سونوگرافی گردن برای چه مواردی کاربرد دارد؟ سونوگرافی گردن برای تشخیص بیماری های مربوط به بافتهای گردن استفاده میشود. ناحیه گردن بسیار حساس میباشد و تشخیص بیماری های آن مشکل است. در گردن غده هایی به وجود میآید که برخی از آنها بی خطر میباشد که به آن غده خوش خیم میگویند.نوعی از این غده ها ارثی میباشد و از بدو تولد در فرد وجود دارد و گونه ی دیگری از آن غده های التهابی و گونه چربی یا لیپوم میباشد. در مواردی غده هایی در گردن وجود دارد که خطرناک است که به آن بدخیم میگویند. این غدد باعث ایجاد سرطان هایی نظیر سرطان تیروئید، سرطان غدد بزاقی میشود. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره سونوگرافی گردن اطلاعاتی بیان کنیم.
چرا سونوگرافی گردن تجویز میشود؟
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا سونوگرافی گردن ممکن است توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی توصیه شود. برخی از رایج ترین نشانه های سونوگرافی گردن عبارتند از:
ارزیابی ناهنجاری های تیروئید
سونوگرافی گردن معمولاً برای ارزیابی گره های تیروئید، که توده ها یا توده های کوچکی هستند که میتوانند در غده تیروئید ایجاد شوند، استفاده میشود. گره های تیروئید بسیار شایع هستند و در حالی که اکثر آنها خوش خیم (غیر سرطانی) هستند، برخی ممکن است نشان دهنده سرطان تیروئید باشند. سونوگرافی میتواند به تعیین اندازه، تعداد و ویژگی های گره های تیروئید کمک کند، که میتواند به فرآیند تصمیم گیری در مورد ارزیابی یا مدیریت بیشتر کمک کند.
ارزیابی عملکرد تیروئید
علاوه بر ارزیابی گره های تیروئید، سونوگرافی گردن همچنین میتواند اطلاعاتی در مورد اندازه و ساختار کلی غده تیروئید ارائه دهد. این میتواند در ارزیابی عملکرد تیروئید و در تشخیص بیماری هایی مانند گواتر (بزرگ شدن تیروئید) یا تیروئیدیت (التهاب تیروئید) مفید باشد.
تشخیص ناهنجاری های غدد لنفاوی
سونوگرافی گردن ابزار مهمی برای ارزیابی ناهنجاری های غدد لنفاوی گردن است. غدد لنفاوی بزرگ یا غیر طبیعی ممکن است نشان دهنده عفونت، التهاب یا بدخیمی باشد. سونوگرافی میتواند به ارزیابی اندازه، شکل و ویژگی های داخلی غدد لنفاوی کمک کند، که میتواند اطلاعات ارزشمندی را برای کارهای تشخیصی بیشتر ارائه دهد.
تشخیص اختلالات زمین بزاقی
سونوگرافی همچنین میتواند برای ارزیابی غدد بزاقی در گردن، از جمله غدد پاروتید و زیر فکی استفاده شود. میتواند به شناسایی شرایطی مانند سنگهای غدد بزاقی، عفونتها یا تومورها کمک کند و در صورت نیاز، مدیریت بیشتر را راهنمایی کند.
نظارت بر تغییرات پس از عمل
پس از اعمال جراحی در گردن، مانند تیروئیدکتومی (برداشتن غده تیروئید با جراحی) یا تشریح گردن برای درمان سرطان، ممکن است از سونوگرافی برای نظارت بر تغییرات پس از عمل و ارزیابی هرگونه عارضه یا بیماری عود کننده استفاده شود.
چه مواردی در سونوگرافی گردن بررسی میشود؟
موارد مختلفی که در ادامه به آن ها اشاره میکنیم در سونوگرافی گردن بررسی میشوند. پیشنهاد میکنیم حتما برای انجام سونوگرافی گردن به بهترین مرکز سونوگرافی در تهران مراجعه کنید. مواردی در سونوگرافی گردن بررسی میشوند عبارتنداز:
- قسمتهای پاراتیروئید
- تیروئید
- غدد لنفاوی گردن
- غدد بزاقی تحت فکی
- غدد بزاقی زیرزبانی
- غدد پاروتی
سونوگرافی گردن چگونه انجام میشود؟
فرآیند انجام سونوگرافی گردن شامل مراحل زیر است:
قبل از انجام عمل، ممکن است از بیمار خواسته شود هر جواهرات یا لباسی را که ممکن است با تصاویر اولتراسوند تداخل داشته باشد، در بیاورد. در برخی موارد، ممکن است از بیمار خواسته شود تا برای مدت معینی قبل از معاینه از خوردن یا آشامیدن خودداری کند. بیمار معمولاً به پشت دراز کشیده و سر خود را کمی بالا آورده است. این امکان دسترسی بهتر به ناحیه گردن را فراهم میکند و تصویربرداری بهینه از ساختارهای در حال بهینه سازی را تضمین میکند. یک ژل شفاف بر روی ناحیه مورد نظر روی پوست اعمال میشود. این ژل به ایجاد تماس ایمن بین پروب اولتراسوند و پوست کمک میکند و امکان انتقال امواج صوتی و تولید تصاویر با کیفیت بالا را فراهم میکند. کاوشگر به آرامی روی پوست در ناحیه مورد نظر حرکت میکند و تصاویری در زمان واقعی از ساختارهای داخلی میگیرد. همچنین ممکن است تکنسین یا سونوگرافیست از زوایای مختلف و تکنیک های مختلف برای به دست آوردن دیدگاه های جامع از آناتومی گردن استفاده کند. در طول عمل، بیمار ممکن است به دلیل فشار پروب اولتراسوند بر روی پوست، ناراحتی خفیفی را تجربه کند. با این حال، سونوگرافی گردن به طور کلی به خوبی تحمل میشود و درد یا ناراحتی قابل توجهی ایجاد نمیکند. بسته به نواحی خاصی که ارزیابی میشوند و پیچیدگی معاینه، کل پروسه معمولاً بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول میکشد.
فواید سونوگرافی گردن
استفاده از سونوگرافی گردن به عنوان یک ابزار تشخیصی مزایای متعددی دارد که در ادامه به بیان آن ها میپردازیم:
یکی از مزایای اصلی سونوگرافی گردن ایمنی آن است. برخلاف سایر تکنیکهای تصویربرداری مانند اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، اولتراسوند از اشعه یونیزان استفاده نمیکند. این بدان معناست که بیماران در طول فرآیند تصویربرداری در معرض تشعشعات مضر بالقوه قرار نمیگیرند.
سونوگرافی گردن علاوه بر ایمنی، به دلیل دقت آن نیز شناخته شده است. امواج صوتی با فرکانس بالا که در تصویربرداری اولتراسوند استفاده میشود، میتواند تصاویر دقیقی از بافتهای نرم گردن ارائه دهد و به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی اجازه میدهد اندازه، شکل و بافت غده تیروئید و ساختارهای اطراف آن را تجسم کنند. این سطح از جزئیات میتواند به ویژه در تشخیص و مدیریت گره های تیروئید، گواتر و سایر شرایط تیروئید مفید باشد.
علاوه بر این، سونوگرافی گردن یک ابزار همه کاره است که میتواند برای ارزیابی طیف گسترده ای از شرایط مرتبط با گردن استفاده شود. علاوه بر ارزیابی غده تیروئید، سونوگرافی همچنین میتواند برای تشخیص و ارزیابی ناهنجاری ها در غدد لنفاوی، غدد بزاقی، رگ های خونی و سایر بافتهای نرم گردن استفاده شود. این تطبیق پذیری، سونوگرافی گردن را به ابزاری ارزشمند برای ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی در تخصص های مختلف، از جمله غدد درون ریز، گوش و حلق و بینی، و انکولوژی تبدیل میکند.
یکی دیگر از مزایای سونوگرافی گردن، قابلیت تصویربرداری بلادرنگ آن است. برخلاف برخی دیگر از تکنیکهای تصویربرداری که تصاویر ساکن را تولید میکنند، اولتراسوند تصویرسازی در زمان واقعی ساختارهای گردن را در حین عملکرد و حرکت فراهم میکند. این تصویربرداری بلادرنگ میتواند به ویژه در هدایت روشهایی مانند نمونهبرداری با سوزن نازک آسپیراسیون (FNA) از گرههای تیروئید مفید باشد و به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی اجازه میدهد تا مناطق مشکوک را در غده تیروئید یا غدد لنفاوی بهطور دقیق مورد هدف قرار داده و نمونهبرداری کنند.
مزایای دیگری که سونوگرافی گردن دارد این است که یک روش تصویربرداری مقرون به صرفه است. در مقایسه با سایر تکنیک های تصویربرداری مانند سی تی اسکن و MRI، سونوگرافی به طور کلی مقرون به صرفه تر و در دسترس تر است. این میتواند آن را به گزینه ای ارجح برای بیمارانی تبدیل کند که به نظارت مکرر یا تصویربرداری پیگیری برای شرایط تیروئید یا سایر مشکلات مربوط به گردن نیاز دارند.
سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید
غده تیروئید در ناحیه گردن قرار دارد که عمل ساختن هورمون تیروکسن را انجام میدهد. این هورمون مسئول سنجش و ارزیابی سرعت سوخت و ساز بدن است. غده پاراتیروئید نیز نقش ایجاد متابولیسم و کنترل مقدار کلسیم و فسفر را دارد. برای تشخیص و ارزیابی ظاهر غدد تیروئید و پاراتیروئید و بررسی چهار غدد از پاراتیروئید از سونوگرافی در ناحیه گردن استفاده میشود. عیب این سونوگرافی اینست درباره نحوه کارکرد غده تیروئید دقیق نیست. برای انجام سونوگرافی مبدل ( ابزار کوچک دستی) را روی گردن حرکت میدهند و امواج صوتی را به کامپیوتراز طریق میکروفن انتقال میدهد.
دلایل انجام سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید
دلایل انجام سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید عبارتند از:
- مشاهده و ارزیابی کیست ( کیسه ها حاوی مایعات ) با ندول های جامد تیروئید و تشخیص آن با مقایسه بین آنها در غده تیروئید
- ارزیابی اندازه تیروئید که در صورت بزرگ بودن نیاز به درمان دارد. همچنین از این روش در طول درمان جهت بررسی میزان کاهش بیماری و افزایش بهبودی در طی زمان استفاده میشود.
- بررسی اندازه ی غدد پاراتیروئید که در صورت بزرگ بودن غیر طبیعی آن میتوان برای تشخیص بیماری های پاراتیروئید اقدام کرد.
۰ Comments