سونوگرافی سروش » سونوگرافی بارداری » ساک حاملگی چیست و چه زمانی دیده می شود ؟
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

ساک حاملگی چیست و چه زمانی دیده می شود ؟

ساک حاملگی ساختاری است که جنین را احاطه کرده است. در واقع این ساختار نشانه بارداری است و در مراحل اولیه رشد جنین ضروری است. در صورتی که وجود نداشته باشد بارداری اتفاق نمی افتد. حال سوال اینجاست این ساختار در هفته چندم حاملگی مشاهده می شود و به چه وسیله ای می توان آن را بررسی کرد؟

ساک حاملگی

ساک حاملگی در هفته چندم بارداری دیده می شود ؟

در اکثر منابع مرجع سونوگرافی ذکر شده است که اولین زمانی که می توان وجود ساک حاملگی را در حفره رحم با سونوگرافلی واژینال ( نه سونوگرافی شکمی ) تشخیص داد ، تقریبا پنج و نیم هفته بعد از تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی است . بنابراین اگر از زمان معمولی قاعدگی شما یک هفته گذشته باشد و شک به حاملگی داشته باشید ، در صورت باردار بودن شما سن احتمالی حاملگی شما بین ۶-۵ هفته می باشد و بنابراین حتی اگر تست خون بارداری شما مثبت باشد ، دیده نشدن ساک حاملگی در حفره رحم در این زمان با انجام سونوگرافی از روی شکم یک امر طبیعی است و در این موارد توصیه به تکرار سونوگرافی معمولا ۳-۲ هفته بعد می شود.

میزان بتای بارداری

زمانی که عدد بتای فردی بالای ۱۰۰ باشد، به این معناست که شما باردار هستید اما این عدد برای مشاهده ساک بارداری مناسب نیست و برای این موضوع که ساک بارداری در سونوگرافی مشاهده شود، بتا باید بالای ۲۰۰۰ باشد.

آیا مشاهده ساک حاملگی در سونوگرافی نشان دهنده بارداری طبیعی است؟

در این باره باید ذکر کرد که وجود و مشاهده ساک حاملگی اطلاعاتی از میزان سلامت بارداری به فرد نمی‌دهد. مشاهده ساک بارداری تنها نشانه وجود بارداری خانم می‌باشد اما همانطور که ذکر شد میزان سنجش سلامت بارداری نمی‌باشد. کیسه زرده جنین پس از به وجود آمدن ساک بارداری تشکیل می‌شود که جنین از این عضو تغذیه می‌کند. کیسه زرده را می‌توان به عنوان نشانه ای از سلامت حاملگی تلقی کرد.

ساک حاملگی

پایین بودن ساک حاملگی

شاید تاکنون برای شما هم پیش آمده باشد که با جمله پایین بودن ساک بارداری رو به رو شده باشید. پایین بودن ساک حاملگی در هفته های اول بارداری تقریبا طبیعی می‌باشد. حال این موضوع دو نوع دارد یعنی گاه ساک بارداری در هفته های اول بارداری پایین است اما لکه بینی مشاهده نمی‌شود که در این صورت می‌توان از کلمه طبیعی برای این حالت استفاده کرد اما در برخی موارد، در هفته های بارداری بالاتر همچنان ساک بارداری در پایین‌تر از حد نرمال قرار داشته و در همین زمان، جفت نیز پایین باشد و در همین زمان لکه بینی یا خونریزی وجود داشته باشد، سقط ایجاد می‌گردد. در همه مواردی که خونریزی مشاهده شود نشان دهنده سقط یا اتفاقات شدید و ناگوار نیست اما به هر حال این مسئله در بارداری به دلیل غیرطبیعی بودن و نمایانگر اختلالات، کمی نگران کننده است. بنابراین لکه بینی های زمان بارداری را حتی اگر بسیار ناچیز بودند، جدی بگیرید تا با مواردی مانند جفت سرراهی، سقط، حاملگی خارج رحم و …. رو به رو نشوید.

سونوگرافی در چه صورت نیاز به تکرار دارد ؟

مواردی که بین هفته های ۶-۵ حاملگی غیرطبیعی نیست و نیاز به سونوگرافی پیگیری دارد شامل این موارد است :

  • دیده نشدن ساک حاملگی
  • دیده شدن ساک حاملگی و عدم رویت جنین
  • دیده شدن ساک حاملگی حاوی جنین و عدم رویت ضربان قلب جنین

موارد ذیل در صورت تکرار سونوگرافی طبیعی است

  • ممکن است در زمانی که ذکر شد ساک حاملگی دیده شود ولی خود جنین و فعالیت قلب آن به دلیل کوچک بودن جنین دیده نشود و باز تکرار سونوگرافی در ۲-۳ هفته بعد توصیه می شود و این مورد هم طبیعی است .
  • گاهی ساک حاملگی و خود جنین هم در این سن حاملگی دیده می شوند ولی ضربان قلب جنین دیده نمی شود که باز هم غیر طبیعی محسوب نمی شود و تکرار سونوگرافی یک هفته بعد و یا سونوگرافی ترانس واژینال توصیه می شود. همیشه زنان باردار در سه ماهه اول درخواست پخش صدای ضربان قلب جنین را دارند که برای این منظور باید از سونوگرافی داپلر استفاده کرد. هرچند هیچ گونه عارضه ای برای استفاده از سونوگرافی داپلر ثابت نشده است ولی چون در روش داپلر انرژی صوتی بیشتری اعمال می شود لذا توصیه شده است که در استفاده از این روش قبل از ۱۲ هفته حاملگی احتیاط شود.

ساک حاملگی خالی نشانگر چیست؟

ساک حاملگی در هفته ششم بارداری مشاهده می‌شود که اگر خالی و پوچ باشد درواقع نشانه ای از بارداری پوچ است. ساک حاملگی که فاقد جنین باشد ممکن است با کیفیت اسپرم پایین و یا حتی تخمک ضعیف رو به رو باشیم. اغلب متخصصین زنان با مشاهده ساک حاملگی خالی، تایید می‌کنند که بارداری اتفاق نیفتاده است و به صورت طبیعی پیش نرفته است. زمانی که ساک بارداری خالی مشاهده می‌شود باید کمی صبر کرد و مجدد در چند روز آینده سونوگرافی لازم را انجام داد. سونوگرافی ساک بارداری که مجدد انجام می‌گیرد برای فرد بسیار پر از تنش و استرس می‌باشد اما برای تشخیص صد در صد بارداری طبیعی یا وجود حاملگی بسیار کاربردی و لازم است.

دلایل عدم مشاهده ساک حاملگی

در موارد بسیاری این مورد رخ داده است که تاریخ عادت ماهانه اشتباه محاسبه شده است و به دلیل مراجعه زودتر از زمان درست، ساک حاملگی مشاهده نمی‌شود. بنابراین یکی از مهمترین دلایل را شناختید. حال مواردی مانند رخداد بارداری خارج از رحم، سقط جنین یا بارداری پوچ و … همه از مواردی هستند که سبب می‌شوند تا در سونوگرافی، ساک بارداری مشاهده نشود.

جنین

دیده نشدن ساک بارداری در هفته پنجم نشانه چیست؟

یکی از مسائلی که خانم های باردار را بسیار نگران می‌سازد، عدم مشاهده ساک بارداری می‌باشد زیرا بسیاری از آن ها در مراجعه پس از هفته پنجم با این مورد رو به رو می‌شوند که علت آن در واقع محاسبه اشتباه تاریخ پریود می‌باشد به این معنا که حاملگی به هفته پنجم نرسیده است. ابتدایی ترین واکنشی که نسبت به این موضوع باید نشان داد، تکرار آزمایش در چند روز آینده است. بارداری خارج رحمی در این راستا به این صورت شناسایی می‌شود که ساک حاملگی در حالی که اندازه HCG بیشتر از ۱۵۰۰ الی ۲۰۰۰ است نیز قابل مشاهده نباشد. در برخی موارد پایین یا بالا بودن میزان غیر طبیعی HCG نشانه ای از سقط جنین می‌باشد به همین دلیل باید حتما این مسائل را جدی بگیرید و پیگیری و اقدامات لازم انجام دهید. توصیه این است که برای انجام سونوگرافی ساک حامگی حتما به بهترین مرکز سونوگرافی مراجعه نمایید تا با استفاده از تجهیزات مناسب و سابقه کاری تشخیص دقیق و مناسب دهند.

تعیین موقعیت ساک حاملگی ( داخل یا خارج رحمی )

در واقع یکی از از اهداف سونوگرافی سه ماهه اول بارداری تعیین موقعیت ساک حاملگی است . وقتی وجود ساک حاملگی در حفره رحم ثابت شود تا حدود بسیار زیادی می توان اطمینان حاصل کرد که حاملگی طبیعی رخ داده است . هر چند در موارد بسیار نادری احتما حاملگی نرمال در حفره رحم هم زمان با وجود حاملگی خارج رحمی وجود دارد . بنابراین هر گاه تست خون شما از نظر بارداری مثبت باشد و بعد از ۶ هفته از تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی ، ساک حاملگی در حفره رحم دیده نشود ( البته با هر دو روش سونوگرافی شکمی و سونوگرافی ترنس واژینال ) در این شرایط شک بالایی به حاملگی خارج رحمی ایجاد می شود و اگر تکرار تست خون شما در روزهای بعد میزان هورمون حاملگی در حال افزایش باشد این شک تقویت می شود و باید در سونوگرافی به دنبال حاملگی خارج رحمی بود .

این نوع بارداری در هر قسمت از دستگاه تناسلی می تواند رخ دهد. از جمله داخل حفره شکم، لوله رحمی، تخمدان، گردن رحم و حتی داخل عضله رحمی ولی شایعترین محل لوله رحمی است. در موارد مثبت بودن تست خون از نظر بارداری و عدم وجود ساک حاملگی داخل رحمی باید بررسی دقیق از نظر وجود حاملگی خارج رحمی انجام شود.

دکتر زهره محمدزاده

دکتر زهره محمدزاده

تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن ۱۵ دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیرازمتخصص رادیولوژی و سونوگرافی
برچسب ها:

مقالات مرتبط

فرق سونوگرافی آنومالی با ۳ بعدی

فرق سونوگرافی آنومالی با ۳ بعدی

در روش سونوگرافی آنومالی پزشک اعضای درونی جنین مثل قلب، مغز، کلیه، معده، اندازه ی دست ها و پاها و طول گردن جنین را بررسی می کند تا از روند طبیعی بودن رشد بدن جنین مطلع...

اهمیت آنومالی اسکن در بارداری

اهمیت آنومالی اسکن در بارداری

 اهمیت سونوگرافی آنومالی در دوران بارداری بسیار زیاد است چرا که تمامی اندام های مهم جنین در این سونوگرافی بررسی می شود. غربالگری آنومالی یک سونوگرافی شکمی است که به...

سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی یک سونوگرافی در اواسط بارداری است که بین هفته هجدهم و بیست و یکم بارداری انجام می شود تا از نزدیک جنین و رحم را بررسی کنیم. در هفته بیستم بارداری، این...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *