سونوگرافی سروش » سونوگرافی » سونوگرافی ستون فقرات جنین و نوزاد
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

سونوگرافی ستون فقرات جنین و نوزاد

سونوگرافی ستون فقرات برای ارزیابی نخاع نوزاد و جنین صورت می‌گیرد. این سونوگرافی زمانی تجویز می‌گردد که در انتهای راستای ستون فقرات نوزاد، احساس فرورفتگی کنند. در این سونوگرافی محل نخاع را کامل ارزیابی و از بسته شدن مهره ها مطلع می‌شوند. سونوگرافی ستون فقرات جنین و نوزاد تقریبا ۲۰ سال قبل شرح داده شد، اما تقریبا هرگز مقبولیت گسترده پیدا نکرد و بسیاری از والدین با این سونوگرافی آشنا نیستند. دلیل این موضوع پیچیدگی تکنیک آن بود و تصاویر تقریبا به راحتی قابل درک نبود . با وسایل و امکانات جدید نرم افزاری نظیر extended field of view و بازسازی سه بعدی ، همراه با افزایش کیفیت و جزییات تصویری با ارائه پروب های دارای قدرت تفکیک بالا ، در سال های اخیر سونوگرافی نقش بیشتری در بررسی ضایعات کانال نخاعی پیدا کرده است .

سونوگرافی ستون فقرات

سونوگرافی ستون فقرات نوزاد چیست؟

سونوگرافی ستون فقرات و نخاع جنین با مهارت بالای پزشک سونوگراف در سونوگرافی انومالی به طور ویژه و سایر سونوگرافی های ماه های میانی انجام می شود و قادر است انحناهای طبیعی و غیر طبیعی را کشف کند . شکاف مهره بیرون زدگی پرده های نخاع و خود نخاع نقایص لوله عصبی و … نقص تشکیل مهره ها را کشف و گزارش نماید تا از مشکلات آتیه نوزاد متولد شده جلوگیری شود .

کاربرد سونوگرافی ستون فقرات

سونوگرافی تمام محدوده آناتومی ستون فقرات را با دقت بالایی نشان می دهد . این تکنیک بیش از همه در شیرخواران کم سن که در آن ها قوس های خلفی مهره به طور ناکامل استخوانی شده است ( تا حدود سه ماهگی ) مفید است . در نوزادان طبیعی سین کندروز بین المان های خلفی در خط وسط ایجاد ویندوی اکوستیک می نماید . المان های خلفی مهره از این به بعد شروع به استخوانی شدن می کنند و بتدریج ویندوی اکوستیک بسته می شود و جزئیات داخل کانال را به طور کامل نمی توان بررسی کرد .

بررسی سونوگرافی نخاع در شیرخواران مزایای متعددی دارد: نیاز به آرام بخش یا بیهوشی ندارد ، سونوگرافی به راحتی قابل دسترس است و می توان در ICU و در کنار تخت بیمار انجام داد. از لحاظ هزینه ارزان است و با قدری تجربه به راحتی انجام می شود و روش عالی برای اسکرین و غربالگری است .

انواع بیماری های ستون فقرات نوزاد

دیسرافیسم ستون فقرات

نوعی بیماری ناهنجاری مادرزادی است که در واقع به بسته شدن ناقص قوس عصبی منجر می‌شود. این بیماری در دو دسته گروه بندی می‌شود. در ادامه به توضیح کوتاه هر یک از آن ها خواهیم پرداخت:

دیسرافیسم باز

گاهی در پشت قسمت ستون فقرات نوزاد تورم ظاهر می‌شود که ممکن است حاوی مننژ باشد که به آن دیسرافیسم باز می‌گویند.

دیسرافیسم بسته

در این نوع بیماری پوشش سالمی از پوست نمایان است اما زمانی این ناهنجاری بلاخره در ظاهر مشخص می‌شود. در دیسرافیسم بسته، فرورفتگی های پوستی یا توده های زیر جلدی وجود دارد. اکثرا به طور ادرزادی در نوزادان به وجود می‌آید که باید سونوگرافی ستون فقرات انجام شود تا بتوان بهترین راه درمان را برگزینند.

بیماری اسکولیوز مادرزادی

گاهی ستون فقرات دارای بدشکلی مانند انحرافات است که در ظاهر بدن نوزاد نیز مشخص است و یک نقص مادرزادی محسوب می‌شود. نوزادان دارای تحرکات بسیار هستند که در برخیمواقع بر اثر حادثه احتمالی، ستون فقرات دچار پیچ خوردگی می‌شود که در نتیجه این موضوع، دنده ها به یک سمت کشیده شده و قوس نامناسبی را به وجود می‌آورد که چند بعدی نیز می‌باشد.

تکنیک سونوگرافی و آناتومی نرمال

هر چه فرکانس پروب سونوگرافی بالاتر باشد کیفیت تصویر بهتر است ، اما از پروب خطی ۵ مگاهرتز نیز می توان استفاده کرد . شیرخوار باید در وضعیت پرون و بر روی یک بالش خم شود و سر نوزاد به طرف بالا آورده شود . تشدید لوردوز ناحیه لومبار با بالا بردن شانه های شیرخوار ، امکان شناسایی جانکشن لومبوساکره را بهتر فراهم می کند . این وضعیت باعث می شود که CSF در قسمت تحتانی نخاع تجمع یابد و نمایش تجمعات غیر طبیعی مایع بهتر شود . همچنین فلکسیون خوب ، ویندوی اکوستیک بهتری ارائه می کند . برای انجام سونوگرافی نیاز به آرام بخش وجود ندارد و تنها شیرخوار بایستی خوب شیر خورده و آرام باشد . معاینه شیرخوار را می توان در حال شیر خوردن و در وضع دکوبیتوس انجام داد . اما این وضعیت مشکل تر است .

روش سونوگرافی ستون فقرات

با تقسیم کردن تصویر به دو قسمت چپ و راست شروع می شود . در پلان ساژیتال تصویری از ساکروم و قسمت تحتانی لومبار در قسمت راست تصویر ثبت می کنیم . در همین نقطه پروب را نگه داشته و به قسمت سمت چپ تصویر سوئیچ می نماییم . در این حالت در هر دو قسمت ، تصویری یکسان داریم . در حالی که تصویر سمت چپ اکتیو است . پروب را به آهستگی به طرف سر می بریم ، طوریکه هر دو تصویر یک امتداد را بدون اورلپ نشان دهند و به این ترتیب ، تصویری ترکیبی از ستون فقرات لومبوساکره به دست می آید .

تشخیص لزوم سونوگرافی ستون فقرات برای نوزاد

والدین عزیز باید از این سونوگراف در زمان بارداری استفاده کنند تا فرزندشان بدون نقص به دنیا آید و همچین مواردی را در آینده تجربه نکنند. حال گاهی والدین از این موضوع غافل شده و بعد از بدو تولد این مسائل نیز بروز می‌کند.معمولا این مشکلات ذکر شده با نوزاد از بدو تولد همراه است و جزو بیماری های مادرزادی محسوب می‌شود. گاهی این بیماری ها به دلیل عدم درد در ابتدای تولد تشخیص داده نمی‌شوند و به تدریج با بزرگتر شدن نوزاد در ظاهر نیز نمایان می‌شود. هر زمانی که این مورد احساس شد و پزشک به وجود این مورد مشکوک شد، سونوگرافی ستون فقرات را تجویز خواهد کرد. تشخیص زبه موقع، نقش پر اهمیتی در نتیجه درمان خواهد داشت و هرچه این بیماری ها دیرتر تشخیص داده شوند، روند درمان طولانی تری را به همراه خواهند داشت.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

زمانی که والدین نابرابری های شانه ها را مشاهده کردند باید حتما نوزاد خود را برای چکاپ های بیشتر به پزشک برده و از روش های تشخیصی استفاده نمایند. بیرون زدگی دنده ها یا انحرافات ستون فقرات در این دسته بیماری ها بیشتر شایع هستند بنابراین حتما والدین عزیز خصوصا مادران به این نکات توجه کنند. گاهی ممکن است نوزاد یا کودک شما احساس بی حسی در عصب های خود باشند که این مورد سبب می‌شود تا حرکات آن ها مانند افراد سالم نباشد و قطعا شما متوجه این مورد خواهید شد بنابراین در زمان مشکوک شدن به هر کدام از موارد ذکر شده به پزشک مربوطه مراجعه فرمایید.

میزان هزینه سونوگرافی ستون فقرات

می‌توان گفت این سونوگرافی تشخیصی یکی از ارزان ترین روش ها برای تشخیص مشکلات موجود در ستون فقرات نوزاد است و میزان هزینه ای ندارد که والذین را نگران سازد. برخی از بیمه ها این هزینه را تا حدودی تقبل می‌کنند. اما باید توجه داشت این روش به دلیل غیر تهاجمی بودن یکی از بهترین روش های موجود می‌باشد . اگرچه MRI هم نیز روش خوبی محسوب می‌شود اما بیشتر در بزرگسالان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

چرا مرکز سونوگرافی سروش را انتخاب کنیم؟

این مرکز سونوگرافی دارای ۲۳ سال سابقه در زمینه انواع سونوگرافی ها و تصویربرداری ها می‌باشد که با استفاده از بهترین و به روز ترین دستگاه های سونوگرافی به هر کدام از آن ها می‌پردازد. روش های سونوگرافی و رادیولوژی و انواع تصویربرداری ها از مهمترین فرآیند های تشخیصی هستند که باید حتما در مراکز معتبر انجام شوند که در نهایت در نتیجه و جواب آن ها خطا وجود نداشته باشد. این مرکز با بسیاری از بیمه های خدمات درمانی قرار داد داشته که مراجعه کنندگان نیز می‌توانند از این مزایا بهره برند.

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن یک تکنیک تصویربرداری غیر تهاجمی است که به طور گسترده در تشخیص پزشکی استفاده می شود. از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *