سونوگرافی سروش » ماموگرافی » مامو گرافی دیجیتال
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

مامو گرافی دیجیتال

ماموگرافی دیجیتال چه کاربردی دارد؟ ماموگرافی دیجیتال از همان روش ماموگرافی سنتی استفاده می‌کند اما تفاوت این دو روش با یکدیگر در این موضوع است که ماموگرافی دیجیتال به جای پردازش تصاویر روی صفحه نمایش از رایانه برای گرفتن تصاویر دیجیتال از بافت سینه استفاده می‌کند. در این مقاله قصد داریم ماموگرافی دیجیتال را به طور کامل برای شما شرح دهیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

ماموگرافی دیجیتال چیست؟

هدف انجام ماموگرافی دیجیتال بررسی یافته های غیر طبیعی در سینه یا ناهنجاری های نوک سینه می‌باشد. یکی از روش های تشخیص سرطان سینه و وجود بافت سرطانی در سینه که امروزه بسیار رواج یافته ماموگرافی دیجیتال می‌باشد. این روش دقت بیشتری نسبت به ماموگرافی معمولی داشته و بررسی های ناشی از آن دقیق تر است. روند این سیستم به عملکرد دوربین های دیجیتال که تصاویر با کیفیت ایجاد می‌کنند شبیه است. در زمانی که فرد شرایط عادی دارد انجام ماموگرافی دیجیتال در سنین بالاتر از ۴۰ سال توصیه می‌شود، اما در صورتی که فرد سابقه خانوادگی سرطان سینه داشته باشد ممکن است پزشک برای بررسی و درمان سریعتر انجام آن در سنین پایین تر را ضروری بداند.

ماموگرافی دیجیتال

نحوه انجام ماموگرافی دیجیتال

برای انجام این نوع از ماموگرافی بیمار باید پس از بیرون در آوردن لباس های بالاتنه ی خود لباس مخصوص ماموگرافی را بپوشد. با توجه به امکانات و تجهیزات به کار رفته در مرکز سونوگرافی، ماموگرافی می‌تواند به دو صورت عمودی یا افقی انجام شود. سپس سینه بین دو صفحه نرم قرار گرفته و به وسیله دوز پایین اشعه ایکس عکسبرداری از سینه انجام می‌شود. صفحه برای ثبت تصاویر دقیق از بافت های سینه آن را به آرامی فشار می‌دهد که در برخی افراد ممکن است احساس درد داشته باشند اما جای نگرانی نداشته و این اتفاق موقتی بوده و از بین می‌رود. در آخر تصاویر ماموگرافی دیجیتال روی سی دی ذخیره شده و توسط پزشک برای تشخیص مورد بررسی قرار می‌گیرد.  زمانی که تصاویر سینه در ماموگرافی دیجیتال غیر طبیعی باشد، برای درمان با اشعه ایکس تصاویر مختلفی برداشته شده و سینه تحت امواج فراصوتی قرار می‌گیرد

در ماموگرافی دیجیتال چه چیزهایی دیده می‌شود ؟

زمانی که ماموگرافی انجام می دهید بافت پستانی که متراکم تر است به رنگ سفید دیده می‌شود و چربی ها را می‌توان به رنگ خاکستری مشاهده کرد توده های خوش و هم چنین توده های سرطانی و بدخیم به رنگ سفید در ماموگرافی دیده می‌شود. چون در خانم های با سن بالا و یائسه  پستان ها بیشتر از چربی تشکیل شده و از بافت متراکم مقدار زیادی کاسته شده است به همین دلیل ناهنجاری های مربوط به سینه راحت تر قابل شناسایی هستند.

تشخیص توده های دیده شده در ماموگرافی

پس از اینکه توده ها در ماموگرافی سینه دیده می‌شوند برای اینکه  سرطانی و یا غیر سرطانی بودن آن مشخص شود متخصص رادیولوژی الگو را در نظر می‌گیرد. برای مثال اگر ذرات ریز کلسیمی در تمام پستان دید شوند احتمال خوش خیم بودن آنها بالاست و در صورتی که در یک منطقه متراکم شده باشند احتمال سرطانی بودن آنها بالا می رود.کیستهای خوش خیم به شکل گرد و دیواره های صاف بوده  و تومورهای سرطانی معمولا لبه های دندانه دار دارند .در کنار ماموگرافی متخصص رادولوژی می‌تواند با استفاده ازسونوگرافی توده های کشف شده کیستی را بررسی کند.

ماموگرافی دیجیتال چیست؟

مزایای ماموگرافی دیجیتال

انجام ماموگرافی دیجیتال علاوه بر کمک به تشخیص و درمان بیماری های مربوط به سینه مزایای دیگری دارد که شامل موارد زیر می‌باشد:

  • ماموگرافی دیجیتال خطر مرگ ناشی از سرطان سینه را کاهش می‌دهد.
  • این روش به پزشک در تشخیص تومور های کوچک کمک کرده و پزشک می‌تواند زمانی که توده های سرطانی کوچک است روش های درمانی متعددی را مورد استفاده قرار دهد.
  • انجام ماموگرافی دیجیتال با استفاده از اشعه ایکس هیچ گونه ضرری برای فرد نداشته و پس از انجام آن هیچ اثری از اشعه ایکس در بدن فرد باقی نمی‌ماند.
  • با توجه به ذخیره تصاویر در سی دی دسترسی به اطلاعات در هر لحظه برای پزشک امکان پذیر می‌باشد.
  • نتایج حاصل از انجام ماموگرافی دیجیتال فقط با گذشت ۱۰ ثانیه مشخص می‌شود

تفاوت ماموگرافی دیجیتال با ماموگرافی معمولی در چیست ؟

در ماموگرافی دیجیتال استفاده و به کار گیری از اشعه ایکس بسیار کمتر از ماموگرافی عادی است. چون می‌توان تصاویر را به صورت دیجیتال ذخیره کرد کیفیت عکس ها بیشتر بوده و قدرت زوم خواهند داشت و با بزرگ نمایی حتی تصویرهای بسیار ریز نیز مشخص خواهند شد. ماموگرافی معمولی به مدت پنج تا ده دقیقه طول می‌کشد تا  نتیجه را آماده کند در صورتی که با ماموگرافی دیجیتال این زمان به چند ثانیه کاهش پیدا می‌کند.

دکتر زهره محمدزاده
دکتر زهره محمدزاده
تحصیلات دکتری عمومی از سال ۱۳۶۴ لغایت ۱۳۷۱، دانشگاه علوم پزشکی مشهد اخذ درجه دکتری عمومی در سال ۱۳۷۱ طرح لایحه خدمت نیروی انسانی در منطقه محروم کلات نادری خراسان، آذر ۱۳۷۱ لغایت ۱۳۷۳ دوره رزیدنتی تخصصی رادیولوژی سونوگرافی، بیمارستان امام رضا(ع)، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مهر ۱۳۷۴ لغایت بهمن ۱۳۷۷ اخذ درجه دکتری تخصصی در رشته رادیولوژی سونوگرافی خدمت طرح ضریب K در شهرستان قوچان خراسان مرکزی گذراندن 25 دوره بازآموزی کنگره رادیولوژی سونوگرافی انجمن رادیولوژی ایران از سال ۱۳۷۹ لغایت ۱۳۹۴ گذراندن دوره های متعدد کنگره های بیماری زنان و مامایی و Breast گذراندن دوره ویژه ماموگرافی در تهران و مشهد گذراندن کنگره رادیولوژی شیراز گذراندن دوره های متعدد سالیانه رادیولوژی در تهران و سایر شهرها
برچسب ها:

مقالات مرتبط

۵ علت سونوگرافی بعد از ماموگرافی

۵ علت سونوگرافی بعد از ماموگرافی

علت سونوگرافی بعد از ماموگرافی یکی از سوالات رایجی است که ممکن است برای بسیاری از افراد پیش بیاید. ماموگرافی یک ابزار مهم برای غربالگری سرطان سینه است، اما در برخی...

آمادگی برای ماموگرافی: بایدها و نبایدها

آمادگی برای ماموگرافی: بایدها و نبایدها

آمادگی برای ماموگرافی شامل چندین مرحله مهم است که می‌تواند تأثیر زیادی بر دقت نتایج و راحتی تجربه شما داشته باشد. این آزمایش با استفاده از پرتوهای خفیف اشعه ایکس، امکان...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۴ Comments
  1. ساره

    ۲۴ سالمه و مجردم. مادر بزرگم سرطان سینه داره. برای چکاپ می تونم ماموگرافی کنم؟

    Reply
    • soroush

      ابتدا به یک متخصص زنان مراجعه نمایید . در صورتی که نیاز به بررسی های بیشتر باشد برای ماموگرافی به شما اطلاع می دهند

      Reply
  2. بهار

    سلام
    ۳۷ سالمه در سونوگرافی سینه که سال گذشته برای چکاپ انجام دادم متوجه وجود سه کیست در سینه رایت و دو کیست در سینه چپم شده لطفا راهنماییم بفرمایید که هر چند وقت لازم است که برای سونوگرافی مجدد مراجعه کنم
    با تشکر

    Reply
    • soroush

      سلام
      هر ۶ ماه نیاز به انجام سونوگرافی هست در صورت نرمال بودن سالی یک بار.

      Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *