سونوگرافی ترانس رکتال چیست و چگونه انجام می شود؟ این سونوگرافی از امواج صوتی با انرژی بالا برای ایجاد تصاویری از اندام ها و بافت ها استفاده می کند. پزشکان از ترانس رکتال یا TRUS برای تشخیص و درمان بیماری های پروستات استفاده می کنند. همچنین این نوع تصویربرداری می تواند به تشخیص کیست تخمدان، ناباروری و تومورها در زنان کمک کند. اغلب به همراه بیوپسی سوزنی استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم با بهره گیری از دکتر محمدزاده پزشک متخصص سونوگرافی سروش بهترین سونوگرافی در غرب تهران این نوع سونوگرافی را بررسی کنیم.
سونوگرافی ترانس رکتال چگونه انجام می شود؟
سونوگرافی ترانس رکتال یک روش با تهاجم کمتر است که از امواج صوتی برای بررسی اندام ها و بافت ها استفاده می کند. پزشکان اغلب از این نوع سونوگرافی برای بررسی غده پروستات در مردان استفاده می کنند. گاهی اوقات از TRUS برای مشاهده اندام های لگنی و تناسلی در زنان نیز استفاده می کنند. این روش را می توان یکی از دقیق ترین روش های تشخیصی برای بیماری های زنان معرفی کرد.
برای انجام این سونوگرافی از شما خواسته می شود شلوار مخصوص برای تصویربرداری بپوشید. این شلوار از ناحیه مقعد دارای یک برش است تا بتوان از آن طریق پروب را وارد مقعد کرد. پس از پوشیدن لباس از شما خواسته می شود که به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را به سمت سینه خم کنید. پزشک متخصص یک پروب پوشیده با پلاستیک یا سیلیکون را وارد مقعد می کند. این کار ممکن است ناخوشایند به نظر برسد اما بیمار دردی را احساس نمی کند. اندازه این پروب به اندازه یک انگشت است، بنابراین از نظر اندازه نگران نباشید.
این کاوشگر امواج صوتی پرانرژی اطراف پروستات تولید می کند. این امواج از طریق راست روده شما عبور می کنند و از سایر اندام ها و بافت ها می گذرند. پس از اینکه پزشک کاوشگر را در موقعیت مکانی صحیح قرار داد، تصاویری از اندام ها و بافت های شکمی شما بر روی مانیتور نمایش داده می شود. این روش معمولاً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول می کشد و نیازی به بستری ندارد.
چه کسانی نیاز به انجام این سونوگرافی دارند؟
یافته های غیر طبیعی در معاینه دیجیتال رکتال
زمانی آزمایش خونی سطح بالایی از PSA را در خون بیمار نشان دهد.
بیماری های سرطانی یا غیرسرطانی پروستات که نیاز به درمان دارند.
مشکلات باردار شدن و ناباروری
مشکلات مربوط به اندام های لگنی در زنان
علائم سرطان پروستات، مانند مشکل در ادرار کردن
این سونوگرافی چه مشکلاتی را تشخیص می دهد؟
بزرگ شدن پروستات
پروستات ملتهب
سرطان پروستات
کیست در اندام های تناسلی شما
مسائل مربوط به ناباروری در زنان
مشکلات مربوط به دستگاه تناسلی زنان مانند سرطان
سرطان رکتوم
سرطان مقعد
آمادگی قبل از سونوگرافی ترانس رکتال
قبل از سونوگرافی ترانس رکتال، پزشک در مورد سابقه سلامتی شما می پرسد. اگر چیزهایی مانند موارد زیر وجود دارد به آن ها اطلاع دهید:
آلرژی به داروها
بیماری های قلبی
شرایط ریوی
اگر قبل از عمل جراحی آنتی بیوتیک مصرف می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک ممکن است دستورالعمل های خاصی را به شما بدهد. برای مثال، ممکن است از شما بخواهد:
از مصرف آسپرین و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن خودداری کنید.
مصرف داروهای رقیق کننده خون را متوقف کنید.
همچنین ممکن است از شما بخواهد که یک تا چهار ساعت قبل از TRUS تنقیه کنید. تنقیه به پاکسازی کولون و رکتوم شما کمک می کند.
مراقبت های بعد از سونوگرافی ترانس رکتال
حداقل تا سه روز پس از سونوگرافی ترانس رکتال از مصرف هر گونه آسپرین یا NSAID خودداری کنید.
اگر در طول TRUS بیوپسی انجام دهید، پزشک بیوپسی را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه می فرستد. زمان آماده شدن نتایج برای بررسی آن می بایست به پزشک مراجعه کنید.
خطرات یا عوارض سونوگرافی ترانس رکتال برای آقایان
خون در منی
خون در ادرار
اختلال نعوظ
عفونت
درد هنگام ادرار کردن
خونریزی از رکتوم
۰ دیدگاه