سونوگرافی سروش » سونوگرافی » سونوگرافی چهار بعدی
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

سونوگرافی چهار بعدی

سونوگرافی چهار بعدی

سونوگرافی چهاربعدی یکی از روش های تصویربرداری رایج در دوران بارداری می باشد . این نوع از سونوگرافی به دلیل مجهز بودن به دستگاه پیشرفته تصاویری دقیق از حالات جنین می دهد. با این روش مادر دیگر درباره سلامت جنین نگران نمی باشد و از حرکات او باخبر می شود.یکی از مهم ترین مراحل زندگی هر خانمی دوران بارداری وی است و به همین جهت پیشنهاد می شود که تمامی مراقبت های دوران بارداری و همچینن آزمایش های لازم پیش از بارداری و همچنین در زمان بارداری باید به طور منظم و به موقع انجام بگیرد زیرا از این طریق شما می توانید فرزندی سالم را به دنیا بیاورید.سونوگرافی نیز یکی از پیشنهادات پزشک است که باید بین هفته هجدهم و بیست و دوم حتما انجام بگیرد . سونوگرافی چهار بعدی یک تکنولوژی جدید بوده که در مطلب زیر آن را توضیح می دهیم .

منظور از سونوگرافی های چهار بعدی چیست ؟

سونوگرافی هایی که به رنگ های سفید و سیاه در عکس دیده می شوند همان سونوگرافی دو بعدی می باشد و اما سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی به یکدیگر شباهت زیادی دارد. سونوگرافی چهار بعدی همان سه بعدی متحرک است.  سه بعدی تصویر رنگی است.وچهار بعدی فیلم رنگی می باشد.علاوه بر دیدن چهره و حرکات جنین می توان عکس العمل های جنین را در طی زمان مشخص مشاهده کرد.برای مثال مادر می تواند حرکت هایی مانند سکسه ،خمیازه و مکیدن شست کودک خود را ببیند.

سونوگرافی چهار بعدی

مزایای سونوگرافی چهار بعدی

در واقع هدف اصلی از انجام این سونوگرافی دیدن دقیق تر جنین است و می تواند احساسات مادرانه را افزایش بدهد و برخی از مادران که در دوران بارداری دچار یاس و یا ناامیدی می شوند انگیزه بیشتری پیدا می کنند و برای مثال تغذیه خود را بهتر می کنند و یا اینکه مراقبت بیشتری از جنین خود می کنند و بعد از اینکه از سلامت وی اطمینان پیدا می کنند  با استرس کمتری فعالیت های خود را انجام می دهند.

سونوگرافی سه بعدی با چهار بعدی چه تفاوتی دارد

سونوگرافی سه بعدی و سونوگرافی چهاربعدی اصولا درهفته های ۱۸ الی ۲۲ بارداری صورت می گیرد .

در سونوگرافی سه بعدی و چهاربعدی برای اینکه اندام های جنین را از زاویه های مختلف مشاهده کنند از وسایل منحصر به فردی استفاده می کنند .

 در این نوع سونوگرافی امواج از قسمت های گوناگون تابیده می شوند و دریافت می شوند .

از سونوگرافی سه بعدی بیشتر برای انکه درون جمجمه را ارزیابی کنند استفاده می شود . تصویر برداری از سقف دهان و دستگاه اسکلتی از سونوگرافی چهاربعدی جهت  رویت ساختمان قلب استفاده می کنند .

متد سونوگرافی چهاربعدی تشابه زیادی با سونوگرافی سه بعدی دارد اما تفاوتی که در این دو روش می باشد این است که در سونوگرافی چهاربعدی تصاویر بدون هیچگونه فاصله ای دریافت می شوند .

براساس نظریات پزشکان سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی را کسانی مجوز انجام آن را دارند که پزشک برای آن ها تجویز کند و بر طبق صلاحدید پزشک و به دلایل گوناگونی صورت پذیرد چون نه تنها هزینه بالایی را برای خانواده متقبل می کند بلکه این سونوگرافی امواج و انرژی بسیاری را از جهات مختلف به جنین وارد می کند و مسئله خطر آن همچنان به صورت قطعی تثبیت نشده است .

مسئله دیگری که باید به آن توجه کرد این می باشد  که سونوگرافی سه بعدی و چهاربعدی نسبت به سونوگرافی های معمولی احتیاج به متد پیشرفته ای دارد به همین دلیل  می بایست سونوگرافیست دانش و تجربه و مهارت کافی را در این زمینه داشته باشد .

سونوگرافی غرب تهران که سروش نام دارد با جدیدترین دستگاه ها می تواند سونوگرافی چهار بعدی و هم چنین انواع سونوگرافی را انجام دهد . هم چنین سونوگرافی سروش با کادر  مجربی که در اختیار دارد به بهترین شکل می تواند سونوگرافی و تصاویر را تشخیص دهد و بهترین گزارش را از سونوگرافی دریافت شده به بیمار ارائه دهد . جهت مشاوره و تعیین وقت قبلی می توانید با شماره های ۴۴۱۶۲۱۲۵ – ۴۴۱۶۲۱۲۶  تماس حاصل نمائید .
  • چگونه می توان در سونوگرافی تصاویر بهتر و دقیق تری مشاهده کرد

اکثر متخصصان بر این عقیده هستند که برای اینکه سلامت در دوران بارداری حفظ شود مخصوصا قبل از انجام دادن سونوگرافی می بایستی مایعات بیشتری را استفاده کرد چون خوردن اندازه زیادی از آب موجب شفاف شدن مایع آمنیوتیکی می شود . براساس تحقیقات به دست آمده اگر ۳۰ دقیقه پیش از سونوگرافی یک لیوان آب میوه طبیعی مصرف شود جنین در حین سونوگرافی هوشیار تر می شود .

  • سونوگرافی های سه بعدی و چهار بعدی چه مدت زمان به خود اختصاص می دهند

اصولا برای هر سونوگرافی بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه زمان باید اختصاص داد

چه زمانی برای انجام سونوگرافی چهار بعدی مناسب است ؟

این مساله کاملا به مادر بستگی دارد که بخواهد چه تصویری را از کودک خود داشته باشد .اما برای انجام سونوگرافی پیشنهاد می شود در هفته های بیست و ششم تا سی و ششم اقدام به سونوگرافی چهار بعدی کنید .برخی از مادران دو بار سونوگرافی چهار بعدی را انجام می دهند
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به کانال تلگرام و یا اینستاگرام سونوگرافی سروش بپیوندید

کاربرد سونوگرافی چهاربعدی

مهم ترین کاربرد سونوگرافی چهاربعدی مشاهده حرکات جنین می باشد. این حرکات به صورت فیلمی نمایش داده می شود. حالت های مختلف جنین شامل خندیدن ، خمیازه کشیدن در این سونوگرافی دیده می شود. از آنجائیکه امواج صوتی به درون شکم مادر برای تصویربرداری ارسال می شود برای جنین و مادر خطرناک نمی باشد .

نحوه انجام سونوگرافی چهاربعدی

  1. در ابتدا از فرد خواسته می شود ناحیه شکم خود را بدون لباس کرده و روی تخت دراز بکشد.
  2. سپس سونوگراف شکم فرد را آغشته به ژل مخصوص می کند. این کار برای اینست که امواج صوتی از ناحیه مورد نظر تصویربرداری شود.
  3. سونوگراف مبدل ( ابزاری مخصوص سونوگرافی) را در داخل شکم به صورت چرخشی حرکت می دهد.
  4. این امواج به مانیتور منتقل شده و به تصاویری قابل مشاهده تبدیل می شود.
  5. در صورتی که جنین حرکت کرده یا حالتی مانند لبخند داشته باشد در تصاویر دیده می شود.
  6. تصاویر به دست آمده از سونوگرافی چهاربعدی قابلیت ضبط و آرشیو را دارد.
سونوگرافی-چهار-بعدی

سونوگرافی-چهار-بعدی

نتایج سونوگرافی چهار بعدی

برای همه مادارن مشاهده حرکات جنین در لحظه سونوگرافی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نتیجه سونوگرافی به پزشک متخصص بستگی دارد. برخی نتیجه را به صورت تصاویر به فرد نشان می دهند و برخی از پزشکان به صورت فیلم اطلاعاتی از جنین در اختیار مادر قرار می دهند.

زمان انجام سونوگرافی چهاربعدی

سونوگرافی چهاربعدی به طور معمول بین هفته بیشت و ششم تا هفته سی و دوم بارداری انجام می شود. قبل از انجام این سونوگرافی حتما با پزشک خود درمیان بگذارید تا زمان دقیق انجام آن را به شما بگوید. این سونوگرافی همچنین برای تعیین جنسیت جنین در هفته نوزدهم تا بیست و چهرم بارداری طبق نظر پزشک متخصص انجام می شود.

توصیه های مهم در سونوگرافی چهار بعدی

  1. انجام سونوگرافی چهار بعدی برای همه افراد الزامی نیست و در صورتی که پزشک تشخیص به انجام آن دهد باید از آن استفاده کرد.
  2. اطلاعات حاصل از این سونوگرافی دقیق می باشد و هیچ گونه آسیبی به مادر و جنین وارد نمی شود.
  3. از آنجائیکه دستگاه سونوگرافی باید استاندارد باشد باید به مرکزی مراجعه کنید که این مورد رعایت شود.
  4. سونوگرافی باید در مواقع نیاز استفاده شود در غیر اینصورت دارای مضراتی برای جنین و مادر می باشد.

چند مرتبه سونوگرافی نیاز است  

اگر یک خانم باردار دوره بارداری خود را بدون مشکلی طی کند ضروری است تا پایان این دوره چهار سونوگرافی را انجام دهد .

اولین سونوگرافی

در سونوگرافی اول می بایستی قلب جنین مشاهده شود . با سونوگرافی ترانس واژینال می توان در هفته چهار و نیم پس از اولین روز آخرین قاعدگی قلب جنین را پیدا کرد اما با سونوگرافی که از روی شکم انجام می شود معمولا حدود هفته پنج و نیم و حداکثر تا هفته ۷ بارداری می توان قلب جنین را احساس کرد .

سونوگرافی ترانس واژینال طول دهانه رحم را همچنین مشخص می کند و علاوه بر قلب جنین سالم بودن جنین را هم اطلاع می دهد . قابل به ذکر است همه مادران باردار در پنجمین هفته بارداری پس از اولین روز آخرین قاعدگی سونوگرافی را انجام دهند .

سونوگرافی ترانس واژینال از فاصله نزدیک تری قلب و رشد جنین را مشاهده می کند  و نسبت به سونوگرافی شکمی بهتر می باشد اما یک سونوگرافیست حرفه ای از روی شکم هم قادر است که موقعیت جنین را مشاهده و گزارش کند .

سونوگرافی دوم

در مبحث سونوگرافی حرفه ای که در عصر امروز می باشد بعضی از آنومالی ها را می توان تشخیص داد . به طور مثال قطر پشت گردن اندازه گرفته می شود که به آن سونوگرافی ان . تی گفته می شود . ملاک هایی وجود دارد که بر طبق آن می توان گمان کرد که اختلال کروموزومی مثل نشانگان داون وجود دارد . البته این مساله قطعی نمی باشد و  مراحل دیگری برای ثابت کردن این ناهنجاری ها ضروری می باشد . سونوگرافی دوم توصیه می شود در هفته های ۱۲ تا ۱۵ بارداری صورت گیرد .

سومین سونوگرافی

خانم های بارداری که می توانند سونوگرافی انجام دهند توصیه می شود پس از هفته ۱۶ یک سونوگرافی جهت ناهنجاری های جنین انجام دهند . زیرا اندام های کوچک جنین در این مدت را می توان بهتر رویت کرد .

در هفته های ۱۶ الی ۱۹ حاملگی جنسیت – دست و پا – تعداد انگشتان – صورت – وضعیت لب ها – گوش – چشم – دیافراگم – ستون فقرات – کلیه ها – مثانه و معده مملو از مایع و چهار حفره ای بودن قلب جنین ارزیابی شود .

چهارمین سونوگرافی

تا هفته ۲۰ بارداری وزن جنین حائز اهمیت نمی باشد زیرا تا این مدت وزن چشمگیری به خود نمی گیرد . اما بعد از سه ماهه دوم و در طی سه ماهه سوم مخصوصا نیمه دوم سه ماهه سوم زمان وزن گیری جنین می باشد . سونوگرافی ۲۸ هفته پایه جهت وزن جنین می باشد که از روی انحنای استاندارد وزن ایده آل اندازه گیری می شود . دور سر –  استخوان ران – بای پاریتال و دور شکم اندازه گیری شده روی منحنی قرار می گیرد و وزن جنین اندازه گیری می شود  .

مقالات مرتبط

سونوگرافی

سونوگرافی ترانس واژینال

سونوگرافی حاملگی

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها

مقالات مرتبط

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن: راهنمای جامع

سونوگرافی شکم و لگن یک تکنیک تصویربرداری غیر تهاجمی است که به طور گسترده در تشخیص پزشکی استفاده می شود. از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۱ Comment
  1. بیتا

    شنیدم این سونوگرافی واسه جنین خیلی بده، اما خیلی قشنگ جنینو نشون میده. تو ماه ۷ام میشه این سونورو انجام داد؟

    Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *