مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

آزمایش آمنیوسنتز

از ابتدا تا پایان دوران بارداری آزمایش های زیادی وجود دارد که بانوان باید انجام دهند. حال آزمایش آمنیوسنتز در همین دسته قرار داشته و در صورت داشتن عوامل و شرایط خاصی باید حتما انجام شود. مادران بالای محدوده سن ۳۰ سال که انواع غربالگری های بارداری را انجام می‌‌دهند، در صورت نیاز و تشخیصات لازم این آزمایش نیز تجویز می‌گردد. در ادامه این مقاله مطالبی جامع در ارتباط با مزایا و معایب وشیوه انجام این آزمایش تهیه گردیده است.

ماهیت کلی آزمایش آمنیوسنتز

یکی از روش های تشخیصی قبل از تولد که اغلب برای بانوان باردار بالای ۳۰ سال بکار برده می‌شوند، آزمایش آمنیوسنتز است. این آزمایش را برای تشخیص ناهنجاری های ژنتیکی، کروموزمی و نقص هایی که در لوله عصبی جنین وجود دارد به آزمایشگاه ارسال می نمایند. در داخل رحم کیسه آمنیوتیک سرشار از مایع می‌باشد که جنین در آن بصورت معلق قرار دارد. پروتئین ها،سلول های جنینی و ادرار جنین نیز در این مایع وجود دارد.

آمنیوسنتز

اطلاعات در مورد کیسه آب و جنین

جنین به وسیله جفت مواد مغذی دریافت می کند.تنها ساختاری که در طول بارداری به دیواره رحم میچسبد جفت است. اکسیژن ومواد مغذی را جفره رحم میچسبد جفت است.اکسیژن ومواد مغذی را جنین از طریق جفت از مادر بدست می آورد و همچنین مواد مضر از طریق جفت دفع می کند. خون جنین از راه بند ناف به جفت می رسد.

مزیت آزمایش آمینوسنتز

از این روش کم خطر می‌توان برای کسب اطلاعات درمورد مشکلات کروموزومی و ژنتیکی استفاده کرد.

عوارض آزمایش آمنیوسنتز

یکی از بزرگترین معایب این روش این است که در موارد کمتر از ۱ درصد می‌تواند، موجب سقط جنین شود اما زمانی که انجام آن نیاز باشد، باید حتما مورد استفاده قرار بگیرد. وارد شدن آسیب به نوزاد یا مادر و عفونت و زایمان زودرس مخصوصا در مادران دوقلو از دیگر عوارض این آزمایش می‌باشد. همچنین احتمال انتقال بیماری هایی همچون هپاتیت c و HIV نیز وجود دارد. تفاوت در مثبت و منفی بودن گروه خونی مادر و نوزاد نیز ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود.ناگفته نماند این آزمایش برای مادر خطراتی به همراه ندارد.

  • احساس ضعف و تهوع
  • امکان ریزش مایع یا خون
  • درد شدید در ناحیه شکم
  • تب(درجه حرارت بالای ۳۸ درجه سانتی گراد)

نکات مهم قبل از آزمایش آمنیوسنتز

همراه داشتن، داشتن رضایت ، بعد صبحانه و پر بودن مثانه برای حمایت رحم، عدم مصرف هپارین، وارفارین و آسپرین از یک هفته قبل، مطلع کردن پزشک از حساسیت های دارویی مخصوصا ماده بی حسی، تعیین گروه خونی مادر( تزریق آمپول روگام در صورت منفی بودن مادر)

نحوه انجام عمل آمنیوسنتز

آمنیوسنتر عملی است که مقدار اندکی مایع اطراف جنین (مایع امنیوتیک) برداشته می شود آمنیوسنتز در هفته های ۱۵ تا ۲۱بارداری در مطب پزشک یا بیمارستان انجام می شود. هنگام انجام امنیوسنتز پزشک از طریق سونوگرافی که تصویرواضح  از وضعیت جنین در رحم و از مایع امنیوتیک ارائه می دهد استفاده می کند.پس از مشاهده وبررسی تصویر سوزن بسیار باریکی از طریق شکم به دورون رحم فر برزده و حدود ۲۰ملی لیتر مایع امنیوتیک را بیرون می کشد. فقط چند دقیقه انجام امنیوسنتز طول میکشد. آمنیوسنتز به گفته ی بسیاری از زنان باردار هیچ گونه ناراحتی و صدمه خاصی دربر ندارد . آزمایش های گوناگونی را برای تشخیص بسیاری از اختلالات کروموزی و سایر بیماری های از طریق مایع امنیوتیک بدست امده انجام و از طریق آمنیوسنتز ناهنجاری های کروموزومی تشخیص داده می شود.

میزان دقت آمنیوسنتز


دقت بالایی دارد و در مواردی ممکن است به علت خطای انسانی و کافی نبودن نمونه و عدم کشت مناسب، جواب ناموفق باشد. با احتساب همه این موارد تا ۹۹.۴ جواب تست موفق و درست بوده‌ است.

نکات مهم بعد از انجام آمنیوسنتز

انجام فعالیت جنسی و ورزش یک روز پس از عمل ممنوع می باشد. روز پس از عمل می توان فعالیت طبیعی خود را دنبال کنند. زنان با گروه خونیRHمنفی بایستی روگام تزریق کنند. پرهیز از انجام ورزش های سنگین، پرهیز از برقراری رابطه جنسی، استراحت در منزل طبق دستور پزشک احتمالا مصرف ۲ عدد استامینوفن در بازه ۴ ساعته توصیه می شود. بعد از یک روز باتوجه به صلاحدید پزشک خود، می‌توانید به روند عادی برگردید.

انجام آمنیوسنتز برای کدام گروه از زنان باردار می باشد؟

غربالگری که با نمونه گیری مقدار اندکی از خون زن باردار و بعضی اوقات همراه سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری انجام می شود .می توانند ریسک ابتلا به اختلالات عصبی و سندروم دان را مشخص کنند.برای تمامی زنان باردار در هر سنی قابل انجام است و محدود به سن خاصی نیست. نتایج غربالگری نشان دهنده ریسک بالای بارداری برا ابتلا جنین به هر یک از بیماریهای مادرزادی می باشد .امنیوسنتز به عنوان یک تست که ریسک کمتری دارد و برای کسانی که سابقه فامیلی دارند کاندید انجام امنیوسنتز می باشند. زنان میانسال بیشتر از زنان جوان در خطر ابتلا جنین خود به سندرم دان و دیگر بیماریهای مادر زادی هستند اگر زن باردار مایل به انجام امنیوسنتز نیستند باید با پزشک خود مشورت کنند. این نوع آزمایش حتما باید در بهترین مرکز سونوگرافی در تهران انجام دهید زیرا همانطور که متوجه شدید بسیار حساس و مهم می‌باشد.

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *