زمان زیادی از دروان حدس و گمان برای تعیین جنسیت می گذرد. زمانی که از روری شکل شکم ، نحوه حرکت جنین، رنگ پوست،ویار مادر و زشت و زیبا شدن او، جنسیت نوزاد را حدس می زدند . حالا در این دهه شاهد تحولات عمیقی در این زمینه هستیم. دیگر انتظار برای دانستن جنسیت نوزادمان بی معنی است. با اندکی صبر و بعد از مدت کوتاهی متوجه می شویم کودکی که در انتظارش هستیم دختر است یا پسر. این امکان امروزه به کمک پیشرفت علوم پزشکی و تجهیزات آن برای ما ایجاد شده که باید قدردان آن باشیم. امروز به بررسی پیرامون چگونگی تعیین جنسیت می پردازیم. مطالبی در همین راستا که توسط آزمایشگاه سروش، آزمایشگاه غربالگری دوران بارداری به نگارش در آمده می خوانیم:
زمان مناسب برای تعیین جنسیت
تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری و آماده شدن برای ورود یک عضو جدید در هر خانواده ای شور و اشتیاق زیادی به همراه دارد . برخی از بانوان قبل از اقدام به بارداری از روش ها گوناگونی به منظور تاثیر در تعیین جنسیت استفاده می کنند و برخی دیگر در طی دروان بارداری برای تشخیص جنسیت جنین خود اقدام می کنند . در ادامه هر دو روش به طور کامل توضیح داده می شود. متخصصین سونوگرافی زمان هجده تا بیست هفتگی را بهترین زمان برای انجام سونوگرافی می دانند و به والدین توصیه می شود که برای تعیین جنسیت جنین خود در این زمان به مرکز سونوگرافی مراجعه کنند.شاید برخی از علائم در سونوگرافی بتوانند جنسیت را در سه ماه اول بارداری مشخص کنند اما درصد خطای آن زیاد است.
آیا قبل از بارداری میتوان تعیین جنسیت انجام داد؟
به طور کلی نمیتوان جنسیت فرزند را قبل از بارداری و موعد مشخص تشخیص داد اما میتوان با حفظ رژیم غذایی مناسب و حفظ تعادلی اسیدی یا بازی بودن محیط نقش بزرگی در جنسیت فرزند ایفا کرده. به طور مثال میتوان با مصرف برخی از غذاها محیط را برای رشد جنین پسر فراهم کرد و احتمال آن را افزایش داد.
چگونه برای سونوگرافی تعیین جنسیت آماده شویم؟
خانم های باردار باید برای انجام این سونوگرافی مراحلی را رعایت کنند. در ابتدایی ترین نکته توجه داشته باشید که قبل از سونوگرافی، مقدار بیش از حد معمول آب بنوشید. نکته دوم اینکه برای انجام سونوگرافی مثانه خانم باید پر بوده زیرا اگر خالی باشد ممکن است تصاویر دقیقی را به پزشک نشان ندهد بنابراین چند ساعت قبل از انجام این سونو، ادرار خود را تخلیه نکنید.
نکته۱: بعضی مادران خصوصا افرادی که اولین تجربه حاملگی خود را سپری میکنند نگران این هستند که چرا همه اعضای بدن فرزندشان در تصویر سونوگرافی ثبت نشده است و از این بابت نگران هستند که نقصی در نوزاد وجود دارد. توجه داشته باشید تصاویری که از این سونوگرافی ها بدست میرسد به جهت قرارگیری جنین در رحم بستگی دارد. گاهی ممکن است در موقعیتی باشد که شما فقط بتوانید دست ها و پا های او را ببینید. بهترین متخصص سونوگرافی توضیحات اولیه لازم جهت مشخص شدن تعیین جنسیت را به شما خواهد داد.یس
آیا امکان دارد نتیجه سونوگرافی اشتباه باشد ؟
بله .زیرا سونوگرافی جهت تعیین جنسیت به عوامل متعددی بستگی دارد و می تواند بر روی نتیجه سونوگرافی تعیین جنسیت تاثیر گذار باشد.عواملی که در این مسئله دخیل هستند در زیر عنوان شده است :
انتخاب زمان نادرست :
همانطور که گفته شد بهترین زمان هفته های ۱۸ تا ۲۰ می باشد و پیش از آن شاید رشد جنین به اندازه لازم نباشد و همچنین بعد از آن به دلیل بزرگ شدن جنین و اشغال کردن فضای رحم شاید به دلیل فشرده شدن رحم سونوگرافی نتواند جنسیت جنین را مشخص کند .
قرار گیری جنین :
موقعیت تمامی جنین ها در رحم به مانند یکدیگر نیست مثلا در شزایط بریج تعیین جنسیت جنین کار آسانی نیست و شاید در سونوگرافی خطا ایجاد کند .
تجهیزات :
شما باید به مرکز سونوگرافی معتبری مراجعه کنید زیرا برخی از مراکز سونوگرافی از دستگاه های بسیار قدیمی استفاده می کنند که نمی تواند به شما کمک لازم را بکنند .
اضافه وزن مادر :
هر چه وزن مادر بیشتر باشد کیفیت تصاویر پایین تر آمده و سونوگرافی سخت تر خواهد بود .
آیا تغییر جنسیت پس از بارداری ممکن است؟
خیر. جنسیت جنین در همان ابتدا در زمان لقاح مشخص شده و ثابت میماند. اگر در مرحله ابتدایی کروموزوم x از مادر و کروموزوم x از پدر دریافت شود، جنین دختر است و اگر از مادر کروموزوم x و از پدر کروموزوم y دریافت کند، جنسیت جنین پسر خواهد شد. بنابراین جنسیت جنین را نمیتوان پس از لقاح تغییر داد، فقط میتوان قبل از بارداری با رژیم های غذایی شانس یکی از موارد پسر شدن یا دختر شدن جنین را افزایش داد.
نقش تغذیه در تعیین جنسیت
تعیین جنسیت از گذشته تا کنون یکی از موارد پر اهمیت در بین خانواده ها می باشد . طبق تحقیقات صورت گرفته تغذیه نیز تاثیر بالایی در تعیین جنسیت پیش از بارداری دارد . این مورد در کشورهایی که رژیم های کم کالری دارند مانند کشور های صنعتی به شدت مشخص شده است به دلیل آن که تعداد فرزندان پسری که در این کشور ها متولد شده اند کمتر است .
در رژیم مناسب برای تعیین جنسیت جنین برخی موارد با توجه به درخواست زوج ها بیشتر مصرف می شود . برای بررسی و داشتن رژیم غذایی مناسب باید به یک متخصص تغذیه مراجعه نمایید .
سونوگرافی های بارداری
امروزه زوج ها در تعیین جنسیت جنین خود بسیار عجله دارند از این رو ممکن است بیش از حد مجاز از سونوگرافی استفاده کنند . در طی دوران بارداری ، انجام پنج سونوگرافی برای بررسی جنسیت و سایر مشخصات جنین کافی می باشد .
سونوگرافی سه ماهه اول بارداری
سونوگرافی سه ماهه اول بارداری در ۱۱ تا ۱۳ هفته بعلاوه ۶ روز انجام می شود . این سونوگرافی با بررسی از روی شکم مادر انجام می شود و در آن از سونوگرافی NT به منظور بررسی مایع پشت گردن جنین استفاده می نماییم . در سونوگرافی NT اندام های بدن جنین ، ستون فقرات ، دست ها و پا جنین به طور کامل مورد بررسی قرار می گیرد .
درصد اطمینان آزمایش سونوگرافی NT
طبق تحقیقاتی که بر روی بیش از ۱۰۰۰ زن بارداری صورت گرفته است ۷۵ درصد از مواردی که احتمال ابتلا جنین به سندروم داون گزارش شده درست می باشد . اگر سونوگرافی NT همراه با آزمایش خون انجام شود احتمال درست بودن بالا ۹۰ درصد می رسد .
سونوگرافی آنومالی
این سونوگرافی در سه ماهه دوم بارداری یعنی هفته ۱۸ تا ۲۰ گرفته می شود. اما اگر در سونو گرافی سه ماهه اول مورد مشکوکی از نظر پزشک وجود داشت باشد، این آزمایش در هفته ۱۷ از مادر گرفته خواهد شد.
اهمیت سونوگرافی آنومالی
در این سونو گرافی اندام های مختلف جنین جهت نبودن نقص مورد بررسی قرا خواهد گرفت، که از جمله آن می توان موارد زیر را نام برد:
- شکل و اندازه سر جنین
- چهره جنین جهت بررسی وجود شکاف لب
- ستون فقرات
- دیواره شکم
- معده
- قلب
- بازوان و دست و پاها
در صورت وجود هرگونه نقص در این اندام ها متخصص سریعا به پزشک اطلاع داده تا اقدامات بعد زایمان را برای واالدین توضیح دهد. باید توجه داشته باشید که در مواقعی به علت وضعیت نا مناسب جنین حین سونوگرافی امکان دارد متخصص آزمایش دوباره ای را برای شما تجویز کند، که جای نگرانی نیست.
سونوگرافی واژینال
با سونوگرافی واژینال از هفته چهارده می شود جنس جنین را تعیین کرد. در صورتی با سونوگرافی های معمول نتوان از سلامت جنین مطمئن شد و یا اینکه جنین در قسمت تحتانی شکم مادر قرار گرفته باشد از این سونوگرافی استفاده می شود.
جنسیت پسر در سونوگرافی
جنین پسر در شکم مادر دارای نطفه برآمدگی میباشد که نشان دهنده پسر بودن جنسیت است. در هفته ۷ دوران بارداری هورمون تستوسترون ترشح و باعث شده تا بیضه و آلت تناسلی تشکیل شود.
احتمال خطا در سونوگرافی تعیین جنسیت
معمولا خانم های باردار خصوصا زوج های جوان از روزی که متوجه بارداری خود میشوند، برای روز تعیین جنسیت لحظه شماری میکنند. سونوگرافی های مربوط به تشخیص و تعیین جنسیت در ماه های اواسط بارداری انجام میشوند و همچنین ناهنجاری ها را در جنین بررسی میکند و تشخیص آن را برای متخصص سونوگرافی آسان میسازد. این نوع سونوگرافی میزان دقتی تا ۹۸ در صد داشته که دختر و یا پسر بودن را نیز نشان میدهد.
این روش تعیین جنسیت نیز مانند سایر موارد ممکن است درصد خطایی به همراه داشته باشد و دلایل مختلفی در ایجاد این مشکل ایفای نقش می کنند از جمله :
- انجام سونوگرافی در زمان کوتاه
- انجام سونوگرافی در ماه های آخر بارداری
- تجهیزات نامناسب سونوگرافی
- عدم ماهر لازم در تکنسین مرکز سونوگرافی
- نحوه قرار گیری جنین
سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری
در سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری که بین هفته ۱۸ تا ۲۲ می باشد ، می توان از سونوگرافی آنومالی به منظور بررسی کلی جنین ، مایع آمنیوتیک ، اندازه جفت و … پرداخت . البته در افرادی که سونوگرافی سه ماهه اول وجود مشکل را گزارش کرده با توجه به نظر پزشک غربالگری سه ماهه دوم بهتر است در هفته ۱۷ انجام دهند تا درصورت نتیجه قطعی وجود مشکل امکان اجازه سقط از پزشکی قانونی در آن وجود داشته باشد .
سونوگرافی سه ماهه آخر بارداری
ابن سونوگرافی بعد از هفته ۳۰ و به درخواست پزشک ممکن سونوگرافی تعیین جنسیت است انجام شود و به منظور بررسی کلی شرایط جنین ، نحوه قرار گیری و … می باشد .
جمع بندی
با توجه به نوع قرارگیری جنین می توان تعیین جنسیت را در هفته های اولیه بارداری نیز تشخیص داد ، بهتر است برای دریافت جنسیت قطعی جنین خود به یک مرکز معتبر مراجعه کنید که پزشک با تجربه و حاذق و با تجهیزات مناسب تعیین جنسیت جنین شما را بررسی نمایند . غربالگری های سه گانه بارداری نیز در تشخیص بیماری های جنین بسیار مناسب است بنابراین طیق نظر پزشک تمامی مراحل را انجام دهید.
۰ دیدگاه