سونوگرافی سروش » سونوگرافی » سونوگرافی ریه در کودکان
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

سونوگرافی ریه در کودکان

شایعترین پروپی که برای تصویربرداری سونوگرافی از ریه استفاده می شود ، شامل پروپ منجنی یا پروپ دارای آرایه فازی با فرکانس ۳٫۵-۵ مگاهرتز است . پروپ های خطی صرفا برای بررسی قدام قفسه سینه در بررسی خط پلور برای رد کردن پنوموتوراکس و یا برای تعیین مشخصات پاتولوژی هایی که بر دیواره قفسه سینه تکیه دارند ، استفاده می شود . پروپ های خطی برای بررسی ساختمان های عمقی در قاعده ریه مناسب نمی باشد . در شرایطی که می توان از سطح ریه به واسطه ایجاد کانسالیدیشن یا آتلکتازی یا مایع پلور ، عمق بیشتری را بررسی کرد ، از پروپ های منحنی یا پروپ دارای آرایه فازی با فرکانس ۳٫۵-۵ مگاهرتز استفاده می شود .

علائم مشکلات ریوی در کودکان چیست؟

تنگی نفس: یکی از شایع ترین علائم مشکلات و اختلالات ریوی تنگی نفس می‌باشد که بسیار فرد را مورد ازار قرار می‌دهد.

درد در قسمت قفسه سینه: یکی دیگر از نشانه های اختلالات ریوی، این است که فرد یا کودک هنگام نفس کشیدن و بیرون دادن نفس دچار به دردی عمیق در ناحیه سینه خود می‌شود.

درد و تغییر رنگ در ناحیه پا: گاهی مشاهده می‌شود که سطح پای کودک دچار قرمزی شده است که باید این مورد جدی گرفته شود زیرا می‌تواند نشان از لخته شدن خون در پا باد که همانطور که می‌دانید ممکن است این لخته ی خونی نیز از جای خود حرکت کند.

سرفه های شدید: گاهی سرفه های شدیدی کودک را درگیر میکند که در همان حین کودک با تنگی نفس نیز مواجه می‌شود.

آمادگی برای سونوگرافی ریه

سونوگرافی قفسه سینه را می توان در وضعیت سوپاین ، نیمه نشسته ، نشسته و یا در حالت ایستاده انجام داد.

عکس-سونوگرافی-ریه

نحوه انجام سونوگرافی ریه

بر اساس پروتکل Blue چهار نقطه از هر همی توراکس ، مورد بررسی سونوگرافی قرار می گیرد . پروپ مانند یک قلم به صورت عمود بر قفسه سینه در دست نگه داشته می شود و علامت مارکر آن برای تصاویر ساژینال به طرف سر قرار می گیرد . بنابراین در تفسیر تصاویر سونوگرافی قفسه سینه ، سمت چپ تصاویر ساژینال بر روی صفحه نمایش مربوط به سمت فوقانی است . هنگامی که دیافراگم دیده می شود ، بخش سمت چپ دیافراگم ( قسمت فوقانی ) مربوط به قفسه سینه است و قسمت راست مربوط به زیردیافراگم است . در افراد طبیعی و سالم وجود ترکیب علائم لغزش ریه و خطوط A دلالت بر تهویه طبیعی ریه دارد و این حالت بایستی بر روی تمام قسمت های قفسه سینه دیده شود .

به خاطر اثر نیروی جاذبه بر مایعات درون قفسه سینه ، نمای مایع پلور بستگی به پوزیشن بیمار دارد . افیوژن پلور را می توان به صورت نوار بدون اکو یا هیپراکو در قسمت زیرین قفسه سینه و در هنگام بررسی کوادارن های فوقانی چپ و راست مشاهده نمود .

سونوگرافی ریه کودکان

۳ نکته ضروری در درگیری ریه کودک که باید رعایت کنید!

  1. کودک خود را از مواد شیمیایی که دارای بو های تند هستند دور نگه دارید زیرا نباید با هیچ ماده ای ریه را تحریک کرد زیرا در زمان اختلل میزان حساسیت این عضو افزایش می‌یابد. از حشره کش ها و همچنین خوشبو کننده های معطر در فضا منزل استفاده نکنید.
  2. به صورت خودسرانه از دارو های کورتون دار برای درمان استفاده نکنید زیرا دارو های مصرفی در کودکان متفاوت است و همچنین به دلیل پایین آوردن سیستم ایمنی بدن باید حتما با تجویز پزشک مصرف گردد.
  3. بوی مواد غذایی سرخ کردنی را در محیطی که کودک قرار دارد، بلند نکنید زیرا تحریک پذیری ریه در این زمان زیاد است.

عفونت ریه در کودکان

یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در کودکان، عفونت ریوی در آن هاست. والدین عزیز باید به مشکلات تنفسی یا درد های کودکانشان هر چند خفیف توجه نمایند و به آسانی از آن نگذرند. زمانی که ریه درگیر عفونت شود دو طرف ریه دچار التهابات شده که تنفس را برای کودک بسیار دشوار می‌سازد.

عفونت ها در ریه ممکن است بر اثر عاملین قارچی یا باکتریایی رخ دهند و همچنین گاهی در اثر مواد حساسیت زا این عارضه تبدیل به بیماری شدید می‌شود. والدین گرامی باید در صورت بروز هرگونه از نشانه های ذکر شده در متن مقاله باید سریعا به بهترین مرکز تخصصی سونوگرافی مراجعه کنند و سونوگرافی ریه انجام  دهند.

سونوگرافی ریه در حقیقت هر گونه بیماری در این بخش از بدن را نشان می‌دهد و درگیری های ریه را آشکار می‌سازد تا بر اساس آن دارو تجویز گردد.

موارد مشکوک در سونوگرافی ریه

در ارتباط با دیافراگم ، حرکت غیرطبیعی یا عدم حرکت دیافراگم در تلاش تنفسی همزمان مطرح کننده آسیب است . حرکت لغزش پلور احشایی بر روی پلور پاریتال که در افراد طبیعی دیده می شود ، در پنوموتوراکس وجود ندارد . در یک فرد طبیعی ، آرتیفکت بازتاب مکرر صوت معمولا در خلف حدفاصل پاوراحشایی – پاریتال مشاهده می گردد و خطوط با فاصله یکسان مشاهده می شود که به تدریج از نظر اکوژنیسیته کاهش می یابد . این حالت نمایانگر بازتاب مکرر صوت است که بر حدفاصل پلورجداری – احشائی و هوا در ریه برخورد می کند و به سمت پروپ برگشت می کند و منجر به اکوهای متععد با فاصله یکنواخت می گردد . این خطوط به نام خطوط A خوانده می شود .

آرتیفکت بازتاب مکرر در پنوموتوراکس دیده نمی شود و ممکن است به جای آن آرتیفکت عمودی comet tail یا خط B ایجاد شود . این آرتیفکت از خط پلور منشا می گیرد . دارای حدود مشخص است . بدون محو شدن تا کناره تصویر کشیده می شود . خطوط A را پاک می کند و با لغزش ریه حرکت می کند .

چگونه از ابتلای کودک به مشکل ریوی جلوگیری کنیم؟

کودکان معمولا ریه های حساسی دارند و هر عامل کوچکی که به نظر بی اهمیت می‌رسد می‌تواند مورد بزرگی برای ایجاد مشکلات ریوی کودک باشد.

برای اینکه فرزند خود را از اختلالات ریه محفوظ نگه دارید حتما به موقع بازی در سطح زیرین کودک پارچه ای پهن کنید زیرا کودکان به راحتی و خیلی سریع از پارچه های کرک دار یا موکت ها دچار آسیب رسی ریه می‌شوند.

فرزند خود را از دود سیگار دور نگه دارید و مادران باردار توجه داشته باشند که در هنگام حاملگی از مصرف سیگار و قلیان دوری کنند زیرا فرزند خود را مستعد ابتلای مشکل ریه می‌کنند.

در مکانی که کودک قرار دارد از شومینه برای گرم کردن فضا استفاده نفرمایید.

 

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

تفاوت سونوگرافی سینه با ماموگرافی

تفاوت سونوگرافی سینه با ماموگرافی

تفاوت سونوگرافی سینه با ماموگرافی چیست؟ در حالی که ماموگرافی بیشتر برای غربالگری سرطان سینه و شناسایی تومورهای کوچک به کار می‌رود، سونوگرافی سینه در بررسی دقیق‌تر نواحی...

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن یک تکنیک تصویربرداری غیر تهاجمی است که به طور گسترده در تشخیص پزشکی استفاده می شود. از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *