سونوگرافی سروش » سونوگرافی » سونوگرافی فولیکول
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

سونوگرافی فولیکول

سونوگرافی فولیکول یکی از روش های تصویربرداری از اندام های زنانه بوده که اساسا برای ارزیابی فولیکول های تخمدان در فاصله های منظم و ثبت مسیر راه تخمک گذاری مورد استفاده قرار می‌گیرد و نقش مهمی در درمان های ناباروری ایفا می‌کند. تعیین روز تخمک گذاری برای خانم هایی که علاقه به بارور شدن دارند بسیار مهم است. تخمک گذاری به عملی گفته می‌شود که  طی آن از تخمدان فرد یک تخمکی که به بلوغ رسیده باشد آزاد می‌شود. و برای بارور شدن به سمت رحم می‌رود. یکی از راه های تعیین روز تخمک گذاری روش سونوگرافی فولیکول است که یکی از مطمئن ترین روش می‌باشد.

سونوگرافی فولیکول چیست؟

سونوگرافی فولیکول بهترین روش برای دانستن روز تخمک گذاری است، این سونوگرافی زمان مناسب بلوغ تخمک ها و تخمک گذاری را مشخص می‌کند. در این سونوگرافی،  ضخامت آندومتر ها به راحتی قابل اندازه گیری است. ضخامت آندومتر در بارداری فرد نقش بسیار مهمی دارد به طوری که اگر ضخامت آندومتر پایین باشد باروری به سختی انجام می شود و یا حتی ممکن است باروری صورت نگیرد. اندازه گیری آندومتر ها فقط از طریق سونوگرافی ممکن است. سونوگرافی فولیکول به سونوگرافیست این اجازه را می‌دهد که همه ی ساختارهای داخل لگن از جمله تخمدان ها، لوله های رحمی، و رحم را مشاهده کند. اولین موردی که در طی این سونوگرافی مورد بررسی قرار می‌گیرد، تعداد فولیکول های در حال توسعه می‌باشد. زوجی که دچار ناباروری هستند می‌توانند با کمک سونوگرافی فولیکول ضخامت و قطر آندومتر را مورد بررسی قرار دهند تا متوجه شوند فرد قدرت باروری دارد یا خیر.

سونوگرافی فولیکول چیست؟

مزایای سونوگرافی فولیکول

اصلی ترین مزیت سونوگرافی فولیکول برای درمان نازایی است. از شایع ترین دلایل عدم باروری در بین خانم ها عدم تخمک گذاری می‌باشد. که شما با انجام دادن این سونوگرافی می‌توانید دلیل عدم تخمک گذاری در تخمدان های خود را بدانید و به درمان آن بپردازید. از دیگر مزیت های سونوگرافی فولیکول بی خطر بودن آن است و هیچ گونه عوارضی ندارد. همچنین تشخیص درست و سریع و درمان دقیق به وسیله سونوگرافی فولیکول امکان پذیر می‌باشد.

علت انجام سونوگرافی فولیکول

برای افرادی که قصد بارداری دارند اما به نتیجه ای نرسیده اند، یکی از مراحلی که برای درمان صورت می‌گیرد، تعیین زمان تخمک گذاری می‌باشد. سونوگرافی فولیکول برای موارد زیر تجویز می‌شود:

  • منظم بودن زمان تخمک گذاری
  • نداشتن تخمک گذاری
  • داشتن سقط جنین در گذشته و دچار ناباروری شدن
  • افرادی که از داروی کلومید استفاده می‌کنند.

چگونگی انجام سونوگرافی فولیکول

در انجام این سونوگرافی هم می توان از روش سونوگرافی شکم و هم می توان از روش واژینال استفاده کرد که این روش طبق تشخیص و تجویز پزشک معالج صورت می گیرد. اما باید در نظر داشت که روش واژینال دقیق تر است. پیش از انجام سونوگرافی فولیکول باید مثانه ی خود را خالی نمایید. برای انجام سونوگرافی باید تمام لباس های پایین تنه ی خود را خارج کنید و روپوش مخصوص سونوگرافی را بپوشید. با دراز کشیدن روی تخت مخصوص سونوگرافی، متخصص سونوگرافی پروب پلاستیکی استریل شده را درون واژن قرار می‌دهد. با حرکت پروب نمای تخمدان ها مشخص شده و تعداد فولیکول های موجود نیز قابل شمارش خواهد بود. انجام سونوگرافی فولیکول بسته به شرایط فرد حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان می‌برد. سونوگرافی فولیکول یک روش کم تهاجم و بدون درد است و ناراحتی خاصی برای بیمار ایجاد نمی‌کند. توجه داشته باشید برای جلوگیری از عوارض جبران ناپذیر و نتیجه ی قطعی به بهترین مرکز سونوگرافی در تهران مراجعه کنید.

چه مواردی در سونوگرافی فولیکول تشخیص داده می‌شود؟

سونوگرافی فولیکول یکی از روش های مهم برای تشخیص و نظارت بر سلامت تولید مثل زنان است. این روش به پزشک اطلاعات کاملی برای تشخیص مسائل باروری و ارزیابی تخمدان ها ارائه می‌دهد. در طی انجام سونوگرافی فولیکول موارد زیر تشخیص داده شده و مورد بررسی قرار می‌گیرند:

  • نظارت دقیق بر رشد فولیکول ها در طول دوره تخمک گذاری و کمک به پزشک برای تعیین زمان مناسب برای باروری
  • اندازه گیری دقیق اندازه و تعداد فولیکول ها برای ارزیابی سلامت تولید مثل زنان
  • بررسی علت عدم بارداری
  • بررسی وضعیت و ساختار دقیق تخمدان ها
  • بررسی ضخامت لایه داخلی و وضعیت رحم
  • پیگیری روند درمان های هورمونی
سونوگرافی فولیکول

بهترین زمان برای انجام سونوگرافی فولیکول چه موقع است؟

شما با توجه به دوره های قاعدگی خود، زمان تخمک گذاری خود را به طور نسبی تعیین می‌کنید و با مشورت با پزشک معالج خود و اطلاع زمان تخمک گذاری روز سونوگرافی شما مشخص می‌شود. به طور معمول روز ۱۴ ام بعد از شروع قاعدگی شما روز تخمک گذاری می‌باشد، از نشانه های روز قبل از تخمک گذاری می‌توان به ترشحات روشن رنگ و شفاف، افزایش دمای بدن و سفت شدن و حساس شدن سینه ها اشاره کرد. پیشنهاد می‌شود در طی یک چرخه ی قاعدگی ۴ تا ۶ سونوگرافی انجام شود. تکرار سونوگرافی ها سبب می‌شود تا زمان دقیق تخمک گذاری ها مشخص شود.

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

 سونوگرافی کالر داپلر رحم: راهنمای جامع

 سونوگرافی کالر داپلر رحم: راهنمای جامع

سونوگرافی کالر داپلر رحم یکی از ابزارهای پیشرفته تصویربرداری پزشکی است که برای ارزیابی جریان خون در بافت‌ها و عروق رحم استفاده می‌شود. این روش ترکیبی از سونوگرافی و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۱۲ دیدگاه ها
  1. لیلی

    سلام وقت بخیر،من پریودم ۳روزس روز چندم باید برا سونو اقدام کنم. ممنونم

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام دوست عزیز. روز ۴ و ۵ هم میشود انجام داد نتیجه یکی است

      پاسخ
  2. هیوا

    سلام من ۸ ماهه اقدام کردم ولی فولیکولام همیشه کمن، بزرگترین فولیکولم ۱۱ بود، چکار کنم بیشتر بشن😔
    دکتر رفتم ولی هیچ دارویی بهم نداد

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام و عرض ادب
      دکتر زنان مراجعه کنید

      پاسخ
  3. آزاده

    سلام من در روز چهارهم پس از پریود هیچ فولیکولی در

    سونوگرافی نداشتم آیا این نشانه عدم تخمک گذاری و

    واتمام ذخیره تخمدان است

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام و عرض ادب
      نه شما باید در چند مرحله سیکل سونوگرافی بدهید و جواب را به دکتر زنان نشان دهید.

      پاسخ
  4. تابان

    سلام
    اگر تخمک بارور بشه (لقاح صورت بگیره)
    در سونوی واژینال همچنان امکان دیده شدن فولیکول، وجود داره؟

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام و عرض ادب
      بله تا زمان مثبت شدن تست بارداری از هفته چهارم به بعد ممکن است.

      پاسخ
  5. آناهیتا

    سلام من کمتر از ۴ هفته باردارم و یه فولیکول ۱۸ در تخمدان چپ دیده شده
    و اینه زرده و قلب رو دیده نشده
    امکان داره حاملگی پوچ باشه؟

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام و عرض ادب… بکمتر از ۴ هفته برای تشخیص ضربان قلب خیلی زود است

      پاسخ
  6. الهام

    سلام.من ۴۱ سالمه.سیکل عادتم ۲۸ روزاست.
    روز ۲۸ م رابطه داشتم.بدون دخول…احتمال بارداری وجودداره؟چون فرداش که باید پریود میشدم نشدم

    پاسخ
    • دکتر زهره محمدزاده

      سلام. احتمال آن بسیار ضعیف است اما بهتر است بطور مرتب سونوگرافی و آزمایش بدهید که مطمئن شوید بارداری نباشد. حتماً برای اطمینان بیشتر با سونوگرافی و آزمایش مکرر کنترل کنید.

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *