سونوگرافی آنومالی که به آن اسکن آنومالی نیز گفته میشود، یک آزمایش روتین قبل از زایمان بوده که معمولا در هفته های ۱۸ تا هفته ۲۰ بارداری برای بررسی اندازه و عملکرد اندام های جنین مورد استفاده قرار میگیرد. این سونوگرافی به تشخیص زود ناهنجاری های جنین کمک کرده و تصاویر دقیقی از جنین نشان میدهد. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره سونوگرافی آنومالی برای شما بیان کنیم، با ما همراه باشید.
سونوگرافی آنومالی چیست؟
سونو آنومالی در اواسط بارداری یک سونوگرافی است که بین هفته هجدهم و بیست و یکم بارداری انجام می شود تا از نزدیک جنین و رحم را بررسی کنیم و ایده ای در مورد خوابیدن جفت داشته باشیم. هدف از این نوع سونوگرافی، یافتن هرگونه ناهنجاری جسمی عمده در کودک در حال رشد است. سونوگرافی می تواند یک تصویر دو بعدی سیاه و سفید تولید می شود که نمای جانبی کودک در رحم را می دهد. این تصویر صورت و دستان کودک را در ۲۰ هفتگی نشان می دهد و به متخصص رادیولوژیست اطلاعاتی درباره آنچه در داخل است می دهد.
چه بیماری هایی در سونوگرافی آنومالی مشخص میشوند؟
در طول بارداری انواع غربالگری ها و سونوگرافی های دوران بارداری برای تشخیص به موقع ناهنجاری ها در جنین انجام میشود. در برخی موارد ممکن است در سونوگرافی آنومالی نقایصی دیده شود مانند:
- مشاهده مشکلات مغزی مثل آنانسفالی (عدم تشکیل مغز)
- مشاهده انواع مشکلات ستون فقرات مثل اسپینا بیفیدا
- ناهنجاری های قلبی و مشکلات مادرزادی قلب
- بررسی فتق دیافراگم (نقص دیافراگم بین ریه و شکم) با دقت ۶۰ درصد
- بیماری آژنزی کلیه (فقدان یک یا هر دو کلیه)
- بیماری دیسپلازی اسکلتی (مشکلات استخوان ها)
- شاخص های سندروم داون
کاربردهای سونوگرافی آنومالی
سونوگرافی آنومالی همان طور که اشاره کردیم برای تشخیص بیماری های جنین مورد استفاده قرار میگیرد. سونوگرافی آنومالی کاربردهای دیگری مانند موارد زیر را نیز دارد:
- بررسی مغز، گردن و ستون فقرات
- اندازه گیری مایع آمنیوتیک
- بررسی عملکرد نورون های مغزی و میزان سلامتی آن ها
- ارزیابی وضعیت دست ها و انگشتان
- تجزیه و تحلیل سینه و ریه
- مشاهده بند ناف و بررسی آن از نظر جریان خون و محل اتصال به جفت
- بررسی معده و روده و نحوه هضم و دفع غذا
- بررسی بازوها و پاها، اندازه و نحوه حرکت دادن
- مشاهده لب ها، چانه، بینی برای بررسی شکل گیری کامل صورت
- ارزیابی وضعیت کلیه ها و مثانه ها
- بررسی قلب، گرفتگی رگ های قلبی و نحوه پمپاژ قلب
شرایط انجام سونوگرافی آنومالی
قبل از انجام سونوگرافی آنومالی باید مثانه پر باشد تا اعضای شکمی به درستی قابل مشاهده باشد. میزان آبی که برای پرکردن مثانه باید مصرف شود ۱ لیتر می باشد که مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند . این مسئله برای زنان باردار ایجاد درد و ناراحتی می کند ولی موقت بوده و برای انجام سونوگرافی الزامی می باشد. این موضوع مخصو.صا برای مادرانی که نگران جنین هستند از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. برای انجام سونوگرافی فرد باید بر روی تخت مخصوصی دراز کشیده و سونوگراف با حرکت دادن مبدل بر روی شکم تصاویری از جنین یا اعضای شکم به مانیتور منتقل می کند.
نحوه انجام سونوگرافی آنومالی
این سونووگرافی بسیار راحت و ساده بوده و مدت زمان آن نیز کوتاه میباشد. در سونوگرافی آنومالی پس از زدن ژل مخصوص روی پوست شکم، دسته مخصوص تصویربرداری در سونوگرافی روی شکم حرکت کرده و بدن کودک را به طور کامل بررسی کرده و تصاویر سیاه و سفیدی از اندام های جنین روی مانیتور سونوگرافی نمایش داده میشود. سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری آسیبی به مادر و جنین نمیزند اما امکان دارد برای بررسی بهتر فشار جزئی بر شکم مادر وارد شود. سونوی آنومالی معمولا در محیطی کم نور انجام میشود. در سونوگرافی استخوان های جنین در اسکن سفید رنگ ظاهر خواهند شد و قسمت های نرم بدن به رنگ خاکستری مشخص می شوند و مایع آمنیوتیک در رحم مادر به رنگ سیاه در سونوگرافی دیده می شود.
تشخیص دادن نقایص جنین در اسکن آنومالی
متخصص در زمان سونوگرافی آنومالی، یک لیست از اختلالاتی که امکان دارد جنین داشته باشد را در اختیار دارد تا بتواند آن ها را کنترل کند. این اختلالات امکان دارد مسئله ی حادی باشد و زندگی جنین را به خطر بیاندازد که بعد از به دنیا آمدن نوزاد بتوان آن را درمان کرد. اگر در زمان اسکن اختلالات قابل درمان تشخص داده شود متخصص پزشک را مطلع می کند که به محض اینکه نوزاد به دنیا آمد مراقبت های مورد نیاز را انجام دهند و درمان را شروع کنند. بیشتر اختلالات موجود در لیست متخصص بسیار کمیاب می باشد و هیچ نگرانی نباید در این خصوص داشت. بیشتر اختلالات مانند: آنانسفالی مشکلات نواحی شکم دست و پا و نقص های لوله ی عصبی و حتی مشکلات کلیه به احتمال زیادی تشخیص داده می شود . اما بعضی از اختلالات هم چون مشکلات قلبی و عروقی یا هیدروسفالی انسداد دستگاه گوارش یا فتق دیافراگم تنها در نیمی از موارد این مرحله تشخیص داده می شود. سونوگرافی آنومالی هنگامی انجام می شود که مثانه پر باشد برخی از پرسنل از بیمار تقاضا دارند که یک لیتر مایع را پیش از انجام سونوگرافی مصرف کنند. برای بیشتر زنان باردار این مسئله بسیار ناراحت کننده است و دیگر زنان باردار هیچ گونه دردی را از مثانه پر متوجه نمی شوند. اما توصیه می شود افرادی که از این موضوع دردی را احساس می کنند این موضوع را تحمل کنند چون مایع سریعی می باشد. مایعی که در مثانه موجود است به تکنسین کمک می کند که بهتر و واضح تر جنین را مشاهده کند و هنگامی که دیگر به مایع احتیاجی نباشد فرد می تواند مثانه خود را خالی کند. در هنگام این نوع سونوگرافی فرد می بایست روی یک میز دراز بکشد و سونوگرافی کننده مبدل را روی شکم حرکت دهد که به همین منظور تصاویری از جنین بر روی مانتیور منتشر می شود که پزشک آن را به بیمار شرح می دهد.
اهمیت انجام سونوگرافی آنومالی
سونوگرافی آنومالی اسکنی از رحم و جنین در شکم مادر است .این سونوگرافی رشد جنین و محل قرار گیری جفت را بررسی می کند . گاهی مادری ممکن است عکسی از جنین خود داشته باشد و یا زمان دقیق زایمان را بدانند این موارد با انجام سونوگرافی آنومالی قابل انجام است. ناگفته نماند که هدف اصلی انجام سونوگرافی آنومالی تایید رشد جنین در شکم مادر به صورت نرمال است .ناگفته نماند که هدف اصلی انجام سونوگرافی آنومالی تایید رشد جنین در شکم مادر به صورت نرمال است .در انتخاب مکان مناسب جهت سونوگرافی آنومالی دقت نمایید. و به دلیل ارزان تر شدن قیمت، سونوگرافی را توسط تکنسین های آموزش ندیده انجام ندهید. سونوگرافی آنومالی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد زیرا خیلی از موراد را با استفاده از این سونوگرافی بررسی می نمایند. و برخی مشکلات احتمالی جنین، در این سونوگرافی مشاهده می شود. مرکز سونوگرافی سروش (سونوگرافی غرب تهران) با مدیریت دکتر زهره محمد زاده متخصص رادیولوژی و سونوگرافی با بهره گیری از بهترین تکنولوژی و دستگاه های روز و برترین کادر پزشکی و آزمایشگاهی آماده ارائه خدمات سونوگرافی و رادیولوژی به هموطنان گرامی می باشد.
۰ دیدگاه