سونوگرافی سروش » سونوگرافی » صفر تا صد سونوگرافی های دوران باداری
مدت زمان مطالعه ۲۰ دقیقه

صفر تا صد سونوگرافی های دوران باداری

سونوگرافی در دوران بارداری یکی از اصلی ترین ملزومات مراقبت های این برهه حساس برای مادران و فرزندان شان محسوب می شود تا حدی که متخصصین این حوزه درمانی به انجام منظم و دوره ای آن به شدت تاکید می کنند چرا که نه تنها موجب شناسایی انواع بیماری ها و ناهنجاری های جنینی می شود بلکه در برخی از موارد می تواند از بروز هر گونه بیماری های احتمالی جلوگیری کند و یا حتی در همان موقع شناسایی عارضه ای را درمان کند. البته بهتر است بدانید تعداد و زمان انجام سونوگرافی بسته به صلاح دید پزشک متخصص و هم چنین و ضعیت جسمی و روحی مادر متفاوت است.

در این مقاله قصد داریم در مورد انواع متعدد از سونوگرافی های دوران بارداری اطلاعاتی را از منابع مختلف و معتبر علمی در اختیارتان قرار دهیم.

محتوا نمایش

انواع سونوگرافی دوران بارداری

سونوگرافی NT

یکی دیگر از انواع سونوگرافی های حین بارداری و جزء غربالگری سه ماهه اول بارداری، سونوگرافی ان تی می باشد، با کمک این نوع از سونوگرافی تشخیص جنین هایی که با حجم زیادی از مایعات در پشت گردنشان جمع شده است و احتمال بیماری های کروموزومی و سندروم داونی را بیش از هر جنین دیگر دارند را بررسی و تشخیص می دهد و این نوع از سونوگرافی نیز از سوی تمامی پزشکان حاذق توصیه می شود.

انجام هر نوع تصویربرداری یا سونوگرافی هایی در دوران بارداری صرفا به منظور وجود مشکلات، بیماری نمی باشد. بلکه به معنی آن است که ریسک ابتلا به این مشکلات و بیماری ها را کاهش دهد و همچنین این باور غلط باید از بین مردم برداشته شود و با آگاهی کامل به سمت انجام انواع آزمایشات لازمه سوق پیدا کنند.

فوائد سونوگرافی ان تی

مزایای که سونوگرافی ان تی به همراه دارد.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی داپلر در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرد و هدف از انجام این سونوگرافی بررسی سنجش مسیر عروق می باشد، در این سونوگرافی بطور دقیق سرعت عبور خون و باز و بسته بودن عروق مورد بررسی قرار می گیرد.

اکوی قلب جنین

برای ارزیابی عملکرد قلب در این نوع سونوگرافی از امواج صوتی استفاده می شود، در واقع اکوی قلب جنین به منظور ارزیابی نقص مادرزادی در قلب جنین انجام می گیرد.

سونوگرافی تعیین جنسیت

مادران  باردار در اواسط دوران بارداری خود به منظور تعیین جنسیت جنین، از سونوگرافی تعیین جنسیت استفاده می کنند، وجه تمایز چنین سونوگرافی ایی این می باشد که علاوه بر نام مشخص این سونوگرافی، در حین تشخیص نوع جنسیت  از جنین به مشکلات دیگری نیز دچار شود را تشخیص می دهد. دراین نوع سونوگرافی اگر آلت جنین برآمده باشد جنین پسر خواهد و اگر چنین نباشد جنین دختر است اما در مواردی مشاهده شده است شکل کلیتورس  یکی از اندام جنسی دختران با آلت بر آمده پسران شباهت زیادی دارد، در نتیجه امکان خطا در سونوگرافی تعیین جنسیت نیز وجود دارد.

سونوگرافی سه بُعدی چهاربعدی

با اختراع این نوع از سونوگرافی تحول عجیبی در این علم پدید آمد و روش های منسوخ شده قدیمی که در گذشته از آن استفاده می شد، مشاهدات را به صورت خاکستری و با کیفیت کمتری را در اختیار سونوگرافیست قرار می داد تا وقتی که این نوع از سونوگرافی پا به این عرصه گذاشت. سونوگرافی سه بعدی یا دینامیک، زوایای اندام جنین به صورت سه بعدی قابل مشاهده و بررسی می کند.

سونوگرافی چهار بعدی در مقایسه با سونوگرافی سه بعدی، به تجهیزات جدیدتری نیاز دارد تا بتواند به سونوگرافیست کمک شایانی داشته باشد.

سونوگرافیستی که این نوع از سونوگرافی را انجام می دهد باید از مهارت لازمه برخوردار باشد تا بتواند خدمات مربوطه را به نحو احسن ارائه دهد.

سونوگرافی های سه ماهه اول

در ابتدا بهتر است بدانید سونوگرافی های مهم این دوره را تحت عنوان سونوگرام یاد می کنند، به طور کلی هنگامی این نوع از سونوگرافی تجویز و انجام می شود که خانم در شرایطی اتمام دوره عادت ماهیانه و شروع سوزش سینه ها و احساس شدید خستگی است حتی گاهی افراد در منزل اقدام به انجام تست بارداری کرده اند و از حاملگی خود اطمینان حاصل کرده اند. پزشکان این دوره را بهترین زمان برای انجام آزمایش و سونوگرافی می دانند. زمان دقیق انجام این نوع از سونوگرافی های بین هفته های ۶- ۸ بارداری است و باید توجه داشته باشید که قبل از انجام آن باید آب فراوان بنوشید تا نتایج دقیق تری از آن حاصل شود چرا که امواح مربوط به دستگاه های سونوگرافی که امواج فراصوت نام دارند از مایعات بهتر عبور می کنند و باعث بهبود کیفیت تصاویر دریافتی می شود.

در چنین شرایطی جنین داخل رحم مادر بسیار کوچک و نزدیک به لوله های فالوپی دستگاه تناسلی زنان است. نکته ای وجود دارد که این است این اطمینان را به شما بدهیم چرا که انجام این سونوگرافی بدون هیچ گونه درد و ناراحتی می باشد.

بسیار هیجان انگیز است که در این مرحله از سونوگرافی پدر و مادر می توانند برای اولین بار صدای ضربان قلب فرزند خود را بشنوند و حتی میزان سن او را به صورت تقریبی تخمین بزنند.

جالب است بدانید با توجه به اندازه گیری های توسط متخصصین این حوزه، از دور سر و قد جنین  انجام شده است در هر روز این اندازه یک میلی متر بیشتر می کند و همین یک گواه بسیار ساده ای از میزان رشد و خلقت موجودات است.

سه ماهه دوم بارداری

یکی از مهم ترین دوره در بارداری نیمه دوم آن است که باید بیش از پیش مراقب جنین تان باشید. در این مرحله سونوگرافی تمامی آناتومی جنین به خوبی نمایش داده می شود و پزشک می تواند تمامی ابعاد سلامت جنین را مورد بررسی قرار دهد. در این مرحله نیز تمامی مشکلات مروبط به اندام های داخلی کودک نیز مشخص می شود. تعیین جنسیت نیز در این زمان مناسب، انجام می شود.

سه ماهه سوم بارداری

بسیاری از مادران باردار که دغدغه فراوانی دارند اقدام به انجام سونوگرافی در مرحله سوه و نهایی دوران حاملگی خود می کنند.

پزشک در این نوع ازمایش وضعیت سلامت قلب و میزان رشد اندام را مورد ارزیابی قرار می دهد. بهتر است در چنین نوع سونوگرافی با مثانه پر از مایعات تشریف ببرید تا تصاویر با کیفیت تری ارائه شود.

لازم به ذکر است در این زمان سه ماهه نهایی بارداری انجام سونوگرافی لازم و ضروری نیست و صرفا با درخواست مادر و صلاحدید پزشک زمانی که در مورد نوع زایمان نظر می دهند، انجام می شود.

سونوگرافی در سه ماهه سوم

 سونوگرافی های غیر ضروری

بهتر است بدانید انجام سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی در بارداری لازم و ضروری نمی باشد، مگر در برخی از موارد خاص که به دستور پزشک، با توجه به شرایط مادر و جنین تجویز و انجام می شود.

سونوگرافی کالرداپلر در بارداری

انجام این سونوگرافی با توجه به تشخیص پزشک است. در برخی از بارداری ها به منظور بررسی وزن جنین پزشک این سونوگرافی را لازم می دانند. علاوه بر آن در سونوگرافی کالرداپلر می توان چسبندگی رحم را نیز بررسی نمود که ممکن است به دلایل مختلفی مانند عفونت، جراحی های رحم ، سزارین ، سقط و …و ایجاد شود.

گاهی بانوانی که در زایمان قبلی تجربه انجام سزارین داشته و در سن خاصی از بارداری به سزارین دوم را در پیش دارند، با توجه به تشخیص پزشک انجام سونوگرافی کالرداپلر نیاز دارند.

سه سونوگرافی ضروری در بارداری

چه زمانی در بارداری باید سونوگرافی انجام شود ؟ چند بار باید در بارداری سونوگرافی انجام داد؟ آیا می توان هر تعداد سونوگرافی در حاملگی انجام داد ؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ داده شود.

در واقع می توان گفت ۲ تا ۳ بار سونوگرافی در بارداری ضروری است.

یکی از آن ها در اویل بارداری است یعنی بعد از این که تست بارداری خانم مثبت است. زمان انجام این روش تصویربرداری در هفته ۶-۸ بارداری است. این سونوگرافی برای بررسی وجود ساک حاملگی در داخل رحم می باشد. همچنین تشکیل قلب جنین نیز با این روش بررسی می شود . در صورتی که ساک حاملگی دیده نشود یا قلب جنین تشکیل نشده باشد، تشخیص حاملگی پوچ یا مولار داده می شود. در واقع سونوگرافی اولیه، بارداری سالم را تایید می کند.

تست های غربالگری

یکی دیگر از سونوگرافی های ضروری در هفته های ۱۲-۱۴ بارداری انجام می شود. این روش برای اندازه گیری ضخامت پشت گردن جنین و استخوان بینی برای رد ناهنجاری های کروموزومی انجام شود.

سونوگرافی آنومالی

در هفته ۱۸-۲۲ بارداری برای تشخیص یا رد آنومالی های جنین انجام می شود که معمولا از سونوگرافی سه بعدی استفاده می شود به همین دلیل خانم ها از عوارض این نوع سونوگرافی می ترسند. در واقع باید گفت خانم ها نباید نگران این موضوع باشند زیرا عارضه ای در بر ندارد. در این روش از امواج اولتراسوند استفاده می شود و هیچ اشعه ای در آن استفاده نشده است.

علل انجام سونوگرافی های حاملگی

متخصصین عموما سونوگرافی را بین هفته های ششم تا نهم بارداری تجویز می کنند تا بتوانند به وسیله آن تاریخ بارداری را تعیین کنند. البته دلایل دیگری نیز وجود دارد که به کمک سونوگرافی می توان به پاسخ خیلی از سوال ها در مورد جنین دست یافت. در زیر چند دلیل انجام سونوگرافی ذکر می شود.

سقط شدن جنین

در برخی خانم ها در ماه های اول خونریزی واژینال اتفاق می افتد که این ممکن است باعث سقط جنین شود. برای روشن شدن این قضیه دکتر متخصص سونوگرافی را تجویز میکند.در افرادی که چرخه آن ها ۲۸ روزه باشد ضربان قلب جنین تا هفته ششم بارداری کاملا تشخیص داده می شود.اگر ضربان قلب جنین بعد از هفته هفتم نیز شنیده شود احتمال موفقیت آمیز بودن بارداری تا ۹۷% بیشتر خواهد شد.

البته اگر تا مدت گفته شده ضربان قلب جنین قابل تشخیص نباشد جای نگرانی نیست چرا که ممکن است چرخه مادر طولانی تر از مقدار میانگین باشد و جنین کوچکتر از تشخیص پزشک باشد و نیاز به تکرار سونوگرافی در هفته ی بعدی باشد.

بارداری خارج از رحم (اکتوپیک)

اگر رحمی خونریزی داشته باشد می تواند دلیل بر بارداری خارج از رحم (اکتوپیک) نیز باشد. در این نوع بارداری متخصص سعی دارد متوجه شود که جنین در کجا قرار گرفته است. در این نوع بارداری جنین وجود ندارد و جفت به صورت غیر طبیعی است و در سونوگرافی شکلی مانند خوشه انگور دیده می شود.

نامعین بودن سن بارداری

اگر مادر در مورد آخرین تاریخ پریودی یا مدت زمان چرخه خود اطلاع نداشته باشد پزشک با انجام سونوگرافی در هفته های ششم یا هفتم به این اطلاعات دست می یابد. سن احتمالی جنین به وسیله عکس سونوگرافی توسط پزشک متخصص قابل تشخیص است چرا که اغلب جنین ها در هفته های اول بارداری مشابه یکدیگرند.

 بارداری چند قلویی

اگر از روش های باروری استفاده شده باشد یا اندازه گیری های مادر بزرگ باشد احتمال دو قلو یا چند قلویی وجود دارد که تعداد جنین ها نیز با سونوگرافی قابل تشخیص است.

مواردی که باید سزارین انجام شود

در برخی موارد مشکلاتی پیش می آید که عمل سزارین حتما باید جایگزین زایمان طبیعی شود که این مورد نیز با سونوگرافی قابل تشخیص است.برخی از این عوامل عبارتند از:

  • بزرگ بودن بیشتر از حد نرمال جنین به خصوص اگر مادر مبتلا به دیابت باشد.
  • قرار گرفتن نوزاد در موقعیتی که جنین برای تولد نیاز به سزارین داشته باشد و یا اگر مسیر بیرون آمدن نوزاد از رحم به وسیله جفت بسته شده باشد. 

توصیه هایی به خانم های باردار

تکرار سونوگرافی برای تشخیص و بررسی اختلالات در جنین مشکلی برای جنین به همراه نخواهد داشت و نباید نگران باشند. گاهی لازم است در اواخر بارداری و قبل از زایمان برای اندازه گیری وزن جنین سونوگرافی تجویز کند.

سوالات متداول

سوالات متداول سونوگرافی بارداری را در این بخش قرار می دهیم تا بانوانی که قصد باردار شدن دارند ، بیشتر با این روش و تکنیک این روش آشنا شوند. بسیار مهم است که مراحل سونوگرافی این تکنیک در مکان های معتبر انجام شود تا ضریب خطا  بسیار کم باشد و به شکل دقیق نتیجه را برای پزشک نشان دهد.

در سونوگرافی سروش به شکل دقیق و با بهترین دستگاه ها سونوگرافی بارداری انجام می شود به گونه ای که اشخاص نهایت رضایت را از سونوگرافی دارند زیرا در این مرکز میزان خطا بسیار اندک است و سونوگرافی ها به دلیل مجهز بودن به دستگاه های روز دنیا بسیار پیشرفته می باشند.

سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی حاملگی امواجی می باشد که به بافت بدن مادر ارسال می شود و بستگی به آن دارد که به بافت نرم یا سخت بدن برخورد می کند و تصاویری ارسال می کند . این عکس ها در سونوگرافی عادی و طبیعی و یا همان سونوگرافی دو بعدی به دو روش سیاه و سفید مشاهده می شود. پزشک طبق اطلاعاتی که در رابطه با آناتومی بدن انسان ها دارد آن تصاویر را تفسیر و به وسیله این روش مادر را در جریان اطلاعاتی که مربوط به جنین می باشد قرار می دهد.

مهم ترین دلیل استفاده از سونوگرافی چیست؟

ساک بارداری حدودا ۴٫۵ هفته و محتویات نطفه درون ساک حدود ۵ هفته می توان مشاهده کرد. جنین در حدود ۵٫۵ هفته قادر می باشد رویت و اندازه گیری شود و نیز سونوگرافی می تواند ناحیه حاملگی درون رحم و خارج رحم را مشخص کند.

قابلیت زیست پذیری جنین در روزهای اول حاملگی در حال خونریزی واژینال می توان تشخیص داد . ضربان قلب جنین حدود ۶ هفته به صورت کامل شنیده می شود. اگرچه ضربان قلب جنین شنیده شود یعنی ۹۵ درصد حاملگی با موفقیت همراه بوده است. سقط جنین اصولا با متغیر شدن شکل ساک بارداری و حضور نداشتن جنین یا ضربان قلب به وضوح دریافت می شود. ضربان قلب جنین در دوران بارداری اهمیت بسیاری دارد. ضربان قلب معمولا در هفته ششم بین ۹۰ الی ۱۱۰ ضربان در دقیقه و در هفته نهم بین ۱۴۰ الی ۱۷۰ بین هفته پنجم الی هشتم کمتر از ۹۰ ضربان قلب در دقیقه خطر سقط شدن را افزایش می دهد. در حالی که بسیاری از خانم ها در روز ۱۴ تخمک گذاری نمی کنند به همین دلیل داده های سونوگرافی می بایستی با احتیاط گزارش داده شود. تشخیص سقط اصولا با چندین سونوگرافی صورت می گیرد. به طور مثال اگرچه سونوگرافی یک جنین ۷ میلی متری را مشاهده کرد ولی قادر نبود ضربان قلب آن را به صورت کامل تشخیص دهد در این زمان هفت الی ده روز بعد دو مرتبه سونوگرافی انجام می شود تا میزان خطا کاهش یابد زمان آزمایش بارداری که مثبت بوده است هم جهت بررسی روز دقیق حاملگی مفید می باشد. سونوگرافی در ۳ ماهه اول قادر می باشد بارداری زود هنگام خارج از رحمی را به موقع تشخیص دهد.

چه زمانی برای سونوگرافی مناسب است؟

به طوری که مادر در شرایط طبیعی باشد و مشکل مهمی و زیادی نداشته باشد از آن جهت که بسیاری از مادران در روزهای اولیه حاملگی دردهایی دارند که به علت عادی نبودن شرایط برای رحم عادی می باشد. زمان مناسب برای اولین سونوگرافی حاملگی هشتمین هفته می باشد.

سونوگرافی به چند شکل وجود دارد؟

سونوگرافی در شکل های مختلفی وجود دارد و برای مادر برطبق اینکه شرایط طبیعی و غیر طبیعی مثل دیابت و فشار خون بالا داشته باشد و یا مادرهایی که جنین آن ها به علت هایی رشد نامناسبی ندارند و در شرایط خطرناکی هستند روش منحصر به فردی برای آن ها تجویز می شود.

سونوگرافی در دوران بارداری چند مرتبه صورت می گیرد؟

این مسئله بسته به این دارد که نتیجه معاینات پزشکی چگونه باشد که با در نظر گرفتن دلایل مختلف مثل نتیجه آزمایش ها و شرایط بدن مادر چگونه باشد. اگر پزشکی تایید کند که شرایط مادر حساس می باشد ممکن است یک مرتبه در رماه سونوگراف تجویز کند.

 سونوگرافی به چند روش می باشد؟

سونوگرافی به دو روش واژینال و شکمی انجام می شود که شکمی از روی شکم انجام می شوند و واژینال که از درون واژن و اصولا در شریط خاصی انجام می شود.

سونوگرافی چقدر زمان می برد؟

اصولا بین ۵ الی ۱۵ دقیقه به خود زمان اختصاص می دهد.

آیا سونوگرافی برای جنین مضر است؟

برخی مادران تصور می کنند سونوگرافی طولانی مدت برای جنین مشکلاتی از قبیل عوارض پوستی ایجاد می کند که تصور اشتباهی است و همانطور که اشاره کردیم ضرری برای جنین به همراه ندارد .

سونوگرافی سه بعدی چه زمانی انجام می شود؟

سونوگرافی سه بعدی برای مادران باردار از هفته ۲۴ تا هفته ۳۴ بارداری انجا م می دهند و همچنین سونوگرافیست با تجربه، به پدران و مادرانی که عجله ایی برای دیدن صورت فرزندشان را دارند هفته بیست و هفتم  را که بهترین وقت برای دیده شدن صورت جنین است را توصیه می کنند، اما در هفته های بعدی به دلیل فر رفتن سرجنین در لگن مادر، به ندرت صورت جنین قابل مشاهده می شود.

اما ذکر یک نکته را اینجا لازم می دانیم: مادرانی که بر انجام این نوع از سونوگرافی اصرار می ورزند توجه داشته باشد، این نوع از سونوگرافی باید با توجه به تجویز پزشک حاذقی انجام شود چون امکان بروز آسیب های احتمالی وجود دارد.

چه آمادگی های قبل از سونوگرافی بارداری ضروری است؟

معمولاً سونوگرافیست های که از این نوع تجهیزات برخوردار اند، به مادران توصیه می کنند یک یا دو هفته قبل از انجام سونوگرافی مایعات بیشتری مصرف کنند به دلیل اینکه بیشتر بودن دریافت مایعات در بدن مادران به شفافتر شدن مایع داخل کسیه آب که جنین را احاطه کرده است کمک کند اما توجه داشته باشید مصرف حجم زیادی از مایعات را به روز قبل از سونوگرافی موکول نکنید ، به مادران توصیه می شود در حین انجام سونوگرافی آرامش خود را حفظ کنند و از تماشای تصاویر فرزند خود لذت ببرند.

در مورد آمادگی های قبل از انجام سونوگرافی بیشتر بدانید

نکات مهم قبل از رفتن به سونوگرافی

آیا می توان هر تعداد سونوگرافی در حاملگی انجام داد؟

ممکن است در خانمی به دلیل شرایط ویژه لازم باشد سونوگرافی به دفعاتی تکرار شود. نباید این مسئله الگویی برای همه خانم ها باشد. مثلا به دلیل شنیدن صدای غیر طبیعی جنین لازم باشد اکوی قلب جنین انجام شود . همچنین ممکن است به دلیل اختلال در رشد جنین و شک به اختلالات در رشد جنین در دفعات متعدد به صورت سریال سونوگرافی انجام شود تا رشد جنین مشاهده شود. بنابراین در موارد خاص برای تشخیص آنومالی یا اختلالات خاص یا تعیین رشد نرمال جنین ممکن است ضروری باشد تا به دفعات تکرار شود و تشخیص این موضوع بر عهده پزشک متخصصی می باشد که خانم باردار تحت نظر اوست.

تعیین جنسیت به روش ژنتیک چیست؟

تعیین جنسیت پیش از بارداری یعنی این که به روش های روز دنیا و پیشرفت علم ژنتیک می توان جنسیت فرزند را تعیین نمود، بدین گونه که با استفاده از روش های می توان شانس بارداری برای یک جنسیت خاص که مد نظر زوجین است را بالا برد.

آیا تعیین جنسیت به جنین آسیب می رساند؟

خیر – به دلیل اینکه در هیچ یک از مراحل تشکیل نطفه دستکاری نمی شود، به جنین صدمه ای وارد نمی شود ، این روش از معتبرترین و ایمن ترین روش های روز دنیا است. هم چنین تا به امروز و تحقیقات نشان داده است که هیچ آسیبی به مادر وارد نمی شود.

آیا از نظر شرعی تعیین جنسیت پیش از بارداری مشکل دارد؟

خیر – به دلیل اینکه هیچ دخالتی در تشکیل نطفه نمی شود، و فقط احتمال بارداری برای پسر یا دختر شدن افزایش می یابد این روش از نظر شرعی هیچ مشکلی ندارد. 

هزینه انجام سونوگرافی ها در دوران بارداری چقدر است؟

 هزینه انجام این نوع از سونوگرافی ها به عوامل متعددی وابسته است که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • موقعیت مکانی رادیولوژی
  • میزان کمیت و کیفیت دستگاه و تجهیزات
  • میزان سابقه کار و شهرت مرکز

اهمیت انجام سونوگرافی های دوران بارداری

سونوگرافی در دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است به طوریکه امروزه تمامی پزشکانی که در این حوزه فعالیت دارند، بارها در مورد اهمیت سونوگرافی در دوران بارداری به دلیل دستیابی به اطلاعات در مورد رشد و سلامت جنین و تشخیص و انتخاب تدابیر درمانی، صحبت کرده اند. سونوگرافی یکی از بهترین روش های تصویر برداری است که هیچ گونه عارضه ای ایجاد نمی کند و جزء کم خطرترین روش های تصویربرداری محسوب می شود. به همین خاطر توصیه‌ی اکید پزشکان از زمان تشخیص بارداری تا پایان دوره‌ی بارداری محسوب می شود.

سونوگرافی یک روش امن و کم خطر برای بررسی و تشخیص انواع مشکلات و کنترل جنین به شمار می رود.

در سونوگرافی، سونوگرافیست با صدور برگه مشاهدات خود می تواند به شکل چشم گیری به پزشک متخصص زنان کمک کند تا مادران باردار زایمان بهتر و کم خطرتری را تجربه کنند.

اهمیت سونوگرافی در دوران بارداری

هدف از سونوگرافی دوران بارداری

از اوایل اول بارداری اگر جنین در وضعیت خوبی نبود وبا مشکلاتی از قبیل: کمی  مایع درون کسیه آبی که جنین را احاطه کرده است، انواع بیماری های مادرزادی همچون سندروم داون و …، را تشخیص داده و هر چه سریعتر برای درمان آن اقدام ویژه ایی صورت می گیرد.

انواع سونوگرافی در دوران بارداری کمک می کند، تا میزان رشد، وزن، ضربان قلب و اینکه جنین در چه موقعیتی قرار گرفته است کنترل شود.

تفسیر سونوگرافی بارداری 

امروزه سونوگرافی روشی است که ایمن می باشد و تهاجمی صورت نمی گیرد و بسیار دقیق می باشد و جهت بررسی جنین صورت می گیرد این روش به مرور زمان به وسیله مامایی لازم جهت مراقبت از خانم باردار مشخص شده است.

تعیین کردن سن بارداری و بررسی اندازه جنین

اندازه گیری بدن جنین قادر است که سن بارداری را بالعکس کند. بیمارانی که آخرین دوره قاعدگی خود را فراموش کرده اند این نوع اندازه گیری جهت تعیین سن جنین مورد نیاز می باشد. در ماه های بعد حاملگی اندازه گیری پارامترهای رشد کردن جنین را تعیین می کند.

 مقدار CRL طول فرق سر تا دنبالچه

این اندازه گیری بین هفته هفتم تا هفته سیزدهم صورت می گیرد و سن دقیق جنین و بارداری را تعیین می کند. نکته مهم این می باشد که زمانی که سن بارداری تشخیص داده شد به وسیله پارامتر CRL نبایست به وسیله سونوگرافی دیگری این سن تغییر کند.

  • قطر سن جنین

قطر بین دو سمت سر جنین این سونوگرافی پس از هفته سیزدهم بارداری صورت می گیرد. از ۲٫۴ میلی متر در هفته سیزدهم به حدود ۹٫۵سانتی متر می رسد کودکان گوناگون با یک وزن دور سرشان با هم متغیر می باشد.

  • طول استخوان ران FL

اندازه گیری بزرگ ترین استخوان بدن ثقلدر می باشد رشد طولی جینی را مشخص کند. مفید بودن آن تشابه قطر سر جنین است. از ۱٫۵ سانتی متر رشد جنین در هفته چهاردهم به حدود ۷٫۸ می رسد.

  • دور شکم جنین AC

در روزهای آخر حاملگی این اندازه گیری اهمیت بسیاری دارد. این بیشتر منعکس کننده سایز و وزن جنین می باشد تا سن جنین این نوع اندازه گیری ها جهت کنترل روند رشد جنین اهمیت بسیاری دارد.

سایر اندازه گیری ها

  • اندازه NT که همان مایع پشت گردن جنین است.
  • ساک بارداری GA
  • بررسی وزن جنین EFW
  • ضربان قلب جنین FHR

نتیجه گیری

با انجام چنین سونوگرافی های تحت عنوان مراقبت های دوران بارداری می توانید سلامتی خود و فرزند تان را تضمین کنید این گونه آینده ای شاد و سالم در انتظارتان خواهد بود. سونوگرافی به تشخیص بسیاری از مشکلات قبل از زایمان کمک می کند و راهنمای خوبی برای پزشک متخصص می باشد تا پروسه بارداری را بهتر هدایت کند و به نتایج مطلوبی برساند.

دکتر زهره محمدزاده

تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن ۱۵ دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز

مقالات مرتبط

سونوگرافی ترانس رکتال

سونوگرافی ترانس رکتال

سونوگرافی ترانس رکتال (TRUS) از امواج صوتی با انرژی بالا برای ایجاد تصاویری از اندام ها و بافت ها استفاده می کند. پزشکان از  TRUS برای تشخیص و درمان بیماری های پروستات...

سونوگرافی

سونوگرافی

سونوگرافی یک آزمایش تشخیصی پزشکی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا یا امواج اولتراسوند برای ایجاد تصاویری از بافت‌ها، غدد، اندام‌ها و جریان خون یا مایع در بدن استفاده...

سونوگرافی کالر داپلر

سونوگرافی کالر داپلر

سونوگرافی کالر داپلر به عنوان یک تغییر و تحول اساسی در تکنولوژی سونوگرافی شناخته می شود. در این سونوگرافی  بررسی جهت و سرعت گردش خون در عروق امکان پذیر است. بررسی حرکت...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *