امروزه با پیشرفت علم، تشخیص بیماری ها با سهولت بیشتری امکان پذیر است. برخی از روش های پیشرفته در برخی از مراکز معتبر رادیولوژی و سونوگرافی انجام پذیر است زیرا دارای دستگاه های به روز و مجهز میباشند. بیماری های پستان و سرطان این عضو میان بانوان بسیار شایع است و به همین دلیل توصیه میشود که هر ۵ ماه بانوان چکاپ کاملی از این ناحیه داشته باشند. ماموگرافی پستان یکی از روش های کاربردی است که به راحتی بدون لمس پستان با دست و تحریک غدد درون آن، در صورت وجود بیماری تشخیصات لازم را انجام میدهد.
ماموگرافی چیست؟
یکی از بهترین روش های تشخیص سرطان، مخصوصا در مراحل اولیه ماموگرافی پستان می باشد. ماموگرافی عکس ساده رادیوگرافی از پستان می باشد. می توان ۱۰ سال قبل از اینکه سرطان سینه را با لمس کردن تشخیص داد، با استفاده از ماموگرافی پستان شناسایی کرد. خانم ها باید برای انجام ماموگرافی اهمیت بسیار زیادی برخوردار باشند. زیرا انجام ماموگرافی در تشخیص زودهنگام سرطان پستان بسیار موثر می باشد. خانم هایی که نشانه ای از سرطان ندارند و به صورت دوره ای و منظم آزمایش ماموگرافی پستان را انجام می دهند تا حد بسیار زیادی ابتلا به سرطان پستان در آن ها کاهش می یابد. این روش باید حتما برای داشتن نتیجه ای درست در بهترین مرکز رادیولوژی و سونوگرافی انجام شود.
می توان با استفاده از ماموگرافی ۳۳ درصد مرگ و میرهای ناشی از سرطان پستان را کاهش داد. بهترین زمان جهت ماموگرافی پستان در هفته اول قاعدگی می باشد زیرا در این زمان سینه ها حساس نیستند. جهت انجام ماموگرافی فشار بر روی سینه ها وارد می شود که ممکن است کمی دردناک باشد. سعی کنید قبل از انجام ماموگرافی حتما استحمام نمایید و از مواد خوشبو کننده زیر بغل به هیچ وجه استفاده نکنید زیرا استفاده از این مواد در جواب آزمایش تاثیر منفی دارد.
چه افرادی باید ماموگرافی پستان انجام دهند؟
- افرادی که مبتلا به عفونت در سینه می باشند.
- افرادی که مبتلا به سرطان سینه می باشد جهت پیگیری باید ماموگرافی را انجام دهند.
- توصیه می شود که خانم های بالای ۴۰ سال هر دوسال یک بار آزمایش ماموگرافی را انجام دهند.
- افرادی که سابقه مبتلا شدن به سرطان سینه در خانواده درجه یک آن ها دیده شده است باید از سن ۳۵ سالگی هر سال ماموگرافی پستان را انجام دهند.
مزایای ماموگرافی پستان
در گذشته که روش تشخیصی خاص و مفیدی برای سرطان پستان وجود نداشت ، افراد زیادی در اثر ابتلا به این سرطان و تشخیص دیرهنگام و در زمان حاد شدن بیماری، که دیگر هیچ کار خاصی قابل انجام نبود برای فرد، خانم های زیادی جان خود را از دست می دادند و امار مرگ و میر بالاتر بود، زیرا با سونوگرافی گاهی توده تشخیص داده نمی شد و روش دقیقی برای تصویربرداری و تشخیص نبود، اما با گذشت زمان و در نتیجه با ایجاد روش ماموگرافی پستان ، با تشخیص سریع سرطان سینه، کمک زیادی به اقدام به موقع برای درمان این بیماری کرد، در نتیجه امروزه افراد با ماموگرافی دوره ای می توانند از سرطان پستان خود در صورت ابتلا آگاه شوند . ماموگرافی در افراد مسن، چون بافت سینه آنها بیشتر شامل چربی است، آسان تر می باشد و تشخیص توده سرطانی در این افراد سریع تر صورت میگیرد. ماموگرافی نقش بسزایی در تشخیص سرطان در افراد علامت دار مانند ترشح خونی، افراد بدون علامت دارد همچنین درمان سرطان و مراحل مختلف را پیگیری کرده و اگر فرد یم سینه اش دارای توده است، با ماموگرافی می تواند از وجود توده در سینه ی دیگرش مطلع شود.
سایر کاربرد مهم ماموگرافی
- جهت ارزیابی افرادی که مشکوک به توده پستان می باشند و یا توده پستانی کوچکی دارند
- جهت تشخیص سرطان در افراد بالای ۴۰ سال بسیار موثر می باشد
- جهت پیگیری سرطان پستانی که توسط شیمی درمانی و یا رادیوتراپی درمان شده است
- ارزیابی و پیگیری پستان افرادی که یکی از سینه های آن ها به علت سرطان پستان برداشته شده
عوارض ماموگرافی
به طور درست و قطع نمی توان برای ماموگرافی واژه ی عوارض را به کار برد، زیرا مزایا و کمک هایی که این روش به درمان و تشخیص سرطان شما می کند، آنقدری زیاد است که عوارضش اصلن به چشم نیاید. در هر صورت ماموگرافی شما را در معرض مقدار کمی اشعه قرار می دهد که ضرر زیادی ندارد، ولی خانم های باردار و شیرده باید مراقب باشند و تا حد امکان ماموگرافی نکنند. البته گاهی ممکن است ماموگرافی نتیجه درست نشان دهد که به دلیل تراکم بیش از حد است، ولی در کل روشی با منترین ضرر و بیشترین فایده است.
ماموگرافی در بارداری و شیردهی امکان پذیر است؟
در صورتی که خانم باردار یا شیرده، علامتی مانند ترشح آبکی یا خونی از نوک پستان، درد و فرورفتگی جدید در سینه اش مشاهده نمیکند، بهتر است ماموگرافی انجام ندهد. در این دوران بافت پستان خانم ها متراکم است و اگر دقت کنید ، انداره سینه ها بزرگ تر از حد معمول است، بنابراین نمی توان بطور دقیق به جواب ماموگرافی این افراد اعتماد کرد و احتمال دارد اشتباها تست، وجود توده را اعلام کند و یا اشتباها عدم وجود توده را نشان دهد که ممکن است فرد خیالش راحت شده و دیگر چکاپ نکند. خانم های باردار دقت کنند اگر علائمی در سینه خود مشاهده کردند سونوگرافی انجام دهند و خودسرانه ماموگرافی نکنند، اگر طبق نتیجه ی سونوگرافی پزشک لازم دانست، آنوقت فرد را به ماموگرافی رجوع می دهد که با احتیاط و ایمنی کامل بر روی این خانم باردار یا شیرده انجام می شود. دقت کنید حتی تا سه ماه پس از قطع شیردهی به فرزند خود نیز، باید این نکات بالا را رعایت فرمایید تا پستان به حالت عادی خود برگردد.
ماموگرافی در افرادی که پروتز پستان دارند چگونه است؟
پستان های پروتز شده به علل مختلف مانند بزرگ کردن، جایگزینی بعد سرطان و..، دارای فرایند سخت تری برای ماموگرافی هستند، اول از همه ، اگر پروتز پستان دارید، هنگام گرفتن نوبت اعلام کنید، زیرا ممکن است بعضی مراکز نتوانند انجام دهند. پروتز چون از جنس سیلیکون است، عبور پرتو های اشعه از آن قسمت سخت است، بنابراین احتمال خطا دارد، مگر اینکه محل پروتز در قسمت پشت باشد، در غیر اینصورت باید قسمت رویی سینه کشیده و سپس فشرده شود تا بتوان احتمال وجود تومور در همه ی قسمت های پستان، حتی جلو را بررسی کرد. برای رفع این مشکلات مربوط به پروتز به طور معمول علاوه بر چهار عکس استانداردی که از پستان گرفته می شود، ۴ عکس دیگر نیز باید گرفته شود.اگر خانم در اطراف ایمپلنت زخم دارد،ممکن است کمی برایش دردناک باشد.شما باید حتما مرکز را از پروتز پستان مطلع کنید زیرا این، عامل جلوگیری از شکستن پروتز هنگام ماموگرافی است.
بهترین سن برای انجام ماموگرافی پستان
زنان و دختران جوان ممکن است به دلیل اهمیت بالایی که به سلامت خود می دهند ، به هنگام احساس اندک دردی در ناحیه پستان، ماموگرافی انجام دهند ، البته که اهمیت به سلامت کار درستی است و افرادی که یکی از اقوام درجه یک انها مانند مادر ، دختر، خواهر و یا عمه و خاله دارای سرطان پستان هستند ، بهتر است حتما با مشاهده علائم درد یا حتی بدون هیچگونه علائمی، ماموگرافی های پی در پی و دوره ای انجام دهند که بهترین زمان انجام در صورت امکان ، ۵ سال زودتر از سن ابتلای فرد خانواده اش است. همچنین معمولا سنی که دائم باید ماموگرافی تکرار شود ۴۰ سال است، که خانم های ۴۰ سال به بالا باید هرسال چک شوند ، و در خانم های یائسه باید هر ۳ سال یک بار ، ماموگرافی انجام شود، ولی از آنجایی که اغلب افراد مبتلا به سرطان پستان از سنین پایین تر دچار شده اند، بهتر است سوابق خانوادگی فرد در نظر گرفته شود. گاهی افراد به علت سختی های ماموگرافی و اذیت شدنشان طی این فرایند ، در انجامش تنبلی کنند ، ولی بهتر است بدانید هیچ چیز از سلامتی شما مهم تر نیست و باید به آن اهمیت دهید. بنابراین نمیتوان سنی را برای قطع به عنوان بهترین زمان برای سونوگرافی پستان تعیین کرد پس حتما به همه علائم ذکر شده توجه نمایید.
۰ دیدگاه