سونوگرافی سروش » سونوگرافی » سونوگرافی جهت تعیین جنسیت جنین
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

سونوگرافی جهت تعیین جنسیت جنین

سونوگرافی جهت تعیین جنسیت جنین چگونه انجام می‌شود؟ استفاده از سونوگرافی برای تعیین جنسیت جنین شامل استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از جنین در حال رشد در رحم است. این تصاویر می‌توانند اطلاعات ارزشمندی در مورد رشد سلامت کلی نوزاد ارائه دهند. در این مقاله قصد داریم به بررسی انجام سونوگرافی برای تعیین جنسیت جنین بپردازیم، برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

نحوه انجام سونوگرافی تعیین جنسیت 

فرآیند تعیین جنسیت سونوگرافی شامل استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از جنین در حال رشد در رحم است. این امواج صوتی از یک مبدل منتشر می‌شود که روی شکم مادر قرار می‌گیرد و به سمت رحم هدایت می‌شود. سپس امواج از جنین و ساختارهای اطراف آن منعکس می‌شوند و تصویری بی‌درنگ روی مانیتور ایجاد می‌کنند. در طول معاینه سونوگرافی، سونوگرافیست تصاویر را برای شناسایی اندام تناسلی جنین به دقت بررسی می‌کند. این کار را می‌توان با تجسم اندام تناسلی خارجی، از جمله وجود آلت تناسلی یا کیسه بیضه در جنین های پسر، یا عدم وجود این ساختارها در جنین های دختر انجام داد. دقت تعیین جنسیت سونوگرافی به عوامل مختلفی از جمله مهارت سونوگرافیست، موقعیت جنین و سن بارداری بستگی دارد.

سونوگرافی تعیین جنسیت در هفته چندم بارداری انجام می‌شود؟

در پاسخ به این سوال که سونوگرافی تعیین جنسیت در هفته چندم بارداری انجام می شود و چقدر خطا دارد؟ باید بیان کرد که سونوگرافی در دوران حاملگی به دلایل مختلفی انجام می‌شود. به طور معمول از سونوگرافی برای تعیین جنسیت جنین در ۲ مرحله از دوران بارداری یکبار در هفته ی هجدهم بارداری و یکبار هم در هفته ی بیست و دوم انجام می‌شود. در هفته بیستم بارداری قلب، شکم، صورت و دست و پای جنین شکل گرفته است و ممکن است در سونوگرافی تمامی این اندام ها قابل مشاهده باشند. در هفته بیستم الت تناسلی جنین نیز شکل گرفته و تعیین جنسیت با دقت بیشتری قابل انجام است.

سونوگرافی تعیین جنسیت چیست؟

چگونه برای سونوگرافی تعیین جنسیت آماده شویم؟

خانم های باردار باید برای انجام این سونوگرافی مراحلی را رعایت کنند. در ابتدایی ترین نکته توجه داشته باشید که قبل از سونوگرافی، مقدار بیش از حد معمول آب بنوشید. نکته دوم اینکه برای انجام سونوگرافی مثانه خانم باید پر بوده زیرا اگر خالی باشد ممکن است تصاویر دقیقی را به پزشک نشان ندهد بنابراین چند ساعت قبل از انجام این سونو، ادرار خود را تخلیه نکنید. پوشیدن لباس های راحت و گشاد برای قرار ملاقات سونوگرافی می‌تواند این روند را راحت تر کند. لباس‌هایی را انتخاب کنید که در صورت لزوم به راحتی درآورده شوند، زیرا ممکن است سونوگرافیک در طول عمل به شکم شما دسترسی داشته باشد. با پیروی از این دستورالعمل ها و آمادگی کافی برای سونوگرافی جنین، می‌توانید از تعیین موفقیت آمیز و دقیق جنسیت جنین اطمینان حاصل کنید.

آیا امکان دارد نتیجه سونوگرافی تعیین جنسیت اشتباه باشد؟

بله، ممکن است نتیجه سونوگرافی تعیین جنسیت نادرست باشد، زیرا سونوگرافی جهت تعیین جنسیت به عوامل متعددی بستگی دارد و می‌تواند بر روی نتیجه سونوگرافی  تعیین جنسیت تاثیر گذار باشد. عواملی که در این مسئله دخیل هستند در زیر عنوان شده است :

موقعیت جنین

موقعیت تمامی جنین ها در رحم به مانند یکدیگر نیست مثلا در شرایط بریچ تعیین جنسیت جنین کار آسانی نیست و شاید در سونوگرافی خطا ایجاد کند. موقعیت جنین می‌تواند اندام جنسی را پوشانده و از دید خارج کند، در این شرایط پزشک نمی‌تواند به طور دقیق جنسیت جنین را تشخیص دهد. همچنین وجود جفت نیز در احتمال ایجاد خطا تاثیرگذار می‌باشد. اگر جفت در جلوی جنین وجود داشته باشد نیز سونوگرافی نمی‌تواند انجام شود یا دقیق باشد. اگر جنین به پشت خوابیده باشد یا در حال چرخش باشد و با دست ها و پاها اندام جنسی را پوشانده باشد، سونوگرافی تعیین جنسیت با مشکل روبرو می‌شود. در این شرایط پزشک انجام سونوگرافی را به جلسه دیگری موکول می‌کند.

اضافه وزن مادر

در صورتی که وزن مادر زیاد باشد کیفیت تصاویر پایین تر آمده و سونوگرافی سخت تر خواهد بود. اضافه وزن مادران نیز یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند سونوگرافی دقیق را مختل کند. زیرا ممکن است چربی جلوی دید را بگیرد و مانع از تصویربرداری واضح از اندام های داخلی بدن گردد.

نفح و گاز

وجود نفخ و گاز که در دوران بارداری طبیعی است، می‌تواند فضایی تیره را به وجود آورد و تشخیص جنسیت جنین را با مشکل مواجه کند.

زمان نامناسب سونوگرافی

زمان در انجام سونوگرافی تعیین جنسیت امری بسیار مهم است. همانطور که گفته شد بهترین زمان هفته های ۱۸ تا ۲۰ می‌باشد و پیش از آن شاید رشد جنین به اندازه لازم نباشد و همچنین بعد از آن به دلیل بزرگ شدن جنین و اشغال کردن فضای رحم ممکن است پزشک نتواند جنسیت جنین را مشخص کند. برای اطمینان کامل سونوگرافی را در هفته ی بیستم بارداری انجام دهید.

مرکز سونوگرافی معتبر

شما باید به مرکز سونوگرافی معتبری مراجعه کنید زیرا برخی از مراکز سونوگرافی از دستگاه های بسیار قدیمی استفاده می‌کنند که نمی‌تواند به شما کمک لازم را کنند. مرکز سونوگرافی سروش از به روز ترین دستگاه ها برای تعیین جنسیت استفاده می‎‌کنند و احتمال خطای کمی دارند، به همین منظور می‌توانید به این مرکز برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت مراجعه کنید.

سونوگرافی تعیین جنسیت چگونه انجام می‌شود؟

آیا تغییر جنسیت پس از بارداری ممکن است؟

در پاسخ به این سوال که آیا تغییر جنسیت پس از بارداری ممکن است؟ باید پاسخ دهیم خیر. جنسیت جنین در همان ابتدا در زمان لقاح مشخص شده و ثابت می‌ماند. اگر در مرحله ابتدایی کروموزوم x از مادر و کروموزوم x از پدر دریافت شود، جنین دختر است و اگر از مادر کروموزوم x و از پدر کروموزوم y دریافت کند، جنسیت جنین پسر خواهد شد. بنابراین جنسیت جنین را نمی‌توان پس از لقاح تغییر داد، فقط می‌توان قبل از بارداری با رژیم های غذایی شانس یکی از موارد پسر شدن یا دختر شدن جنین را افزایش داد.

احتمال خطا در سونوگرافی تعیین جنسیت

معمولا خانم های باردار خصوصا زوج های جوان از روزی که متوجه بارداری خود می‌شوند، برای روز تعیین جنسیت لحظه شماری می‌کنند. سونوگرافی های مربوط به تشخیص و تعیین جنسیت در ماه های اواسط بارداری انجام می‌شوند و همچنین ناهنجاری ها را در جنین بررسی می‌کند و تشخیص آن را برای متخصص سونوگرافی آسان می‌سازد. این نوع سونوگرافی میزان دقتی تا ۹۸ در صد داشته که دختر و یا پسر بودن را نیز نشان می‌دهد. این روش تعیین جنسیت نیز مانند سایر موارد ممکن است درصد خطایی به همراه داشته باشد و دلایل مختلفی در ایجاد این مشکل ایفای نقش می کنند از جمله :

  • انجام سونوگرافی در زمان کوتاه
  • انجام سونوگرافی در ماه های آخر بارداری
  • تجهیزات نامناسب سونوگرافی
  • عدم ماهر لازم در تکنسین مرکز سونوگرافی
  • نحوه قرار گیری جنین
دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن یک تکنیک تصویربرداری غیر تهاجمی است که به طور گسترده در تشخیص پزشکی استفاده می شود. از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *