سونوگرافی سروش » سونوگرافی بارداری » سونوگرافی آنومالی
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی یک سونوگرافی در اواسط بارداری است که بین هفته هجدهم و بیست و یکم بارداری انجام می شود تا از نزدیک جنین و رحم را بررسی کنیم.

در هفته بیستم بارداری، این واقعیت کاملاً غرق می شود که شما مادر خواهید شد! کودک خود را مدت طولانی با خیال راحت در شکم خود حمل کردید و یک محیط پرورش دهنده برای کودک کوچک خود ایجاد کردید. اما مسئولیت شما به اینجا ختم نمی شود. در واقع، این تازه شروع شده است.

مطمئناً دست انداز کوچک شما تمام توجه را به خود جلب کرده و توصیه ها و سخنان باید از هر جهت برای شما سرازیر شود. در اینجا یکی از این توصیه ها وجود دارد که باید دقیقاً از آن پیروی کنید. از آن جا که هفته بیستم برای مادر و کودک مهم است، اسکن ناهنجاری را از دست ندهید. حتی می توانید مادر بودن را برای آن انتخاب کنید. در مادران، پزشکان ما در طول بارداری با شما خواهند بود و با استفاده از معاینات فیزیکی، آزمایش های آزمایشگاهی و سونوگرافی، هرگونه عارضه بارداری را رد می کنند و مراقب آن خواهند بود.

بعد از هفته سیزدهم زن باردار وارد سه ماهه دوم بارداری خود خواهد شد. سونوگرافی آنومالی در بین هفته های هجده تا بیست بارداری انجام می شود  در سونوگرافی این دوره می توان محل قرار گرفتن جنین، شکل و اندازه صورت و دست ها را مشاهده کرد.

سونوگرافی آنومالی چیست؟

سونو آنومالی در اواسط بارداری یک سونوگرافی است که بین هفته هجدهم و بیست و یکم بارداری انجام می شود تا از نزدیک جنین و رحم را بررسی کنیم و ایده ای در مورد خوابیدن جفت داشته باشیم.

هدف از این نوع سونوگرافی، یافتن هرگونه ناهنجاری جسمی عمده در کودک در حال رشد است. سونوگرافی می تواند یک تصویر دو بعدی سیاه و سفید تولید می شود که نمای جانبی کودک در رحم را می دهد. این تصویر صورت و دستان کودک را در ۲۰ هفتگی نشان می دهد و به متخصص رادیولوژیست اطلاعاتی درباره آنچه در داخل است می دهد.

سونوگرافی آنومالی
تصویری از سونوگرافی آنومالی

چرا سونوگرافی آنومالی انجام می شود؟

در طول بارداری انواع غربالگری های و سونوگرافی های دوران بارداری انجام می شود تا هر گونه ناهنجاری در جنین در همان ابتدا شتخیص و ردمان شود. اما این نوع از اسکن ناهنجاری در اواسط بارداری برای بررسی هرگونه ناهنجاری جسمی در نوزاد در حال رشد انجام می شود. اگرچه نمی تواند هر مشکلی را برطرف کند، اما به رادیولوژیست ایده ای در مورد استخوان های کودک، قلب، مغز، نخاع، صورت، کلیه ها و شکم کودک می دهد و به متخصص اجازه می دهد شرایط زیر را شناسایی کند (برخی از موارد که بسیار نادر هستند):

  • آنانسفالی
  • فتق دیافراگمی
  • گاستروشیزی
  • اکومفالوس
  • اسپینا بیفیدا
  • آگنیزس کلیه دو طرفه
  • دیسپلازی اسکلتی اسکلال
  • سندرم ادواردز یا T18
    اغلب اسکن نشان می دهد که کودک در حال رشد طبیعی است، اما در چند مورد متخصص سونوگرافی مشکلی را پیدا می کند یا به آن مشکوک می شود.

روش های آنومالی اسکن :

  • آنومالی اسکن پایه
  • آنومالی اسکن پیشرفته
  • آنومالی اسکن با جزئیات

چه مواردی با سونوگرافی آنومالی بررسی می شوند؟

  • تشخیص بارداری چند قلویی
  • صورت جنین
  • لب شکری بودن جنین
  • ساختار و شکل سر جنین
  • مشکلات مغذی نادر
  • بررسی ستون فقرات جنین
  • بررسی دست و پا و انگشتان جنین
  • ضربان و دریچه قلب جنین
  • سلامت کلیه ها
  • ارزیابی شکم و ارگان های داخلی جنین
  • ارزیابی جفت
  • دستگاه های عضوی مهم جنین
  • اطراف سر جنین
  • قطر ران پای جنین
  • بررسی ناهنجاری های عمده
  • مشاهده موقعیت جنین
  • تعیین جنسیت
  • روش انجام سونوگرافی آنومالی

فواید سونوگرافی آنومالی

یکی از مهم ترین و شایع ترین کاربرد های سونوگرافی آنومالی بررسی سلامت جنین می باشد که مواردی به شرح ذیل مورد بررسی قرار می گیرد:

  1. اطلاع از تشکیل کامل جنین
  2. ارزیابی ناهنجاری های جسمی جنین مانند لب شکری، پای کوتاه ، کوروئید مغزی، هیدرونفروز کلیوی
  3. تشخیص ناهنجاری های قلبی
  4. تشخیص آنونسفالی
  5. مشاهده و بررسی ناهنجاری در ستون فقرات
  6. تشخیص چند قلویی
  7. مشاهده رشد دست ها و پاهای جنین
  8. بررسی ضربان قلب جنین
  9. بررسی مایع آمنیوتیک جنین ( مایعی که جنین را احاطه کرده است)

شرایط انجام سونوگرافی آنومالی

قبل از انجام سونوگرافی آنومالی باید مثانه پر باشد تا اعضای شکمی به درستی قابل مشاهده باشد. میزان آبی که برای پرکردن مثانه باید مصرف شود ۱ لیتر می باشد که مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند . این مسئله برای زنان باردار ایجاد درد و ناراحتی می کند ولی موقت بوده و برای انجام سونوگرافی الزامی می باشد. این موضوع مخصو.صا برای مادرانی که نگران جنین هستند از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. برای انجام سونوگرافی فرد باید بر روی تخت مخصوصی دراز کشیده و سونوگراف با حرکت دادن مبدل بر روی شکم تصاویری از جنین یا اعضای شکم به مانیتور منتقل می کند.

سونوگرافی آنومالی

نحوه انجام سونوگرافی آنومالی

در این سونوگرافی نیازی به پر کردن مثانه نمی باشد  زیرا در در این دوره شکم مادر به حدی بزرگ شده است که پزشک بتواند توسط اسکن از جنین تصویری کاملا واضح دریافت کند.

در این سونوگرافی  بعد از زدن ژل بر روی شکم مادر، با حرکت دادن پروب بر روی شکم، تصویر کودک از طریق امواج صوتی بر روی صفحه نمایش دیده می شود .

متخصص سونوگرافی قسمت های مختلف بدن جنین را اندازه گیری و بررسی می کند. در سونوگرافی استخوان های جنین در اسکن سفید رنگ ظاهر خواهند شد و قسمت های نرم بدن به رنگ خاکستری مشخص می شوند و مایع آمنیوتیک در رحم مادر به رنگ سیاه در سونوگرافی دیده می شود.

در صورت نیاز به اطلاعات در مورد دهانه ی رحم پزشک از مادر سونوگرافی واژینال می خواهد واصولا تشخیص جنین در این نوع سونوگرافی گاهی مشکل است .

کاربرد سونوگرافی آنومالی

ساختمان سر جنین و مشکلات مغزی جنین درسونوگرافی آنومالی بررسی می شود.

در صورتی که جنین دارای شکاف کام لب باشد در این سونوگرافی مشخص خواهد شد.

از جهت طولی و عرضی ستون فقرات جنین بررسی می شود و مشخص می شود که استخوان ها در یک راستا قرار گرفته اند.

در مواردی دوقلو ها تا هفته بیستم بارداری هم مشخص نمی شوند این سونوگرافی دوقلوها را نشان خواهد داد.

ارگان های داخلی و شکم مورد معاینه قرار می گیرند.

قسمت های مختلف بدن از جمله:

  1. اندازه گیری محیط اطراف سر (HC)
  2. اندازه گیری محیط شکم (AC)
  3. اندازه گیری استخوان ران (FL)

قلب کودک که باید دارای دریچه های هم اندازه باشد که باید با هر تپش باز و بسته شوند بررسی می شود.
جنین در رحم مادر مقداری از مایع آمنیوتیک را می خورد که به رنگ سیاه در سونوگرافی دیده خواهد شد و به طور کلی معده بررسی خواهد شد.
گردش ادرار در کلیه ها و مثانه دیده می شود.
انگشتان دست ها و پاها در این سونوگرافی شمرده می شود.
جفت، مایع آمنیوتیک و بند ناف مورد ارزیابی قرار می گیرند. جفت ممکن است در دیوار جلویی رحم یا دیوار پشتی رحم و یا نزدیک با بالا یا پایین رحم باشد. اگر جفت پایین باشد بهتر است که سونوگرافی در سه ماهه سوم بارداری جهت ارزیابی موقعیت جفت و جنین انجام گیرد.

 تشخیص دادن نقایص جنین در اسکن آنومالی

متخصص در زمان سونوگرافی آنومالی، یک لیست از اختلالاتی که امکان دارد جنین داشته باشد را در اختیار دارد تا بتواند آن ها را کنترل کند.

این اختلالات امکان دارد مسئله ی حادی باشد و زندگی جنین را به خطر بیاندازد که بعد از به دنیا آمدن نوزاد بتوان آن را درمان کرد. اگر در زمان اسکن اختلالات قابل درمان تشخص داده شود متخصص پزشک را مطلع می کند که به محض اینکه نوزاد به دنیا آمد مراقبت های مورد نیاز را انجام دهند و درمان را شروع کنند. بیشتر اختلالات موجود در لیست متخصص بسیار کمیاب می باشد و هیچ نگرانی نباید در این خصوص داشت.

بیشتر اختلالات مانند: آنانسفالی مشکلات نواحی شکم دست و پا و نقص های لوله ی عصبی و حتی مشکلات کلیه به احتمال زیادی تشخیص داده می شود . اما بعضی از اختلالات هم چون مشکلات قلبی و عروقی یا هیدروسفالی انسداد دستگاه گوارش یا فتق دیافراگم تنها در نیمی از موارد این مرحله تشخیص داده می شود.
سونوگرافی آنومالی هنگامی انجام می شود که مثانه پر باشد برخی از پرسنل از بیمار تقاضا دارند که یک لیتر مایع را پیش از انجام سونوگرافی مصرف کنند. برای بیشتر زنان باردار این مسئله بسیار ناراحت کننده است و دیگر زنان باردار هیچ گونه دردی را از مثانه پر متوجه نمی شوند.

اما توصیه می شود افرادی که از این موضوع دردی را احساس می کنند این موضوع را تحمل کنند چون مایع سریعی می باشد. مایعی که در مثانه موجود است به تکنسین کمک می کند که بهتر و واضح تر جنین را مشاهده کند و هنگامی که دیگر به مایع احتیاجی نباشد فرد می تواند مثانه خود را خالی کند.

 در هنگام این نوع سونوگرافی فرد می بایست روی یک میز دراز بکشد و سونوگرافی کننده مبدل را روی شکم حرکت دهد که به همین منظور تصاویری از جنین بر روی مانتیور منتشر می شود که پزشک آن را به بیمار شرح می دهد.

اهمیت انجام سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی اسکنی از رحم و جنین در شکم مادر است .این سونوگرافی رشد جنین و محل قرار گیری جفت را بررسی می کند .

گاهی مادری ممکن است عکسی از جنین خود داشته باشد و یا زمان دقیق زایمان را بدانند این موارد با انجام سونوگرافی آنومالی قابل انجام است.

ناگفته نماند که هدف اصلی انجام سونوگرافی آنومالی تایید رشد جنین در شکم مادر به صورت نرمال است .

مدت زمان لازم برای این سونوگرافی حدود ۲۰ دقیقه است ،در طول انجام سونوگرافی جنین از روی مانیتور برای مادر قابل مشاهده است .همچنین ضربان قلب جنین و تمام بخش های بدن وی که شاید حتی مادر از آنها سر در نیاورد توسط پزشک به مادر نشان داده می شود .در سونوگرافی آنومالی استخوان های جنین سفید رنگ هستند و بافت های بدن ؛خاکستری رنگ و مایع آمنیوتیک هم که اطراف جنین است ،به رنگ سیاه در صفحه نمایش دیده می شود.

در انتخاب مکان مناسب جهت سونوگرافی آنومالی دقت نمایید. و به دلیل ارزان تر شدن قیمت، سونوگرافی را توسط تکنسین های آموزش ندیده انجام ندهید. سونوگرافی آنومالی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد زیرا خیلی از موراد را با استفاده از این سونوگرافی بررسی می نمایند. و برخی مشکلات احتمالی جنین، در این سونوگرافی مشاهده می شود.

نتیجه گیری

متتخصصین حاضر در مرکز سونوگرافی سروش از طریق معاینات منظم از سلامت و فعالیت جنین و مادر در طول بارداری اطمینان خواهند داشت. آن ها به شما کمک می کنند تا تمام آزمایشاتی را که برای رد هر گونه ناهنجاری لازم دارید را انجام دهید و به شما فرصتی می دهد تا یاد بگیرید چگونه ناراحتی های بارداری را کنترل کنید.

مرکز سونوگرافی سروش (سونوگرافی غرب تهران)  با مدیریت دکتر زهره محمد زاده متخصص رادیولوژی و سونوگرافی با بهره گیری از بهترین تکنولوژی و دستگاه های روز و برترین کادر پزشکی و آزمایشگاهی آماده ارائه خدمات سونوگرافی و رادیولوژی به هموطنان گرامی می باشد.

دکتر زهره محمدزاده

دکتر زهره محمدزاده

تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن ۱۵ دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیرازمتخصص رادیولوژی و سونوگرافی

مقالات مرتبط

فرق سونوگرافی آنومالی با ۳ بعدی

فرق سونوگرافی آنومالی با ۳ بعدی

در روش سونوگرافی آنومالی پزشک اعضای درونی جنین مثل قلب، مغز، کلیه، معده، اندازه ی دست ها و پاها و طول گردن جنین را بررسی می کند تا از روند طبیعی بودن رشد بدن جنین مطلع...

اهمیت آنومالی اسکن در بارداری

اهمیت آنومالی اسکن در بارداری

 اهمیت سونوگرافی آنومالی در دوران بارداری بسیار زیاد است چرا که تمامی اندام های مهم جنین در این سونوگرافی بررسی می شود. غربالگری آنومالی یک سونوگرافی شکمی است که به...

بهترین زمان انجام سونوگرافی آنومالی

بهترین زمان انجام سونوگرافی آنومالی

بهترین زمان انجام سونوگرافی آنومالی که جهت بررسی ناهنجاری های جنین می باشد، در سه ماهه دوم بارداری است. دکتر زهره محمدزاده به بانوان توصیه می کند که در هنگام انجام این...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *