سونوگرافی سروش » سونوگرافی » سونوگرافی پروستات و کاربرد آن
مدت زمان مطالعه ۳ دقیقه

سونوگرافی پروستات و کاربرد آن

سونوگرافی پروستات چیست و در چه مواردی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟ غده پروستات یکی از اندام های مردان بوده که در ناحیه پایین شکم و در قسمت خروجی مثانه قرار دارد. از سونوگرافی پروستات برای بررسی پروستات با پرتاب امواج صوتی از بافت های بدن و تولید تصاویر سیاه و سفید از پروستات استفاده می‌شود. در این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری درباره سونوگرافی پروستات کسب کنید.

سونوگرافی پروستات چیست؟

سونوگرافی پروستات آزمایشی است که طی آن با پرتاب امواج صوتی از بافت های بدن، تصویر سیاه و سفید تولید شده و برای بررسی وجود هرگونه ناهنجاری، سرطان یا سایر بیماری های مرتبط با پروستات مورد استفاده قرار می‌گیرد. سونوگرافی پروستات از تصویربرداری های اشعه ایکس مانند سی تی اسکن به علت ثبت تصاویر با وضوح بیشتر دقیق تر می‌باشد. به این نکته توجه داشته باشید که سونوگرافی به دلیل عدم تولید پرتوی خطرناک ایمن تر از اشعه ایکس هستند.

کاربردهای سونوگرافی پروستات

سونوگرافی پروستات برای آزمایش غده پروستات و بافت های اطراف آن در مردان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که بیمار بالای ۴۰ سال سن داشته باشد و در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار داشته باشد و یا این که در معاینات فیزیکی رکتال (مقعدی) ناهنجاری و موارد غیر معمول دیده شود، سونوگرافی پروستات توصیه می‌شود. برای تشخیص موارد زیر نیز از سونوگرافی پروستات استفاده می‌شود:

  • تشخیص اختلالات درون پروستات
  • تشخیص علت ناباروری مرد
  • مشکلات در رفع ادرار
  • علت مشاهده خون در ادرار
  • کاهش تعداد اسپرم ها در نتیجه آزمایشات باروری در مردان
  • وجود توده ها و بافت های اضافه در اطراف ناحیه مقعد
  • تشخیص رشد غیر طبیعی پروستات
  • انواع کیست
  • وزیکول های منی بزرگ شده
  • کارسینوم پروستات
  • پروستاتیت
  • هایپرپلازی خوش خیم پروستات

‌‎

 سونوگرافی پروستات چگونه انجام می‌شود؟

چند ساعت قبل از سونوگرافی پروستات بهتر است که ناشتا باشید. بهتر است برای انجام سونوگرافی پروستات به بهترین مرکز سونوگرافی در تهران مراجعه کنید.زسونوگرافی پروستات به دو روش انجام می‌شود که در ادامه آن ها را بیان می‌کنیم:

سونوگرافی شکم و لگن

در برخی موارد به تشخیص پزشک سونوگرافی پروستات از روی شکم انجام می‌شود و به دلیل قرار گرفتن پروستات در محوطه لگن، برای کیفیت تصاویر بهتر مثانه باید پر باشد.

سونوگرافی ترانس رکتال

سونوگرافی ترانس رکتال روش دقیقی است که در طی آن از بیمار خواسته می‌شود به پشت یا پهلو روی تخت دراز کشیده و زانوهای خود را خم کند. پروب یا مبدل آغشته به ژل از طریق مقعد وارد بدن شده و از زوایای مختلف پروستات تصویربرداری می‌کند. اگر بیوپسی تحت هدایت سونوگرافی تجویز شده باشد، نمونه برداری از بخش های مختلف پروستات توسط سوزن مخصوصی که در کنار مبدل قرار دارد انجام می‌شود. در این روش به دلیل ورود مبدل به مقعد مراجعه کننده ممکن است احساس ناراحتی داشته باشد که این امری طبیعی بوده و پزشک برای کاهش درد از داروهای بی حسی موضعی یا آرام بخش استفاده کند. پس از انجام سونوگرافی پروستات ممکن است برای چند روز از ناحیه مقعد احساس ناراحتی داشته باشید که این موضوع کاملا طبیعی است.

مزایای سونوگرافی پروستات

سونوگرافی پروستات نسبت به روش های دیگر مزایایی دارد که در ادامه آن ها را بیان می‌کنیم:

  • عدم استفاده از تابش یونیزه کننده
  • نداشتن اثر مضر شناخته شده روی انسان
  • داشتن هزینه کمتر نسبت به سایر روش های تصویربرداری
  • تهیه تصاویر واضح تری از بافت های نرم که در تصاویر اشعه ایکس به خوبی نشان داده نمی‌شود.
دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها
برچسب ها:

مقالات مرتبط

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن یک تکنیک تصویربرداری غیر تهاجمی است که به طور گسترده در تشخیص پزشکی استفاده می شود. از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *