سونوگرافی سروش » سونوگرافی » سونوگرافی NT و ضرورت انجام آن
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

سونوگرافی NT و ضرورت انجام آن

سونوگرافی NT و ضرورت انجام آن را میدانید؟ اگر به تازگی متوجه شده اید که باردار هستید، حتماً به فکر غربالگری های سه ماهه اول و سه ماهه دوم می باشید تا از روند رشد فرزند خود مطلع شوید. غربالگری های قبل از زایمان می تواند مشکلات مربوط به سلامتی شما مانند کم خونی یا دیابت بارداری را تشخیص دهد. همچنین غربالگری ها می توانند سلامتی کودک آینده شما را کنترل کرده و به شناسایی ناهنجاری های کروموزومی کمک کنند.سونوگرافی NT یکی از روش های بررسی سلامتی جنین و مادر است که به شما در شناخت زود هنگام مشکلات در باردرای کمک می کند. در این مطلب می خواهیم این سونوگرافی را از دیدگاه پزشکان باتجربه مرکز سونوگرافی سروش بررسی کنیم. مرکز سونوگرافی سروش بهترین سونوگرافی در غرب تهران است.

سونوگرافی NT

سونوگرافی NT چیست؟


سونوگرافی NT مخفف کلمه Nuchal Translucency به معنی فضای شفاف پشت گردن می باشد. همچنین به عنوان یکی از آن سه سونوگرافی لازم در بارداری شناخته می شود. یک نوع تست برای غربالگری است که در طی هفته های ۱۱تا ۱۴ بارداری انجام می شود. متخصص می تواند با اندازه گیری ابعاد جنین، مبتلا بودن یا نبودن آن به بیمارهایی مانند مشکلات قلبی، سندروم داون و بعضی از ناهنجاری کروموزومی را بررسی کند. قبلا تنها با تولد نوزاد امکان پی بردن به بیماری هایی از این دست وجود نداشت اما خوشبختانه امروزه با وجود چنین تکنولوژی می توان پیش از شروع ماه چهارم بارداری به موارد این چنینی هم پی برد.

سونوگرافی NT چیست

سونوگرافی NT یکی از انواع غربالگری رایج در دوران بارداری است که در سه ماهه اول بارداری باید نسبت به انجام آن اقدام کرد تا نتیجه صحیحی از آن حاصل شود. معمولاٌ این آزمایش میزان مایع جمع شده پشت گردن جنین را ارزیابی و اندازه گیری می کند. این سونوگرافی باید در غربالگری مرحله دوم و در هفته های ۱۸ تا ۲۰ نیز تکرار شود. سونوگرافی در دوران بارداری به منظور تعیین سن و سلامت جنین و مشخص شدن جنسیت جنین انجام می گیرد. در انتهای سه ماه اول بارداری می توان سونوگرافی nt را انجام داد. این سونوگرافی به منظور بررسی مشکلات کروموزومی مانند سندروم داون، تریزومی انجام می شود.

مراحل سونوگرافی NT


در اولین مراجعه به پزشک

تجویز آزمایش خون و بررسی
قند ناشتا
کم خونی و گروه خونی
تیروئید
سطح ویتامین دی
کشت ادرار

هفته هشتم

سونوگرافی تشکیل قلب جنین

هفته ۱۰ – ۱۳

انجام آزمایش خون غربالگری اول
سونوگرافی NT

هفته ۱۱ – ۱۴

در صورت لزوم انجام تست های سل فری و
نمونه گیری از پرز های جفتی

مزایا انجام سونوگرافیNT 


بررسی رشد جنین در بارداری با سونوگرافی

تعیین سن دقیق جنین

تشخیص زمان دقیق زایمان طبیعی

مشخص نمودن ناهنجاری های ژنتیکی و ناهنجاری های مادرزادی

وجود یا نبود استخوان بینی

بررسی سندرم داون

مشاهده و تشخیص ناهنجاری ها ناشی از سندرم ادواردز

تشخیص درست تا ۷۷ درصد

سونوگرافی NT چگونه انجام می شود؟


در این سونوگرافی جنین باید در موقعیت خاصی قرار بگیرد. در صورتی که جنین در شرایط مناسبی نباشد باید مادر از تخت پایین بیاید و مقداری تحرک داشته باشد تا موقعیت جنین تغییر پیدا کند. حتی امکان دارد سونوگرافی به روز دیگری موکول شود. دقت داشته باشید برای انجام سونوگرافی NT باید به یک متخصص متبحر در این زمینه مراجعه کنید. متخصص سونوگرافی با استفاده از دستگاه سونوگرافی به بررسی فضای روشن در بافت پشت گردن مقدار ضخامت گردن را تعیین می کند. در صورتی که عدد NT بالاتر از میزان طبیعی باشد، باید آزمایش های تکمیلی برای بیماری کروموزمی انجام بگیرد. در برخی موارد گاز روده نشان دادن تصاویر واضح جلوگیری می کند. به همین دلیل بهتر است از خوردن مواد غذایی که باعث تولید گاز روده می شود، خودداری شود.

نحوه انجام سونوگرافی nt

روش استاندارد اندازه گیری سونوگرافی NT


۱- برای اندازه گیری ضخامت در NT حتما باید دستگاه سونوگرافی از کیفیت بالایی برخوردار باشد.

۲- در تصویری که برای اندازه گیری NT دیده می شود، فقط باید سر و قسمت بالای قفسه سینه جنین دیده شود. سپس تصویر را بزرگ می کنند. خم بودن سر جنین به جلو یا عقب از دقت این اندازه گیری می کاهد، جنین باید در حالت خوابیده قرار گیرد. همینطور برای تشخیص پوست جنین از غشاهای نازک پزشک باید منتظر حرکات جنین و یا ضرباتی که جنین به شکم مادر وارد می کند باشد. در این جا ذکر یک نکته الزامیست: انجام این سونوگرافی دقیق در بیشتر اوقات در مدت زمان طولانی انجام می شود.

سونوگرافی NT و تعیین جنسیت


اکثر خانمها به دانستن جنسیت فرزند خود علاقمند هستند و اشتیاق بسیاری زیادی برای این موضوع دارند. گاهی از الهامات خود برای تعیین جنسیت کمک می گیرند که چندان معتبر نیست. یکی از روش های تشخیص جنسیت انجام سونوگرافی nt است. در واقع تشخیص جنسیت کودک در طول سونوگرافی ۱۲ هفته ای بسیار رایج است. این تصویربرداری می تواند نسبتاً دقیق باشد و عدد آن در بازه بین ۷۵ الی ۹۱ درصد تعیین شود. بنابراین اگر به دنبال تعیین جنسیت فرزند خود هستید، این بازه زمانی بهترین فرصت برای انجام سونوگرافی  nt است.

در صورتی که در هفته ۱۴ بارداری برای انجام این سونوگرافی مراجعه کنید، می توانید نتیجه صد در صدی از تعیین جنسیت بگیرید. احتمال بروز خطا در هفته های کمتر وجود دارد و درصد خطا در هفته های پایین تر بین ۵ الی ۱۰ درصد است.

ضرورت انجام سونوگرافی NT در دوران بارداری


سندرم داون یا اختلالات کروموزومی، با آزمایشاتی که روی خون مادر انجام می شود و سونوگرافی، قابل شناسایی است. طبق آمار ۲۰ درصد سندرم داون در خانم هایی که بعد از سن ۴۰ سالگی باردار می شوند دیده می شود ولی ۸ درصد خانم هایی جوانی که جنین آنها به سندرم داون مبتلا هستند دارای سابقه اختلال کوروموزومی نبوده یا ازدواج فامیلی و هیچ سابقه قبلی نداشته اند. بنابراین امروزه توصیه می شود که تمام خانم های باردار صرف نظر از سن و شرایط خانوادگی، غربالگری اختلالات کوروموزومی و به خصوص سندرم داون را انجام بدهند.

اقدامات قبل از انجام سونوگرافی NT


آمادگی قبل از سونوگرافی، برای اسکن NT لازم نیست و در بیشتر موارد سونوگرافی حدود ۳۰ دقیقه به پایان می رسد. در حین انجام آن هنگامی که تکنسین ابزار مخصوص سونوگرافی را روی شکم شما حرکت می دهد، روی تخت دراز خواهید کشید. یکی دیگر از نکات مهم قبل از غربالگری در بارداری این است که در صورت داشتن مثانه پر، مشاهده تصاویر سونوگرافی آسان تر است. بنابراین پزشک ممکن است نوشیدن آب را حدود یک ساعت قبل از قرار ملاقات توصیه کند. فناوری سونوگرافی نیاز به دسترسی به قسمت زیرین شکم شما دارد. مطمئن شوید که از لباس راحتی استفاده می کنید.

برای سونوگرافی nt باید به چه مرکزی مراجعه کنیم؟


سونوگرافی nt در مراکز تصویربرداری معتبر انجام می شود. همانطور که می دانید انجام این سونوگرافی به صورت دقیق از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین برای انجام آن می بایست به یک مرکز معتبر که نتایج دقیقی ارائه می دهد، مراجعه کنید.

مرکز تصویربرداری سروش یکی از مراکز معتبر در غرب تهران است که از کادری با تجربه بهره می برد. در این مرکز تصویربرداری انواع سونوگرافی و غربالگری اول، دوم و سوم انجام می شود. شما با مراجعه به مطب می توانید از انواع خدمات در دوران بارداری و پیش از بارداری بهره مند شوید.

سونوگرافی توسط دکتر زهره محمد زاده که باتجربه ترین پزشک هستند انجام می شود. دکتر محمد زاده بهترین متخصص سونوگرافی و رادیولوژی در غرب تهران هستند. شما می توانید جهت رزرو نوبت با مرکز تصویربرداری تماس حاصل فرمایید.

هزینه سونوگرافی NT


بسته به دستگاهی که برای سونوگرافی مورد استفاده قرار می گیرد، هزینه متفاوت است. البته با توجه به نوع بیمه ای که دارید، هزینه تغییر می کند. علاوه بر اینکه برخی از مراکز آن را به صورت آزاد انجام می دهند. برای استعلام هزینه ها می توانید با مرکز تصویربرداری سروش تماس بگیرید و آخرین هزینه تعیین را را جویا شوید.

برای دریافت مشاوره و اطلاعات بیشتر

سوال خود را برای دکتر زهره محمدزاده متخصص رادیولوژیست در سونوگرافی سروش ارسال کنید.

دکتر زهره محمدزاده

سوالات متداول


چه کسانی کاندیدای مناسبی برای انجام این غربالگری هستند؟

خانم هایی که در سنین بالای ۳۵ سال باردار می شوند و یا خانم هایی که در بارداری سابق خود نوزادی با نواقص مادرزادی داشته اند. افرادی که در خویشاوندان درجه یک آنها سابقه ناهنجاری و بیماری مادرزادی و ژنتیکی وجود دارد.

 اگر نتایج احتمال افزایش یک بیماری را نشان دهد چه باید کرد؟

درباره آن با پزشک صحبت کنید. آنها می توانند به شما اطلاعاتی بدهند و همچنین به شما در یافتن سازمان های دیگر و افرادی که می توانند کمک کنند.

سونوگرافی nt و آنومالی چیست؟

سونوگرافی nt و آنومالی که از آن به عنوان تصویربرداری بی خطر یاد می شود، برای غربالگری جنین انجام می شود. با پخش امواج صوتی، تصاویری از جنین نمایان می شود. پزشک بر اساس این تصاویر وضعیت سلامتی جنین را ارزیابی می کند. رشد جنین و وضعیت بارداری مادر از آیتم های مهم در این سونوگرافی هستند. در برخی موارد از این سونوگرافی برای بررسی مشکلات احتمالی استفاده می شود.

بهترین زمان برای انجام سونوگرافی nt چه موقع است؟

سونوگرافیnt  معمولا بین هفته ۱۰ تا ۱۳ بارداری انجام می شود. دیرتر از این موعد بافت جنین ضخیم می شود و دیگر شفافیت سابق را ندارد. به همین دلیل بعد هفته ۱۴ بارداری نمی توان نتیجه قطعی را از این سونوگرافی  اعلام کرد.

در سونوگرافیNT چه چیزهایی مشخص میشود؟

ابعاد جنین و وضعیت رشد آن در این سونوگرافی مشخص می شود. علاوه بر این تریزومی یا سندرم داون با این سونوگرافی قابل تشخیص است. تریزومی ۲۱ یا سندوم داون، تریزومی ۲۱ و ۱۳ را می توان با این تصویربرداری تشخیص داد. در کل هر گونه اختلال کروموزومی را می توان با این تصویربرداری مشخص می شود.

عدد نرمال سونوگرافی NT چقدر است؟

اگر عدد سونوگرافی nt کمتر از ۳.۵ میلی متر باشد، یعنی اندازه جنین شما بین ۴۵ میلی متر الی ۸۴ میلی متر است. این ابعاد در سونوگرافی nt کاملاً طبیعی در نظر گرفته می شود. این اندازه های تا هفته چهاردهم تغییر می کند و روند افزایش دارد.  محدوده طبیعی برای سونوگرافی  nt بر اساس توزیع ضخامت تعیین می شود.

کلام پایانی


با افزایش سن احتمال دارد و اقدام به بارداری می تواند خطر مبتلا شدن نوزاد به سندرم داون افزایش یابد، سونوگرافی NT را سونوگرافیست جهت محاسبه کلی خطر انجام می دهد، سونوگرافی NT جهت بررسی اختلالات کروموزومی انجام می شود. در این مطلب هر آنچه می توانست به شما در این زمینه کمک کند را بیان کردیم. جهت دریافت اطلاعات بیشتر به مرکز سونوگرافی سروش مراجعه فرمایید.

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

پر کردن مثانه پیش از سونوگرافی

پر کردن مثانه پیش از سونوگرافی

یر کردن مثانه پیش از سونوگرافی به چه صورت است؟ یکی از اقداماتی که باید قبل از سونوگرافی انجام شود خوردن آب فراوان برای پر شدن مثانه می‌باشد اما شاید بسیاری از افراد...

سونوگرافی شکم چیست و چه کاربردی دارد؟

سونوگرافی شکم چیست و چه کاربردی دارد؟

سونوگرافی شکم چیست و چه کاربردی دارد؟ به طور کلی سونوگرافی های شکم نوعی تصویر برداری هستند که با کمک این تجهیزات پیشرفته و به روز تمام اندام های بدن به طور دقیق مورد...

سونوگرافی لگن چیست؟

سونوگرافی لگن چیست؟

سونوگرافی لگن چیست؟ سونوگرافی لگن ابزاری برای تشخیص گسترده است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از قسمت داخلی بدن استفاده می‌کند. این یک روش غیر...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۱۱ دیدگاه ها
  1. رها

    سلام ، تا چند همراه مجازه که با زن باردار داخل اطاق سونو بشه؟
    مثلا میخوام شوهر و مامانم بیان . مشکلی نداره ؟

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      باتوجه به شرایط کرونا و الزام به رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی این امکان فراهم نیست.

      پاسخ
  2. زهره

    آیا انحام سونوگرافیntبرای تشخیص بیماری های ژنتیکی به تنهایی کافیه؟

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      در این مورد می توان گفت اعتبار تشخیص ناهنجاری های ژنتیکی در این نوع سونوگرافی عددی بین ۵۰ – ۷۵ درصد می باشد ونمی توان به تنهایی بع نتیجه این نوع سونوگرافی اکتفا کرد چرا که برای تشخیص دقیق تر باید از روش های دیگر شامل غربالگری های دروان بارداری نیز کمک گرفت.

      پاسخ
  3. زینب صمدی انصاری

    با سلام خدمت خانم دکتر عزیز
    ضرورت انجام سونوگرافی در هفته ۲۰ برای مادری که سونوی ان تی و آزمایشهای غربالگری نرمال و کم ریسک بودند چقدر است؟ انجام سونوگرافی به مادر استرس زیادی وارد میکند
    ممنون از پاسخدهی شما

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام سونوگرافی انومالی لسکن یا غربالگری دوم در هفته ۱۷ تا ۱۹ انجام میشه و کاملا لازمه و با هیچ اقدام تشخیصی دیگر قابل حایگزینی نیست استرس بهتر از اینه که یک بچه با مشگل ساختمانی بدنی پنهان دنیا بیاد و مادر و مزشک را شوکه کنه

      پاسخ
  4. زهرا نجفی

    باسلام سن حاملگی من ده هفته ویک روز است میتونم سونو ntانجام بدم

    پاسخ
  5. نسیم

    سلام
    سونو NT من نرمال وnt=1.6
    ولی در آزمایش سندروم داون مثبت شده
    کدوم معتبره؟

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام. هر دو باید جمع بخوره آزمایش درجه ریسک را می گه . فقط امنیوسناز و ازمایش ژنتیک صد دز صد می تونه بگع سندرم داون یا ،،،، داره یا نه

      پاسخ
  6. فرزانه اکبری

    سلام من سونو ان تی دادم۱/۱۴ است اما دکترازنایش خون ننوشت گفت دیگه این ازمایشات صروری نیست ولی من کلا یکم نگرانم امینیو سناز برای جنین خطر نداره ؟ سونو هست یا ازمایش خون؟

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام و عرض ادب
      امنیوسنتز آزمایش است و خطری هم ندارد. با این وجود برای امنیوسنتز با پزشکتان مشورت کنید. پزشک شما شرایط فعلی شما رو بهتر می داند

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *