سونوگرافی سروش » سونوگرافی » سوالات متداول
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

سوالات متداول

سوالات متداول

سوالات متداول

سوالات متداول

سوالات متداول سونوگرافی بارداری

چه زمانی برای سونوگرافی مناسب است ؟

به طوریکه مادر در شرایط طبیعی باشد و مشکل مهمی و زیادی نداشته باشد از آن جهت که بسیاری از مادران در روزهای اولیه حاملگی دردهایی دارند که به علت عادی نبودن شرایط برای رحم عادی می باشد . زمان مناسب برای اولین سونوگرافی حاملگی هشتمین هفته می باشد .

سونوگرافی تنها به منظور تعیین جنسیت می باشد؟

خیر ، سونوگرافی حاملگی انواع گوناگونی دارد و غر بالگری هم شامل این گروه می شود که برای جنین اسفاده می شود این سونوگرافی ها  در سه ماهه اول و یا سه ماهه دوم انجام می شود که به خوبی می تواند سالم بودن جنین و یا اختلالات مادرزادی را تشخیص دهد . در واقع این تشخیص از روی قسمت گردن و شکل استخوان بینی انجام می شود .

سونوگرافی به چند شکل وجود دارد؟

سونوگرافی در شکل های مختلفی وجود دارد و برای مادر برطبق اینکه شرایط طبیعی و غیر طبیعی مثل دیابت و فشار خون بالا داشته باشد و یا مادرهایی که جنین آن ها به علت هایی رشد نامناسبی ندارند و در شرایط خطرناکی هستند روش منحصر به فردی برای آن ها تجویز می شود .

سونوگرافی در دوران بارداری چند مرتبه صورت می گیرد؟

این مسئله بسته به این دارد که نتیجه معاینات پزشکی چگونه باشد که با در نظر گرفتن دلایل مختلف مثل نتیجه آزمایش ها و شرایط بدن مادر چگونه باشد . اگر پزشکی تایید کند که شرایط مادر حساس می باشد ممکن است یک مرتبه در رماه سونوگراف تجویز کند .

 سونوگرافی به چند روش می باشد؟

سونوگرافی به دو روش واژینال و شکمی انجام می شود که شکمی از روی شکم انجام می شوند و واژینال که از درون واژن و اصولا در شریط خاصی انجام می شود .

آیا سونوگرافی برای مادر و یا جنین خطرناک می باشد؟

سونوگرافی به علت این که به وسیله امواج صوتی و اشعه صورت می گیرد و هیچگونه خطری برای جنین و مادر ندارد .

سونوگرافی چه مدت زمانی به خود اختصاص می دهد  ؟

اصولا بین ۵ الی ۱۵ دقیقه به خود زمان اختصاص می دهد .

انواع سونوگرافی برای جنین چیست ؟

برای تشخیص شرایط مادر و جنین انواع گوناگون سونوگرافی موجود است .  هنگامی که مادر به بیماری دیابت مبتلا می شود دارای فشار خون بالایی باشد مشخص می شود که جنین حالت نرمال و عادی ندارد . اگر مادر دهانه رحم اش نارسایی داشته باشد یا قبل از بارداری جنین سقط کرده باشد و اگر بخواهیم عروق و شریان های بند ناف ، شریان مغز جنین و عروق رحم را تشخیص دهیم از انواع گوناگون سونوگرافی استفاده می کنیم .

یک مادر چند بار می تواند سونوگرافی انجام دهد ؟

تعداد دفعات سونوگرافی حاملگی ، به دلایل مختلفی بستگی دارد که این دلایل رابطه مستقیم با شرایط مادر و جنین دارد که متغیر می باشد .اگر پزشک بررسی کند و تشخیص دهد که مادر در اوضاع حساسی قرار گرفته است امکان دارد هر ماه برای مادر سونوگرافی توصیه کند . اما اگر اوضاع عادی باشد و هیچگونه حساسیتی برای مادر وجود نداشته باشد  اولین سونوگرافی در هفته هشتم بارداری و دومین بار در هفته ۱۱ تا ۱۴ بارداری و  سومین در هفته ۱۵ تا ۲۲ و اخرین سونوگرافی را در ماه آخر بارداری انجام می شود . هرگونه از این سونوگرافی های حاملگی تشخیص منحصر به فرد خود و کاربرد جداگانه دارد .

چرا از ابتدا برای مادران آمنیوسنتز استفاده نمی شود ؟

علت این امر تهاجمی بودن آمنیوسنتز است و در برخی از موارد ممکن است سبب سقط جنین شود .

در سه ماهه اول بارداری چه عواملی را پزشک بررسی می کند ؟

پزشک در ابتدا معاینه دقیق انجام می دهد هم چنین تریزومی ۱۸ و ۱۳ را بررسی می کند ، در سونوگرافی ها و غربالگری که پزشک در سه ماهه اول بارداری انجام می دهد به میزان ۹۰% می توان تریزومی ۱۸ را سبب عقب ماندگی ذهنی است را شناسایی نمود .

آیا در زمان بارداری می توان آرایش کرد ؟

یکی از سوالات متداولی که پرسیده می شود آیا می توان در زمان باردرای آریش کرد ، بسیاری از پزشکان توصیه می کنند در سه ماهه اول آرایش کردن ممنوع است زیرا ارگان های مختلف بدن در سه ماهه اول تشکیل می شود . بنابراین توصیه می شود در سه ماهه اول نباید آرایش کرد .

سوالات متداول بارداری خارج از رحم

چرا بارداری در خارج رحم رخ می دهد

به علت بسته بودن دیواره رحم و عدم عبور تخمک به رحم بارداری خارج از رحم رخ می دهد. این بسته بودن رحم بدلیل جراحی ها ، عفونت ها ویا زخم هایی است که در رحم ایجاد شده است.

علائم و نشانه های بارداری خارج از رحم چیست ؟

  • خونریزی شدید واژینال
  • مشاهده لکه خون
  • مشاهده ترشحات واژینالی
  • درد شدید در لگن وسینه ها
  • پاره شدن بافت های داخل واژینال
  • تپش قلب
  • کمر درد
  • عدم تعادل جسمی واز حال رفتن

چه عوارض جانبی بارداری خارج از رحم دارد؟

  • خونریزی شدید واژینال
  • پاره شدن لوله رحم (فالوپ)
  • مرگ مادران

درمان بارداری خارج از رحم چگونه صورت می گیرد؟

تزریق بعضی از داروهای که پزشک زنان و زایمان آن را تجویز کرده باشد. در صورت تزریق نادرست جنین بزرگ شده و خونریزی شدید مادران را به همراه می آورد.

تشخیص بارداری خارج از رحم چگونه انجام می گیرد؟

متخصص ماما با معاینه مادران به وجود ورم نازکی در لگن  یا بررسی درد در تخمدان  پی می برند.

متخصص با انجام سونوگرافی به بارداری خارج از رحم پی می برد.

آیا خانم های باردار می توانند موهای خود را رنگ کنند؟

چون در رنگ ها مواد شیمیایی مضری موجود می باشد، بهتر آن است که در سه ماهه اول مادران موها و حتی ابروهای خود را رنگ نکنند.

آیا مادران می توانند در دوران بارداری تاتو انجام دهند؟

چون وسایل و تجهیزات این کار استریل نیست و سوزش، فشاری بر مادران باردار وارد می شود، بهتر آن است که هیچ  نوع تاتویی را مادران در دوران بارداری انجام ندهند، زیرا عامل بیماری هایی چون هپاتیت است.

چگونه می توان چاقی و افزایش وزن بی رویه در دوران بارداری را مهار کرد؟

چنانچه خانمی تناسب اندام دارد و بخواهد باردار شود مجاز است بین ۷ تا ۱۱ کیلو افزایش وزن پیدا کند. مادرانی که در دوران بارداری بیش از اندازه باردار شوند به دیابت مبتلا می شوند.

چگونه می توان در دوران بارداری افزایش وزن پیدا نکرد؟

  • با انجام حرکات ورزشی و فعالیت های فیزیکی
  • مصرف درست و به اندازه ی مواد غذایی
  • مشورت با پزشک زنان و زایمان

سوالات متداول بارداری آنومالی

سونوگرافی آنومالی چگونه انجام می شود ؟

در ابتدا برای انجام این سونوگرافی ، بروی شکم ژلی زده می شود و از طریق امواج صوتی و حرکت دادن پروب یا مبدل بروی شکم تصویر جنین بروی صفحه مانیتور نمایش داده می شود و قسمت های مختلف جنین ارزیابی و اندازه گیری می شود

چه اختلالاتی در سونوگرافی آنومالی مشخص می شود ؟

با انجام این نوع سونوگرافی برخی از ناهنجاری های کروموزومی قابل تشخیص است که در زیر به آن ها اشاره شده است :

ضخیم بودن پوست گردن

کوتاه بودن بازوها یا پا ها

تجمع مایع اضافی در کلیه ها

مشاهده لکه های سفید در قلب یا شکم

برخی از بیمارای های نادر مانند اسپینابیفیدا، بیماری قلبی مادرزادی و سندرم داون با استفاده از این سونوگرافی قابل تشخیص می باشد در صورتی که پزشک شک به این بیماری ها کرد سونوگرافی دیگری را برای مادر باردار در نظر می گیرد .

با استفاده از سونوگرافی آنومالی چه مواردی مورد بررسی قرار می گیرد ؟

سیستم حیاتی جنین، اطلاعات جفت، ضربان قلب، وضعیت قرار گیری جنین و جنسیت جنین با استفاده از سونوگرافی آنومالی مورد بررسی قرار می گیرد .

سونوگرافی آنومالی چه زمانی انجام می شود؟

سونوگرافی آنومالی که سونوگرافی تفصیلی هم نامیده می شود در فاصله هفته های ۱۶ تا ۱۸ بارداری انجام می گیرد تا در صورت بروز مشکلی در جنین  این امکان برای والدین وجود داشته باشد که بتوانند در صورت تشخیص پزشک اقدامات لازم را انجام دهند .

درسونوگرافی آنومالی کدام اندام های جنین مورد بررسی قرار می گیرند ؟

با استفاده از این نوع سونوگرافی یک بررسی دقیق از رحم مادر و وضعیت قرار گیری جنین و اندام های جنین صورت می گیرد .

در سونوگرافی آنومالی رشد طبیعی جنین و قرار گیری جفت در رحم تماما مورد بررسی قرار می گیرد.

سوالات متداول سونوگرافی NT

چه موقع باید سونوگرافی NT انجام شود ؟
به خاطر از بین رفتن مایع پشت گردن جنین  بعد از هفته چهاردهم  و همینطور کوچک بودن جنین امکان سونوگرافی قبل از ۱۱ هفتگی وجود ندارد.

به دلیل شفافیت مایع پشت گردن در جنین این سونوگرافی از هفته ۱۱ تا ۱۴  قابل انجام  و بررسی می باشد در واقع انجام آن   از هفته ۱۱ تا ۱۳ و شش روز می باشد .

دقت NTچقدر می باشد ؟

این سونوگرافی در  زمانی انجام دادنش  با ارزش می باشد که  برای بررسی  ناهنجاری های جنین همراه با آزمایش خون باشد و مراجعه به پزشک  مادران حتما در هفته یازدهم تا چهاردهم بارداری باشد .

هنگامی صحت این آزمایش به ۸۵ % می رسد که  همراه با آزمایش خون باشد زمانیکه همراه با آزمایش خون نباشد دقت ما در تشخیص این ناهنجاری ها ۷۵% می باشد .

تست های غربالگری در سه ماه اول بارداری که قابلیت تشخیص دارند  شامل  آزمایش خون ناهنجاری های ژنتیکی و سونرگرافی NT می باشد .
می توان به تشخیص و بررسی  در باره عدم یا وجود بیماریهای تریزومی ۱۳ و تریزومی  ۲۱ و تریزومی ۱۸ ازجهت  سه تایی بودن  کروموزم های شماره ۱۸ و ۲۱ و ۱۳ جنین و  نوع ناهنجاری هایشان  در تست غربالگری سه ماهه اول بارداری پرداخت.

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن یک تکنیک تصویربرداری غیر تهاجمی است که به طور گسترده در تشخیص پزشکی استفاده می شود. از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۳ دیدگاه ها
  1. سارا

    سلام خانم دکتر وقت بخیر اگر توی آزمایش و سونوگرافی تنبلی تخمدان تشخیص داده شود دیگر چه زمانی نیاز به سونوگرافی می‌شود ؟

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام و عرض ادب
      بسته به شرایط فیزیکی شما زمان بعدی سونوگرافی مشخص می شود

      پاسخ
  2. محمد عظیم

    دیدگاه من این است که خیلی خرسندم هستم از معلومات در باره سنوگرافی

    پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *