سلامتی خاص یا ناهنجاری های کروموزومی مانند: سندرم داون است، انجام می شود. قطعاً پزشک شما در اولین ملاقات دوران بارداری به این آزمایشات اشاره خواهد کرد، زیرا بیشتر آن ها در سه ماهه اول و دوم انجام می شود.

انواع آزمایش غربالگری فقط می توانند خطر یا احتمال وجود شما را در شرایط خاص تشخیص دهند و معمولاً غیر تهاجمی و اختیاری هستند. هنگامی که نتایج مثبت و غیر طبیعی هستند، آزمایش های تشخیصی بیشتر (برخی از آن ها ممکن است تهاجمی تر باشد)، پاسخ های قطعی تری را برای شما و پزشک فراهم می کند. سایر آزمایش های غربالگری قبل از تولد روش های معمولی است که به دنبال مسائل سلامتی انجام می شوند و ممکن است، بارداری یا کودک شما را تحت تأثیر قرار دهد. برای مثال آزمایش دیابت حاملگی که به هر حال قابل کنترل خواهد بود.

غربالگری متوالی چیست؟

در این روش ابتدا غربالگری سه ماهه اول انجام گردیده و بر اثر نتایج حاصله به سه دسته پرخطر، کم خطر و ریسک متوسط تقسیم می شود . زنان باردار پر خطر لازم به انجام CVS5 می باشند و افراد کم خطر نیازی به تست غربالگری و یا تشخیص دیگری نمی باشند. افراد با ریسک متوسط ملزم به انجام غربالگری مرحله دوم یا کوآد می باشند.

تعداد کلی غربالگری های بارداری

غربالگری های بارداری در سه دوره انجام می‌شوند اما برخی از مادران به ویژه افرادی که بارداری پر خطر دارند باید سونوگرافی های بیشتری داشته باشند. این تعداد غربالگری ها به جز سایر آزمایشات و سونوگرافی معمولی اولیه می‌باشد. به عنوان مثال افرادی مشکلاتی همچون دیابت، فشار خون بالا، سابقه سقط جنین، مصرف داروهای خاص، مشکل سندروم داون در یکی از اقوام نزدیک و … دارند، باید تعداد بیشتری با توجه به نظر پزشک سونوگرافی انجام دهند.

با انجام این آزمون متوجه خواهید شد که نیاز شما با احتساب در صد برای انجام غربالگری های دوران بارداری چه میزان است:

262
ایجاد شده در
تست غربالگری بارداری

آیا انجام غربالگری بارداری برای شما لازم است یا خیر؟

محدوده سنی شما چقدر است؟

آیا اولین تجربه بارداری خود را می‌گذرانید؟

سابقه سندروم داون در افراد خانواده دارید؟

در صورتی که تا کنون یک غربالگری انجام داده اید و برای دوره دوم مردد هستید، گزینه مورد نظر خود را انتخاب نمایید.

The average score is 28%

۰%

انواع آزمایش های غربالگری بارداری

این که آیا بارداری شما به طور عادی پیش می رود یا خیر، متخصص زنان ممکن است برخی از سونوگرافی ها را توصیه کند. هدف اصلی سونوگرافی ها بررسی کودک شما از نا هنجاری های جسمی است. ارائه دهنده خدمات سونوگرافی با دقت از نظر آناتومی اولیه کودک از جمله سر، گردن، قفسه سینه، قلب، ستون فقرات، معده، کلیه ها، مثانه، بازوها، پاها و بند ناف جنین را مورد بررسی قرار می دهد تا از رشد صحیح آن ها اطمینان حاصل کند. حدود ۲ الی ۳ درصد نوزادان در هنگام تولد، نواقص مادرزادی دارند و شایع ترین این نواقص شامل منگلیسم یا سندروم داون، نواقص لوله ی عصبی و سندروم تریزومی ۱۸ می باشد که با آزمایش های غربالگری می توان آن را تشخیص داد.

این نواقص معمولا در نوزادانی ایجاد می شود که سابقه ژنتیکی و مادرزادی ندارند بنابراین این آزمایش های غربالگری به تمامی مادران توصیه می شود. بهتر است که این سونوگرافی بعد از ۱۸ هفته از بارداری انجام شود، تا توانایی جستجوی ناهنجاری های احتمالی بهینه شود. با این وجود، در صورت ایجاد نگرانی بر اساس سوابق خانوادگی، شرایط پزشکی مادر یا هر آزمایش یا غربالگری سه ماهه اول ممکن است سونوگرافی گاهی اوقات انجام شود.

امروزه در مراکز سونوگرافی مجهز، آزمایش های چهارگانه ترکیبی بر خون مادر صورت گرفته که در دسته انواع سونوگرافی بارداری قرار داشته و نتیجه ی تشخیص زودرس منگولیسم، ناتوانی های ذهنی، نقایص لوله های عصبی مغز و نخاع را به همراه دارد. هر کدام از مراحل غربالگری بهتر است در زمان مناسب خود انجام شوند که در ادامه به تمامی آن ها اشاره ای خواهیم داشت.

غربالگری سه ماه اول بارداری

غربالگری ها در این دوران بسیار متفاوت تر از سایر آزمایشات معمول می‌باشد و نتایج آن نسبت یه سن مادر نیز سنجیده می‌شود تا ریسک بیماری هایی نظیر سندروم داون محاسبه گردد. این نوع تست، مارکر های بیو شیمیایی و سونوگرافی را نیز در نظر می‌گیرد که در گذشته چنین نبود و هر کدام به طور جداگانه انجام می‌شدند. خانم باردار از ابتدای ۱۱ هفته و ۲ روز تا پایان ۱۳ هفته و ۶ روز فرصت انجام این تست را دارد. بهتر است بدانید، تاریخ تقریبی زایمان در این دوره نیز تعیین می‌گردد. انجام این آزمایش دارای اهمیت ویژه ای است، زیرا در صورت داشتن مشکل جدی می توان به موقع جنین را با مجوز های لازم سقط نمود. در صورتیکه این آزمایش ها طبیعی بود جای نگرانی نیست و پیشنهاد می شود آزمایش غربالگری سه ماهه دوم انجام شود. باید توجه داشته باشید میزان ریسک در غربالگری سه ماهه اول بارداری بسیار زیاد است به همین دلیل باید حتما توسط متخصص سونوگرافی مجرب با پروتکل یکسان انجام شود تا نتایج صحیح و قابل اطمینان بدست آیند.

غربالگری سه ماهه اول بارداری شامل مراحل زیر است:

آزمایش خون

این آزمایش خون، برای بررسی سطح دو هورمون PAPP-A و  B-HCG در خون مادر باردار می‌باشد. تغییر شدید میزان این هورمون ها، وضعیت جدی اختلال کروموزومی را نشان می‌دهد. مادران باردار از هفته ۹ تا انتهای هفته ۱۳ بارداری فرضت دارند که این آزمایش خون را انجام دهند.

سونوگرافی NT

نوعی سونوگرافی پیشرفته است که برای اندازه گیری میزان ضخامت مایع پشت گردن کودک کاربرد دارد. مایع پشت گردن نوزادان مبتلا به سندروم  داون از حالت طبیعی بزرگتر است. والدین توجه داشته باشند، بهترین زمان برای انجام سونوگرافی nt حد فاصل هفته ۱۱ تا ۱۳ بارداری می‌باشد.

تست دبل مارکر

این غربالگری همان طور که توضیح داده شد در سه ماهه اول بارداری بین هفته های ۱۰ الی ۱۳ صورت می‌گیرد. برای جلوگیری از به دنیا آمدن فرزندی ناسالم و بیمار مبتلا به سندروم داون بهتر است از انجام این تست غافل نشوید. اگر در نتایج غربالگری اول موارد مشکوکی مشاهده شود، در مراحل بررسی بعدی از تست های تشخیصی همانند آمینوسیتوز انجام می‌شود. در مرکز سونوگرافی سروش تست های غربالگری جنین با پیشرفته ترین روش های موجود انجام می‌شود و نتایج بدون درصدی خطا بدست می‌آیند و این مرکز سونوگرافی، باتجربه و مدرن ترین در زمینه غربالگری های بارداری می‌باشد.

غربالگری سه ماه دوم بارداری

غربالگری بارداری دوره دوم

این غربالگری یکی از مهمترین گزینه ها برای بررسی سلامت جنین می‌باشد و شایان ذکر است که غربالگری یکی از روش های تشخیصی قطعی نمی باشد، اگر این غربالگری مثبت باشد نیاز به بررسی های بیشتر دارد . بهترین زمان برای انجام سونوگرافی سه ماه دوم بارداری از ابتدای هفته ۱۶ تا اتهای هفته ۲۲ بارداری خصوصا هفته پانزدهم می‌باشد و فقط در این زمان قابل انجام است. اگر مادران از این تاریخ غافل شوند، فرصت از دست دادن انجام این آزمایش را از دست داده اند.

ناگفته نماند سابقه مصرف دخانیات مادر در نتایج این آزمایشات بسیار تاثیر گذار بوده، بنابراین توصیه می‌شود برای داشتن فرزند سالم از مصرف سیگار و دیگر موارد خودداری نمایید. در صورتی که نتیجه سونوگرافی و آزمایش خون غیر طبیعی باشد و احتمال خطر بیماری وجود داشته باشد باید آزمایش های تشخیص قطعی انجام شود مانند نمونه برداری از مایع جنین تا میزان هورمون ها و سلول های جنین از نظر کروموزومی برسی گردد. از روش های مطمعن و رایج غربالگری دوره دوم برداری باید به تست کوآد مارکر اشاره داشت.

غربالگری دوره دوم شامل تست های زیر می‌باشد:

تست کوآد مارکر

در این آزمایش، میزان ریسک ابتلا به سندروم داون، اختلالات ژنتیکی تریزومی هجده و سیزده، نقص لوله های عصبی و بسیاری بیماری های دیگر نیز بررسی می‌شود. ماهیت آزمایش کواد مارکر، این گونه است که چندین محصول را از خون مادر اندازه گیری و با مقادیر سالم از مادر بدون مشکل مقایسه می‌کنند.

سونوگرافی آنومالی

در اصطلاح به این نوع سونوگرافی آنومالی، غربالگری آناتومی جنین نیز گفته می‌شود که در آن تمامی اعضای حیاتی بدن مانند قلب، کلیه، مغز، معده، کبد، مثانه و سایر اعضا نیز مورد بررسی قرار می‌گیرند. اندازه سر جنین و شکل آن گویای موارد طبیعی یا غیر طبیعی در جنین می‌باشد البته ناگفته نماند که احتمال وجود ناهنجاری های مغزی نسبت به سایر بیماری ها پایین تر است. به طور کلی دانستیم که اهمیت سونوگرافی آنومالی بسیار بالاست و نباید در انجام آن غفلت به وجود آید.

غربالگری سه ماه سوم بارداری (غربالگری یکپارچه)

این غربالگری بعد از هفته ۳۰ انجام می شود و اطلاعات دقیق تری از وضعیت جنین، میزان رشد و … در اختیار پزشک قرار می دهد. در سونوگرافی سه ماهه سوم بارداری می توان نتایج حاصله از غربالگری سه ماهه اول و سه ماهه دوم به صورت ترکیبی بکار برد تا قدرت تشخیص سندروم داون تا ۹۰ درصد افزایش یابد.

سونوگرافی کالر داپلر

در سونوگرافی داپلر با استفاده از امواج فرا صوتی، مواردی مانند ضربان قلب و جریان خون جنین مورد بررسی قرار می‌گیرد. ناگفته نماند حتی سرعت جریان خون جنین در این تکنیک قابل پردازش است. هدف از انجام این سونوگرافی علاوه بر موارد ذکر شده، تعیین طبیعی بودن تامین خون جنین، مقاومت جریان خون، مقاومت جریان مغز جنین و میزان رشد مفید می‌باشد.

آزمایش آمینوسنتز بعد از غربالگری خطرناک

در صورتی که در سونوگرافی مورد مشکوکی مشاهده شود، نشان دهنده قطعی وجود مشکل نمی باشد. برای بررسی های دقیق تر از آزمایش آمنیوسنتز استفاده می نمایند. در این آزمایش از مایع اطراف جنین نمونه برداری انجام می دهند و با بررسی آن به اطلاعات کامل دست می یابند. در گذشته که غربالگری های جنین در دوران بارداری وجود نداشت، بیشتر از روش آمینوسنتز استفاده می‌شد که تقریبا می‌توان آن را در دسته روش های تهاجمی قرار داد. انجام این آزمایش چندی پیش الزامی بود اما اکنون همه خانم های باردار مستلزم انجام آمینوسنتز نیستند و برای افراد با نتایج مشکوک از غربالگری ها انجام می‌شود.

فیلم سونوگرافی NT در جنین غیر نرمال

روش انجام آزمایش آمینوسنتز

آمینوسنتز

همانطور که در قسمت فوق ذکر شد، آزمایش آمینوسنتز تکنیکی تهاجمی می‌باشد.روش انجام آن اینگونه است که سوزن را از طریق شکم وارد مایع آمینوتیک جنین کرده و به میزان ده سی سی از این مایع می‌کشند. در نهایت سلول های جنین از نظر ژنتیکی مورد پردازش قرار گرفته و در صورت مشاهده نتایج منفی، سقط جنین با اقدامات خاص خود انجام می‌شود.

نمونه گیری از پرز های جفتی جنین یا CVS چیست؟

این آزمایش با تست آمینوسنتز کاملا متفاوت است و دارای مزیت های بیشتر و همچنین دقت ۹۸ درصد می‌باشد. همانگونه که از نامش پیداست، بر پرز های کورینی جفت انجام شده به این معنا که دیگر از مایع آمینوتیک جنین نمونه برداری نمی‌شود. CVS را بین هفته های ۱۰ الی ۱۲ بارداری می‌توان انجام  داد و بیماری های ژنتیکی را در صورت وجود، تشخیص داد. این آزمایش در دسته تست های تهاجمی قرار دارد، همچنین که ناگفته نماند عوارضی احتمالی را به همراه خود برای سلامت جنین در بر دارد اما زمانی که پزشک لازم بیند تا این تست حتما انجام شود، نمی‌توان آن را نادیده گرفت چراکه ممکن است انجام ندادن آن عواقب بدتری را پیش روی مادر باردار و جنین وی بگذارد.

مزایای CVS بر آمینوسنتز

یکی از مهمترین مزیت های آزمایش CVS نسبت به آمینوسنتز این است که والدین زودتر متوجه وجود بیماری و نقص در جنین خود می‌شوند زیرا این تست در هفته های جلوتر بارداری قابل استفاده است و نیازی نیست ابتدا منتظر جواب های غربالگری بارداری بمانید.

معایب CVS

  • میزان خطا در تست CVS بیشتر بوده و آمینوسنتز جواب قطعی تری را حاصل می‌کند.
  • خطرات و ریسک انجام این تست از آمینوسنتز به مراتب بیشتر است.
  • در این آزمایش نمی‌توان لوله های عصبی را مورد بررسی قرار داد.
  • این تست احتمال سقط را برای جنین افزیش می‌دهد.

میزان دقت آزمایش های غربالگری

همانطور که می‌دانید احتمال پیشامد نتیجه های مثبت و منفی کاذب در همه انواع آزمایش ها وجود دارد به همین دلیل غربالگری ها در چند مرحله انجام می‌شوند. در صورتی نتیجه، کاذب خوانده می‌شود که جواب یک غربالگری منفی و جواب دفعات بعدی مثبت و به همین ترتیب بلعکس باشد. پزشک شما با درایت نتیجه غربالگری ها را بررسی کرده و شما را از موارد مورد نیاز مطلع می‌سازد بنابراین جای هیچ نگرانی وجود ندارد.

معیار های اندازه گیری سلامت جنین در غربالگری

BPD قطر میان دو  استخوان گیجگاه

HC اندازه محیط دور سر جنین

AC اندازه محیط دور شکم جنین

FL اندازه طول استخوان ران

CRL اندازه قر نشسته جنین

NT میزان چین پشت گردن

عوارض غربالگری های بارداری

برخی از مادران نگران خطرناک بودن این سونوگرافی ها وآزمایش های تشخیصی می باشند، اما به دلیل استفاده از امواج صوتی در سونوگرافی در صورتی که تحت نظر پزشک و در مراکز معتبر و تجهیز این مراحل را انجام دهید، هیچ جای نگرانی نمی باشد و سونوگرافی هم برای جنین و هم برای مادر آسیبی وارد نمی کند .البته ناگفته نماند اگر عوارضی ناشی از انجام ین غربالگری ها به بدن مادروارد شود، قطعا به اندازه وجود اختلالات ژنتیکی و بیماری های تریزومی بد نیست. قابل ذکر است که همانطور که در مطالب فوق ذکر شد، آزمایش های نمونه گیری پرز جنینی و آمینوسنتز که در دسته غربالگری ها قرار دارند نیز با عوارض اندکی همراه هستد. نمونه برداری از پرز های کوریونی CVS خطر احتمالی ۱ تا ۲ درصدی پارگی کیسه آب، احتمال کمتر از یک در صد احتمال سقط جنین و کمتر از یک در صد ریسک مرگ جنین را به همراه دارد.

چرا زمان آغاز غربالگری اول بارداری از هفته یازدهم است؟

اولین نکته این است که جامعه جنین های بیمار و مبتلا به سندروم از هفته یازدهم بارداری مشخص می‌شود زیرا همپوشانی در این زمان بالاتر است. مورد دوم اینکه زمانی یک آزمایش، مهم و تاثیرگذار است که در زمانی مشخص باشد تا بتوان در صورت وجود اختلالات ژنتیکی، فرصت مناسب برای تصمیم گیری و سایر اقدامات وجود داشته باشد. مورد سوم اینکه نتایج سونوگرافی ان تی قبل از هفته ۱۱ و زمان های ذکر شده، قابل اعتماد نیست.

تعدادی از تصاویر جنین ها در غربالگری دوران بارداری را مشاهده می‌کنیم:

سونوگرافی آنومالی جنین
سونوگرافی ان تی جنین

ارتباط سن با ضرورت غربالگری جنین

امکان به دنیا آمدن نوزادان با بیماری هایی نظیر سندروم داون و دیگر اختلالات در خانم هایی با سن بالاتر از ۳۵ سال بیشتر از سایر گروه ها است. همچنین پیشامد این شرایط به تاریخچه ژنتیک و بیماری های کروموزومی در سابقه خانوادگی در ارتباط است. بنابراین با توجه به مطالب ذکر شده، انجام آزمایش های غربالگری جنین در گروه سنی ۳۵ سال به بالا ضرورت دارد. در موارد بارداری های بالای ۳۵ سال که پزشک برای انجام تست های غربالگری ضرورت لازم بیند و مادر نخواهد وارد این برنامه شود، باید فرمی تحت عنوان رضایت آگاهانه امضا کند و مسائل را بر عهده خود گیرد. البته این کته قابل ذکر است که این سخنان به این معنا نیست که مادران با گروه سنی پایین تر لزومی به انجام این تست های غربالگری ندارند بلکه این آزمایش ها برای به دنیا آوردن فرزند سالم، دارای اهمیت ویژه ای برای همه بانوان در رده ها سنی مختلف است.

قطعیت نتایج غربالگری های بارداری چقدر است؟

به طور معمول نمی‌توان میزن قطعیت نتایج انواع غربالگری ذکر شده را صد در صد دانست و حدود آن ۹۸ % است. احتمال خطا در تمامی آزمایش های تشخیصی وجود دارد به همین دلیل توصیه می‌شود که به انجام غربالگری یک دوره اکتفا نکرده و تمامی مراحل را انجام دهید.

برای دریافت مشاوره در ارتباط با نتیجه تست غربالگری بارداری خود، فرم زیر را پر کنید.

نام و نام خانوادگی
ایمیل
شماره تماس
Message
فرم شما را دریافت کردیم. به زودی با شما تماس گرفته می‌شود.
متاسفانه فرم شما ثبت نگردید.

احتمال خطر برای چه افرادی وجود دارد؟

افرادی که خودشان سابقه بچه ای دارند که مشکل داشته باشد مثلا از قبل بچه ی سندرم داون و یا اوتیسم به دنیا آورده و یا کسی در خانواده درجه یک خود ، فرزند دارای مشکل داشته باشد و همچنین کسانی که بیماری های مزمنی دارند مثلا خانمی که دیابت و یا بیماری های رماتیسمی دارد و یا سقط ها مکرر داشته ، ممکن است بارداری خود را با حساسیت بیشتری سپری کند. گرچه برای تمامی خانم ها در سه ماهه اول بارداری آزمایشاتی توسط پزشک متخصص زنان و زایمان درخواست داده می شود.

هنگامی که در نتیجه ی سونوگرافی ان تی کد crl بین ۶۴ تا ۴۵ گزارش شود احتمال می رود که جنین سندروم داون داشته باشد . مقدار بالاتر و یا پایین تر از این رقم مورد نظر نیست. این آزمایش از چین پشت گردن جنین گرفته می شود، البته عده ای استخوان بینی را هم ذکر می کنند. یا همان سونوگرافی  NB (nasal bone) که چون خیلی مواقع استخوان بینی در سه ماه اول تشکیل نشده ، ممکن است پزشک را دچار اشتباه کند و مجبور به درخواست غربالگری اضافه تر برای خانم داده شود. بنابراین تیغه بینی را در نظر نگرفته و همان NT معمولا چک می شود. اگر بالاتر از ۳ بود مادر باید صد در صد  برای آزمایش های آمنیوسنتز برود که از مایع آمینوتیک جنین نمونه برداری می شود و بر طبق جواب آمنیوسنتز تصمیم گیری می شود. اگر جواب بالای ۱۵۰۰ باشد نتیجه در مرحله اول خوب است و اگر پایین تر بوده، باید بر طبق شرایطی که برای مادر وجود دارد برای غربالگری های مخصوص تری فرستاده می شود.

گیف بیشتر بخوانید

آزمون غربالگری بیماری های متابولیک نوزادان بدو تولد

امروزه روش های بسیار دیگری در کنار غربالگری بارداری در صورت خواسته والدین، به کار گرفته می‌شود. این آزمون به این صورت است که میزان کمی خون از نوزاد گرفته و آن را از نظر بیماری های متابولیکی تحت بررسی قرار می‌دهند. با وجود این نوع غربالگری بعد از تولد نوزاد، اگر هر گونه اختلالی مانند بیماری تیروئید، فاویسم و … وجود داشته باشد، سریعا تشخیص داده شده و قبل از وارد کردن آسیب به جسم، تحت کنترل و درمان خواهد شد. بهتر است بدانید بسیاری از این اختلالات متابولیکی در ظاهر مشخص نشده و به همین دلیل اکثر والدین زمانی متوجه وجود آن ها خواهند شد که پیشرفت بسیار داشته است.

آیا انجام غربالگری بارداری اختیاری است؟

در بانوان زیر۳۵ سال، که هیچگونه سابقه اختلالات ژنتیکی در خانواده خود ندارند، غربالگری های بارداری الزامی نیستند اما با این جال توصیه می‌شود ککه برای کاهش ریسک به دنیا آوردن فرزند بیمار، حتما این تست ها بکار گرفته شوند. در خانم های بالای ۳۵ سال این مورد اجباری بوده و همانند مراقبت های معمول و طبیعی باید انجام شوند.

اگر مادران از انجام غربالگری خودداری کنند، چه می‌شود؟

مادران بالای ۳۵ سال که انجام تست های غربالگری برایشان الزامی بوده و از آن ها خودداری کنند، باید فرم رضایت نامه آگاهی مندی را امضا کرده و در صورت به دنیا آمدن فرزند بیمار می‌توانند مورد مواخذه قرار گیرند.

سونوگرافی nt

هزینه آزمایش غربالگری

از مهمترین پارامتر هایی که اکثریت والدین در جریان روند حاملگی نگران این موضوع هستند، هزینه انواع تست های غربالگری هستند. در ابتدا باید به این نکته توجه داشت که هزینه آزمایش های غربالگری دوران بارداری در بربر بیماری های ناشی از عدم انجام این تست ها نیز بسیار کمتر و ناچیز است، همچنین که گرفتاری و مشکلات انواع بیماری ها نیز دشوار است و تنش های فرائانی را هم برای والدین و هم برای نوزاد به همراه دارد. هزینه تست غربالگری توسط شرکت بیمه معمولا تا میزان ۳۵ درصد را تحت پوشش قرار گرفته می‌شود و قابل ذکر است که برخی از شرکت های بیمه تکمیلی نیز تمامی هزینه های مربوط به این تست های ضروری را می‌پردازند.

انتخاب بهترین مرکز غربالگری و سونوگرافی بارداری

دوران بارداری علاوه بر شیرین بودن و لذت های خاص خود، استرس و اضطراب زیادی را برای مادر به همراه دارد. یکی از بزرگترین دغدغه مادران در دوران حاملگی این است که چگونه بهترین مرکز سونوگرافی و غربالگری را پیدا ککنند و این امر در شهر های بزرگ مانند تهران نیز سختی هایی دو چندان دارد. غربالگری های بارداری در تعیین سلامت جنین اهمیت فراوانی داشته و با توجه به این که مراکز سونوگرافی در شهر تهران زیاد است، یافتن بهترین مرکز نیز دشوارتر است.  وجود تجهیزات پیشرفته در مرکز سونوگرافی یکی از مهمترین موارد است زیرا بهتر است تمامی سونوگرافی، آزمایشات و غربالگری ها در یک مکان انجام شوند تا میزان دقت و خطا متفاوت نباشد. قبل از مراجعه به مرکز سونوگرافی، ابتدا از داشتن مدرک معتبر پزشک مطمعن شوید. دکتر زهره محمد زاده متخصص رادیولوژی و سونوگرافی در مرکز سونوگرافی سروش با ۲۳ سل سابقه با صبوری خانم های باردار را همراهی کرده و والدین می‌توانند از دانش ایشان نیز بهره برنند.

اکنون توجه شما را به دو مورد ویس رضایت مندی مراجعه کنندگان مرکز سونوگرافی سروش جلب می‌کنیم:

جمع بندی

سونوگرافی های انجام شده در بهترین سونوگرافی از میزان دقت بالاتری برای تشخیص ناهنجاری ها برخوردار هستند. سونوگرافی های انجام شده در دفاتر با پرسنل کم تجربه تر و یا تجهیزات کمتر، ممکن است میزان دقت تشخیص پایین تر یا اشتباهی داشته باشند. بنابراین، انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی در تهران برای انجام سونوگرافی های دوران بارداری بسیار حائز اهمیت می باشد. از جمله نکات مهم قبل از غربالگری در بارداری توجه داشتن به این نکته است که غربالگری های دوران بارداری باید حتما با توجه به نظر متخصص زنان که مادر تحت کنترل آن است ، انجام شود. زیرا زمان مراجعه به غربالگری بسیار مهم است و در بازه زمانی که جنین در آن دوره قرار دارد باید انجام شود.

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۶۱ Comments
  1. مهسا

    سلام خسته نباشید، من ۲۷ سالمه و برای بارداری اقدام میکنم یعنی تست های غربالگری بارداری برای من واجب نیست؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام برای تشخیص این مورد باید ابتدا آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون ها انجام شود. بهتر است غربالگری دوره اول صورت گیرد.

      Reply
  2. سارا

    سلام من سنم زیر ۳۵ ساله ولی در خانواده یک مورد سندروم داون داریم، چقدر احتمال داره نوزاد هم مبتلا بشه؟ ۲غربالگری باید انجام بدم؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      باید حتما غربالگری و تست آمینوسنتز در صورت صلاحدید متخصص زنان و شرایط بدنی شما انجام شود. این احتمال وجود دارد.

      Reply
  3. ساغر مولایی

    ایا انجام سونوگرافی برای جنین ضرر ندارد ؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      ترجیحا نباید تعداد سونوگرافی های متداول از حالت نرمال بیشتر شود.

      Reply
  4. ملیکا شریفی

    انجام غربالگری به جنین اسیب نمیرساند؟؟؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام خیر غربالگری های بارداری معمول آسیب نمیرسانند.

      Reply
  5. شمیم

    سلام چجوری میتونم از مرکز شما نوبت بگیرم؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده
    • رویا

      عالی بود توضیحاتتون

      Reply
  6. ذینه حداد

    دکترجان تو چندماهگی باید برای تعیین جنسیت مراجعه کرد؟

    Reply
  7. زهرا

    هر چند وقت یبار باید غربالگری های دوران بارداری رو انجام بدیم؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      زمان مناسب هر غربالگری در متن مقاله وجود دارد. دوره بارداری دارای ۳ غربالگری میباشد.

      Reply
  8. مریم

    کسی که دیابت داشته باشه چند درصد احتمال داره بچش هم دیابت بگیره ؟

    Reply
  9. نسرین

    غربالگری چقدر دقیقه؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      میزان خطا در این تست ها بسیار کم با در صد جزئی می‌باشد

      Reply
  10. فرشته میرزایی

    ان شالله تمام این غربالگریا برای مادرای عزیز بدون مشکل باشن و نوزادشون رو به سلامت به دنیا بیارن

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      به امید خدا

      Reply
  11. مژگان برات زاده

    سلام ممنون از مقاله جامع و کاملتون

    Reply
  12. s_1

    نمونه گیری از پرز های جفتی جنین یا CVS رو کجا میشه انجام داد

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام در خدمت شما هستیم

      Reply
  13. maryam

    من قصد دارم باردار بشم، اما عمه م سندروم داون داره. اگرچه قبل از ازدواج تمام آزمایش های لازم رو دادم اما هنوز نگرانم. در حال حاضر چه آزمایشی توصیه می کنید که انجام بدم؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام حضوری برای انجام ازمایش های معمول و پیشرفته مراجعه بفرمایید.

      Reply
  14. متینا

    چه فیلم های خوبی داشت این مقاله

    Reply
  15. سیما

    عالی بود

    Reply
  16. s_1

    من ۳۸ سالمه برای غربالگری بارداری باید ناشتا باشم؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      خیر حتما قبل از غربالگری نایعات فراوان و حتی شیرین مصرف نمایید.

      Reply
  17. مریم

    چقدر خوب و کامل توضیح دادید، عالی بود

    Reply
  18. سمانه

    خیلی عالی و کامل بود

    Reply
  19. درسا

    مممنون برای مطالب خوبتون

    Reply
  20. مینا

    مرسی از مطلب کامل و خوبی که داشتید

    Reply
  21. میلاد

    بسیار مطلب مفیدی بود

    Reply
  22. المیرا قربانی

    از چند هفتگی قلب تشکیل میشه

    Reply
  23. نادیا مستوفی

    تست غربالگری برای همه واجب است ؟؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام برای بانوان بالای ۳۲ سال ضروری اما بهتر است که سایر افراد زیر این سن هم بهره ببرند

      Reply
  24. سمیرا

    خیلی ممنون از توضیحاتتون

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      ممنون

      Reply
  25. منیره

    چقدر کامل و دقیق بود. مرسی

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      ممنون از شما

      Reply
  26. سیما خاکپور

    سلام بعد از غربالگری وقتی متوجه بشیم جنین مشکل داره چه کاری باید انجام بدیم؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      طبق مشکلی که داره باید با متخصص زنان خود مشورت و بهترین تصمیم گرفته شود

      Reply
  27. زیبا

    اگر غربالگری کمی تایمش تغییر کنه مشکلی پیش میاد ؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      بله قابل انجام نیست و فقط در موعد خودش باید انجام بشه

      Reply
  28. پرستو

    خیلی دلم میخواست بدونم چندتا غربالگری کلن باید انجام داد

    Reply
  29. solmaz

    من اومدم مرکزتون خیلی راضی بودم

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سپاس فراوان

      Reply
  30. شهین

    دکتر جان در دوران بارداری چند بار باید غربالگری انجام بدیم؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      متن مقاله رو مطالعه بفرمایید قسمت تعداد غربالگری و سونوگرافی ها

      Reply
  31. کیانا

    دکتر در خانواده همسر من زمینه سندروم داون وجود داره چقدر امکان داره بچه من به این سندروم مبتلا بشه؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      غربالگری ها در هر سه دوره حتما انجام شود

      Reply
  32. فافا

    خطرساز نیست؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      نسبت به ازمایش امینوسنتز خیر

      Reply
  33. وحید

    ممنون از اطلاعاتتون خیلی عالی بود 🌷

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سپاس

      Reply
  34. سالار

    سلام ببخشید غربالگری بیماری های ژنتیکی رو هم مشخص میکنه؟ و اینکه جوابش چند درصد قطعیت داره؟
    سپاس

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام بله غربالگری های بارداری بهترین گزینه برای تشخیص بیماری های سندرومی هستند.

      Reply
  35. شیرین

    سلام قبلا شنیده بودم سونوگرافی زیاد برای جنین خوب نیست
    واقعیت داره؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام از تعدادی بیشتر بله اما با تعداد مشخص لازم که متداول هست خیر

      Reply
  36. مهسا

    برای غربالگری باید ناشتا باشیم؟

    Reply
    • دکتر زهره محمدزاده

      خیر قبل از غربالگری باید مایعات و نوشیدنی های شیرین میل کنید که جنین فعال باشه

      Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *