صفر تا صد سونوگرافی های دوران بارداری به شما در شناخت انواع سونوگرافی هایی که برای مادران در این مدت انجام می شود، کمک می کند. سونوگرافی در دوران بارداری یکی از اصلی ترین ملزومات مراقبت برای مادر و جنین به حساب می آید. اکثر متخصصین به تکرار دوره ای آن در این مدت تاکید می کنند، چرا که به تشخیص بسیاری از مشکلات و ناهنجاریها کمک می کند. بهتر است تعداد و زمان انجام سونوگرافی را بنابر صلاح دید پزشک متخصص و همچنین و ضعیت جسمی و روحی مادر انجام دهید. در این مطلب می خواهیم انواع سونوگرافی هایی که در دوران بارداری انجام می شود را بر اساس تجربیات خانم دکتر محمد زاده متخصص سونوگرافی سروش بررسی کنیم. سونوگرافی سروش بهترین مرکز سونوگرافی در غرب تهران است.
علل انجام سونوگرافی های دوران بارداری
بارداری خارج از رحم
سقط جنین
نامعین بودن سن جنین در بارداری
بارداری چندقلویی
بزرگ شدن بیش از حد جنین
موقعیت قرارگیری جنین که نیاز به زایمان سزارین دارد.
انواع سونوگرافی های دوران بارداری
سونوگرافی ان تی
یکی از انواع سونوگرافی های حین بارداری و غربالگری سه ماهه اول بارداری، سونوگرافی nt می باشد. با کمک این نوع سونوگرافی تشخیص حجم زیاد مایع در پشت گردن جنین، احتمال بیماری های کروموزومی و سندروم داون تشخیص داده می شود. انجام هر نوع تصویربرداری یا سونوگرافی در دوران بارداری صرفا به منظور بررسی مشکلات و بیماری نمی باشد. بلکه به معنی آن است که ریسک ابتلا به این مشکلات و بیماری ها کاهش داده شود.
سونوگرافی داپلر
سونوگرافی کالر داپلر در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرد و هدف از انجام این سونوگرافی بررسی سنجش مسیر عروق می باشد. در این سونوگرافی بطور دقیق سرعت عبور خون و باز و بسته بودن عروق مورد بررسی قرار می گیرد.
اکوی قلب جنین
برای ارزیابی عملکرد قلب در این نوع سونوگرافی از امواج صوتی استفاده می شود. در واقع اکوی قلب جنین به منظور ارزیابی نقص مادرزادی انجام می شود.
سونوگرافی تعیین جنسیت
مادران باردار در اواسط دوران بارداری خود به منظور تعیین جنسیت جنین، از سونوگرافی تعیین جنسیت استفاده می کنند. وجه تمایز این سونوگرافی با سایر سونوگرافی ها، علاوه بر تشخیص جنسیت مشکلات دیگری نیز دچار شود را تشخیص می دهد. در این نوع سونوگرافی اگر آلت جنین برآمده باشد جنین پسر خواهد و اگر چنین نباشد جنین دختر تشخیص داده می شود. در مواردی مشاهده شده که شکل کلیتورس در دختران به قدر بزرگ است که با آلت بر آمده پسران اشتباه گرفته می شود. به همین دلیل در تشخیص جنسیت اشتباه رخ می دهد.
سونوگرافی سه و چهاربعدی
با اختراع این نوع از سونوگرافی های دوران بارداری تحول عجیبی در این علم پدید آمد. سونوگرافی سه بعدی یا دینامیک، زوایای اندام جنین به صورت سه بعدی را به نشان می دهد. سونوگرافی چهار بعدی در مقایسه با سونوگرافی سه بعدی، به تجهیزات جدیدتری نیاز دارد تا بتواند تصاویر دقیق تری ارائه دهد.
مهمترین سونوگرافی های دوران بارداری
سونوگرافی های سه ماهه اول
در ابتدا بهتر است بدانید سونوگرافی های دوران بارداری همه مهم هستند. سونوگرافی سه ماهه اول را تحت عنوان سونوگرام یاد می کنند. به طور کلی هنگامی این نوع از سونوگرافی تجویز و انجام می شود که خانم در شرایطی اتمام دوره عادت ماهیانه باشد. در این مدت علائمی مانند شروع سوزش سینه ها و احساس شدید خستگی خواهد داشت. پزشکان این دوره را بهترین زمان برای انجام آزمایش و سونوگرافی می دانند. زمان دقیق انجام این نوع از سونوگرافی ها بین هفته های ۶ الی ۸ بارداری است. باید توجه داشته باشید که قبل از انجام آن باید آب فراوان بنوشید تا نتایج دقیق تری از آن حاصل شود. چرا که امواج فراصوت در سونوگرافی از مایعات بهتر عبور می کنند و باعث بهبود کیفیت تصاویر دریافتی می شوند.
در چنین شرایطی جنین داخل رحم مادر بسیار کوچک و نزدیک به لوله های فالوپ است. بسیار هیجان انگیز است که در این مرحله از سونوگرافی پدر و مادر می توانند برای اولین بار صدای ضربان قلب فرزند خود را بشنوند و حتی میزان سن او را به صورت تقریبی تخمین بزنند.
سه ماهه دوم بارداری
یکی از مهم ترین موارد در بارداری نیمه دوم آن است که بیش از پیش جنین نیاز به مراقبت دارد. با این سونوگرافی، تمامی آناتومی جنین به خوبی نمایش داده می شود و پزشک می تواند تمامی ابعاد سلامت جنین را مورد بررسی قرار دهد. در سه ماه دوم نیز تمامی مشکلات مربوط به اندام های داخلی کودک مشخص می شوند. تعیین جنسین در این مدت انجام می شود.
سه ماهه سوم بارداری
بسیاری از مادران باردار که دغدغه فراوانی دارند اقدام به انجام سونوگرافی در مرحله سوم و هفته های پایانی دوران حاملگی می کنند. پزشک در این نوع سونوگرافی وضعیت سلامت قلب و میزان رشد اندام جنین را مورد ارزیابی قرار می دهد. بهتر است در چنین نوعی از سونوگرافی های دوران بارداری با مثانه نسبتاً پر از مایعات تشریف ببرید تا تصاویر با کیفیت تری ارائه شود.
ضروری ترین سونوگرافی دوران بارداری
تست های غربالگری
یکی دیگر از سونوگرافی های ضروری است که در هفته های ۱۲ الی ۱۴ بارداری انجام می شود. این روش برای اندازه گیری ضخامت پشت گردن جنین و استخوان بینی برای رد ناهنجاری های کروموزومی انجام شود.
سونوگرافی Anomaly
در هفته ۱۸ الی ۲۲ بارداری و برای تشخیص یا رد آنومالی های جنین انجام می شود که معمولا در آن از سونوگرافی سه بعدی استفاده می شود. به همین دلیل خانم ها از عوارض این نوع سونوگرافی می ترسند. در واقع باید گفت خانم ها نباید نگران این موضوع باشند، زیرا عارضه ای برای آنها در بر ندارد. در این روش از امواج اولتراسوند استفاده می شود و هیچ اشعه مضری در آن استفاده نمی شود.
غیر ضروری ترین سونوگرافی های دوران بارداری
سونوگرافی سه و چهار بعدی
بهتر است بدانید انجام سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی در بارداری لازم و ضروری نمی باشد. مگر در برخی از موارد خاص که به دستور پزشک و با توجه به شرایط مادر و جنین تجویز می شود.
سونوگرافی کالر داپلر
انجام این سونوگرافی با توجه به تشخیص پزشک است. در برخی از بارداری ها به منظور بررسی وزن جنین پزشک این سونوگرافی را لازم می داند. علاوه بر آن در سونوگرافی کالرداپلر می توان چسبندگی رحم را نیز بررسی نمود که ممکن است به دلایل مختلفی مانند عفونت، جراحی های رحم، سزارین و سقط ایجاد شود.
سوالات متداول
سونوگرافی حاملگی متشکل از امواجی می باشد که به بافت بدن مادر ارسال می شود تا تصاویری را برگرداند. این تصاویر به صورت رنگی و خاکستری تهیه می شوند و وضعیت جنین را نشان می دهند.
ساک بارداری را حدودا در هفته ۴ یا ۵ بارداری و محتویات نطفه درون ساک را هفته ۵ می توان مشاهده کرد. جنین هفته ۵ یا ۶ بارداری دیده می شود. به این ترتیب می توان ناحیه بارداری و اندازه جنین را تشخیص داد.
زمان مناسب برای اولین سونوگرافی حاملگی هشتمین هفته حاملگی می باشد.
این مسئله بسته به این دارد که نتیجه معاینات پزشکی چگونه باشد. با در نظر گرفتن دلایل مختلف مثل نتیجه آزمایش ها و شرایط بدن مادر چگونه باشد. اگر پزشکی تایید کند که شرایط مادر حساس می باشد ممکن است یک مرتبه در ماه سونوگرافی تجویز شود.
سونوگرافی به سه روش واژینال، ترانس رکتال و شکمی انجام می شود. شکمی از روی شکم انجام می شوند، واژینال از طریق واژن و ترانس رکتال از طریق مقعد انجام می شود.
اصولا بین ۵ الی ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارد.
برخی مادران تصور می کنند سونوگرافی طولانی مدت برای جنین مشکلاتی از قبیل عوارض پوستی ایجاد می کند که تصور اشتباهی است و هیچ خطری برای برای جنین به همراه ندارد.
سونوگرافی سه بعدی برای مادران باردار از هفته ۲۴ تا هفته ۳۴ بارداری انجام می شود. همچنین سونوگرافیست با تجربه، به پدران و مادرانی که عجله ای برای دیدن صورت فرزندشان را دارند، هفته بیست و هفتم را توصیه می کنند. در هفته های بعدی به دلیل فرو رفتن سرجنین در لگن مادر، به ندرت صورت جنین قابل مشاهده می شود.
کلام پایانی
با انجام سونوگرافی های دوران بارداری تحت عنوان مراقبت های دوران بارداری می توانید سلامتی خود و فرزندتان را تضمین کنید. سونوگرافی تنها برای تشخیص جنسیت نیست و به تشخیص بسیاری از مشکلات قبل از زایمان کمک می کند. یک سونوگرافی حاملگی راهنمای خوبی برای پزشک متخصص می باشد تا پروسه بارداری را بهتر هدایت کند. در این مطلب هر آنچه می توانست به شما در شناخت انواع سونوگرافی های بارداری کمک کند را بیان کردیم.
۰ دیدگاه