سونوگرافی کالر داپلر به عنوان یک تغییر و تحول اساسی در تکنولوژی سونوگرافی شناخته می شود. در این سونوگرافی، بررسی جهت و سرعت گردش خون در عروق امکان پذیر است. بررسی حرکت خون در رگها و شریان ها از مهمترین کاربردهای سونوگرافی کالرداپلر است که به متخصصین در تشخیص مشکلات عروقی و قلبی کمک می کند. با استفاده از سونوگرافی دوبعدی و سه بعدی می توان ساختار داخلی اندام ها و بافت ها را بررسی کرد. وجه تمایز سونوگرافی کالر داپلر با سایر سونوگرافی ها، قابلیت بررسی جریان و فشار خون در رگ ها است. در این مطلب می خواهیم یکی از مهمترین خدمات بهترین مرکز سونوگرافی در تهران را مورد بررسی قرار دهیم.
سونوگرافی کالر داپلر چیست؟
سونوگرافی کالر داپلر نوعی سونوگرافی است که در آن با استفاده از امواج فراصوت، می توان جریان خون را در رگ ها مشاهده کرد. روش انجام این سونوگرافی به این صورت است که بعد از ارسال امواج فراصوت به بدن، آنها را با سلول ها و گلبول های خون برخورد می کنند و دچار تغییر در طول موج می شوند. این تغییرات بعد از اینکه به دستگاه بر می گردند، باعث تشکیل تصاویر سونوگرافی می شوند. این تصاویر می توانند اطلاعاتی راجع به جهت و سرعت جریان خون در رگ ها و شریان ها به پزشک بدهند.
کالرداپلر می تواند ما را از وجود انسداد یا افت سرعت حرکت در شریان ها باخبر سازد. این سونوگرافی یک روش غیرتهاجمی است که نیازی به تزریق ندارد. در بیشتر مواقع از این سونوگرافی به جای آنژیوگرافی با اشعه ایکس استفاده می شود.
کاربرد سونوگرافی کالر داپلر
کمک به تشخیص و تکفیک تومورهای عروقی شریانی و وریدی
شناسایی لخته در وریدها برای افراد مبتلا به واریس عروقی و تومورهای عروقی
تشخیص اختلال عروقی که منجر به اختلال رشد حنین می شوند.
شناسایی علت فشار خون های کلیوی
تشخیص تومورها و کیست های عروقی کبد
کمک به تشخیص ارتباط غیر طبیعی بین عروق شریانی و وریدی اندام ها
تشخیص بیماری های تخمدان از جمله توموهای بدخیم
بررسی علل برخی از ناباروری های آقایان و خانم ها
تشخیص علل یائسگی های زودرس
مزایای سونوگرافی کالر داپلر
پیداکردن سریع رگ ها و جریان های متلاطم خون
بدست آوردن تصاویر واضح از جریان خون در رگ ها و قلب
بررسی جهت و شتاب گردش خون در شریان ها
بررسی حجم و درصد خون در رگ ها
انواع سونوگرافی کالر داپلر
سونوگرافی کالر داپلر
این سونوگرافی برای نمایش جریان خون و ساختار اندام ها و بافت ها از طیف رنگ های مختلفی استفاده می کند. سرعت و جهت جریان خون در شریان ها و رگ ها در این سونوگرافی با کیفیت زیادی نمایش داده می شود.
سونوگرافی پاور داپلر
این نوع سونوگرای می تواند تصاویر جزئی تر از جریان را به نمایش بگذارد که در سونوگرافی کالر داپلر قابلیت ارائه آنها وجود ندارد. سونوگرافی پاور داپلر دارای یکسری محدودیت ها نیز می باشد. به عنوان مثال قادر به نمایش جهت جریان خون در شریان ها نیست.
سونوگرافی کالر داپلر اسپکترال
این سونوگرافی می تواند جریان خون در عروق را مورد بررسی قرار می دهد و این کار را با استفاده از اسکن داپلکس انجام می دهد. به ترکیب تصاویر دوبعدی بدست آمده از سونوگرافی و نتایج حاصل از داپلر داپلکس گفته می شود.
مقایسه انواع سونوگرافی کالر داپلر
هردو سونوگرافی کالر داپلر و اسپکترال قادر به بررسی جریان خون و جهت آن هستند. البته در سونوگرافی داپلر اسپکترال نتایج به صورت مقیاس و نمودار نمایش داده می شوند. بر خلاف آن در سونوگرافی معمولی داپلر، تصاویر رنگی ارائه می شود. در سونوگرافی کالرداپلر اسپکترال شتاب، سرعت و جهت جریان خون نمایش داده می شود. این در حالی است که سونوگرافی پاور داپلر تنها دامنه و شدت سیگنال های داپلر را نشان می دهد.
نحوه انجام سونوگرافی کالر داپلر
جهت انجام سونوگرافی داپلر می بایست به متخصص رادیولوژی باتجربه و متبحریمراجعه کنید. زیرا متخصص حرفه ای در مدت زمان محدود و کمی می تواند هم از بیمار سونوگرافی داپلر بگیرد و هم نتایج تست را به بهترین نحو ممکن تفسیر و بررسی نماید.
در این سونوگرافی به وسیله یک دستگاه مبدل می توان اندام های بدن و احشاء درونی و عروق را ارزیابی کرد. در واقع این سونوگرافی کاملا مشابه سونوگرافی معمولی انجام می شود، با این تفاوت که تصاویر دقیق تر و رنگی ارائه می دهد. مرکز سونوگرافی سروش با مدیریت دکتر زهره محمدزاده یکی از بهترین مراکز سونوگرافی در غرب تهران است که این خدمت را به مراجعه کنندگان با بهترین کیفیت ارائه می دهد.
کلام پایانی
در نهایت می توان گفت سونوگرافی داپلر ترکیبی از تمام سرعت ها و مد و دامنه مخصوص آن ها ارائه می شود. زمانی که نتوان به کمک سونوگرافی معمولی برخی مشکلات حاد را شناسایی کرد، می توان از این نوع سونوگرافی استفاده کرد. در این مطلب هر آنچه که به شما در شناخت این نوع سونوگرافی کمک می کرد را مورد بررسی قرار دادیم. کاربردها و مزایای استفاده از این روش را نیز بیان کردیم.
۰ دیدگاه