سونوگرافی واژینال چیست و چگونه انجام میشود؟ سونوگرافی واژینال که به عنوان سونوگرافی ترانس واژینال نیز شناخته میشود، یک تکنیک تصویربرداری پزشکی است که برای بررسی اندام های تولید مثل در زنان مورد استفاده قرار میگیرد. این روش معمولاً برای ارزیابی سلامت رحم، تخمدان ها و لوله های فالوپ و همچنین برای تشخیص بیماری هایی مانند درد لگن، خونریزی غیرطبیعی و ناباروری استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره سونوگرافی واژینال بیان کنیم، با ما همراه باشید.
سونوگرافی واژینال چیست؟
سونوگرافی واژینال یکی از روش های تصویر برداری برای بررسی نمودن رشد جنین و سلامت آنها میباشد، که میتوان با قرار دادن وسایل خاص در داخل واژن، داخل واژینال را مشاهده نمود. در این روش میتوان از جنین عسکبرداری کرده و با کمک امواج این تصویر به مانیتور منتقل می شود. بهتر است بدانید که این پروسه نیاز به زمان کوتاهی دارد و معمولا ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارد. سقط هایی که در سه ماهه اول رخ میدهد از رایج ترین دلایل مراجعه کنندگان میباشد و زنان را با مشکلاتی مانند باقی ماندن محصولات بارداری و خونریزی واژینال روبرو میکند. به همین دلیل سونوگرافی ترانس واژینال جهت ارزیابی این بیماران بسیار مناسب است. بعضی از مشکلاتی که به وسیله این آزمایش مورئد بررسی قرار میگیرد، شامل مواردی همچون سرطان، عفونت، کیست، فیبروم ها، بعضی از نواقص مادرزادی در زمان تولد و ارزیابی جفت میباشد.
بهترین زمان انجام سونوگرافی واژینال
درک بهترین زمان برای سونوگرافی واژینال میتواند به بیماران کمک کند تا در مورد زمان برنامه ریزی این عمل تصمیم گیری کنند. برای تعیین بهترین زمان برای سونوگرافی واژینال، عوامل مختلفی باید در نظر گرفته شود. یکی از عوامل کلیدی هنگام برنامه ریزی برای انجام سونوگرافی واژینال، سیکل قاعدگی بیمار است. زمان انجام، در رابطه با چرخه قاعدگی میتواند بر کیفیت نتایج تصویربرداری تأثیر بگذارد. از سوی دیگر، اگر تمرکز سونوگرافی بر ارزیابی آندومتر یا نظارت بر رشد فولیکول در آمادهسازی تخمکگذاری باشد، زمانبندی این روش در فاز فولیکولی میانی تا اواخر یا فاز لوتئال اولیه ممکن است مناسبتر باشد. در طی این مراحل، تغییرات در رشد آندومتر و فولیکول را میتوان با دقت بیشتری مشاهده کرد و اطلاعات ارزشمندی برای ارزیابی باروری ارائه میدهد. همان طور که اشاره کردیم تعیین بهترین زمان برای سونوگرافی واژینال مستلزم بررسی دقیق عوامل متعدد از جمله هدف خاص معاینه، چرخه قاعدگی بیمار و هرگونه سابقه پزشکی یا علائم مرتبط است. با در نظر گرفتن این عوامل، پزشکان میتوانند زمان سونوگرافی واژینال را برای به دست آوردن نتایج تصویربرداری دقیق و معنادار بالینی برای بیماران خود مشخص کنند.
نحوه انجام سونوگرافی ترانس واژینال
این سونوگرافی باید با مثانه خالی و یا نیمه پر انجام بگیرد در ابتدا وسیله ایی به نام پروب که بر روی آن پوششی یک بار مصرف گذاشته میشود وارد واژن میشود. شاید فرد در این مرحله احساس درد و ناراحتی داشته باشد. به این نکته توجه داشته باشید که این پوشش ها یک بار مصرف هستند، به همین دلیل برای فرد مشکلی از لحاظ عفونت و یا آلودگی ایجاد نخواهد کرد. معمولا فرکانسی که این سونوگرافی را با آن انجام میدهند ۱۰ مگاهرتز میباشد و پروبی که این فرکانس را ایجاد میکند، از این طریق واژن به رحم و تخمدان نزدیک میشود و تصویر آنها بر روی مانیتور ایجاد میشود. انجام سونوگرافی واژینال برای خانم های بارداری که به دلیل شل بودن گردن رحم سابقه سقط جنین داشته اند و یا اینکه دردهای شکمی دارند، برای اندازه گیری طول گردن رحم بهتر است انجام بگیرد. از دیگر مواردی که سونوگرافی واژینال انجام میگیرد بررسی مشکلات بعد از سقط جنین در ماه سوم است.
سونوگرفی واژینال در چه مواقعی تجویز میشود؟
سونوگرافی واژینال معمولاً برای ارزیابی شرایط مختلف زنان از جمله مواردی که در زیر به آن ها اشاره میکنیم مورد استفاده قرار میگیرد:
- فرد دچار خونریزی های غیر عادی و مشکلاتی که از قاعدگی نشات گرفته است باشد.
- ارزیابی توده تخمدان و کیست های تخمدانی
- ارزیابی تمامی مشکلات ناباروری در بانوان
- بررسی بارداری های خارج از رحم
- بررسی دردهایی که در قسمت لگن وجود دارد.
فیلم سونوگرافی واژینال
مزایای سونوگرافی واژینال
این روش غیر تهاجمی مزایای متعددی را نسبت به سایر تکنیکهای تصویربرداری ارائه میکند و آن را به ابزاری ارزشمند در مراقبتهای زنان و زایمان تبدیل میکند. در ادامه به بررسی مزایای سونوگرافی واژینال میپردازیم:
- توانایی آن در ارائه تصاویر با وضوح بالا از اندام های تناسلی
- کمک به افزایش دقت تشخیصی به علت کیفیت بالای تصاویر
- ایمنی بیشتر و عدم ایجاد خطر یا حساسیت برای بانوان
- تشخیص زودهنگام مشکلات
- عدم نیاز به آمادگی پیچیده
سونوگرافی واژینال در بارداری
در طول دوران بارداری ممکن است به طور متعدد از شخص باردار سونوگرافی گرفته شود. مهمترین دلیل انجام آن تأیید بارداری و مشخص شدن ساک حاملگی است. برخی از مادران باردار ممکن است از انجام سونوگرافی واژینال در زمان بارداری نگران باشند. دلیل این نگرانی شاید احتمال آسیب دیدن جنین باشد. اما لازم به ذکر است که دراین سونوگرافی پروب وارد رحم نمیشود و هیچگونه خطری برای جنین ندارد، اما با بزرگ شدن جنین بهتر است که سونوگرافی شکمی انجام شود. سونوگرافی واژینال در زمان بارداری ممکن است به دلایل زیر انجام شود:
- مشخص شدن موقعیت ساک حاملگی
- تشخیص حاملگی چند قلو در ابتدای بارداری
- بررسی کردن ضربان قلب جنین
- تعیین زمان حاملگی
- بررسی موقعیت جفت
- اندازه گیری طول سرویکس
- بررسی حاملگی خارج رحم
- حاملگی پوچ
- بررس خونریزی ابتدای بارداری
اقدامات قبل از سونوگرافی واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال باید با مثانه خالی و یا نیمه پر صورت گیرد. در این سونوگرافی فرد هیچگونه دردی را احساس نمیکند. اگرچه امکان دارد به دلیل اینکه پروب به قسمت واژینال وارد میشود فرد به اندازه اندکی احساس ناراحتی و فشاری که نشات از پروب میگیرد را داشته باشد. قبل از انجام سونوگرافی واژینال بهتر است آمادگی های زیر را داشته باشید:
- اصلاح موهای زائد
- در صورت حساسیت داشتن به پلاستیک به پزشک خود اطلاع دهید.
- در طول سونوگرافی بدن خود را منقبض نکنید و آرامش داشته باشید.
- بهتر است لباس دو تکه بپوشید که نیاز به برهنگی کامل نباشد.
آیا سونوگرافی ترانس واژینال درد دارد؟
در حالی که سونوگرافی ترانس واژینال به طور کلی توسط اکثر بیماران به خوبی تحمل میشود، برخی از افراد ممکن است در طول این عمل احساس ناراحتی یا درد کنند. سطح ناراحتی تجربه شده در طول سونوگرافی ترانس واژینال میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. عواملی مانند تحمل درد فردی، سوابق پزشکی و مهارت پزشک در انجام این روش، همگی میتوانند بر سطح ناراحتی تاثیر بگذارند. برای بیماران مهم است که هر گونه ناراحتی را که ممکن است در طول انجام تجربه میکنند، در میان بگذارند تا پزشک بتواند در صورت نیاز تنظیمات را انجام دهد. دلایل مختلفی وجود دارد که چرا سونوگرافی ترانس واژینال ممکن است برای برخی افراد باعث ناراحتی یا درد شود. قرار دادن پروب اولتراسوند در واژن میتواند باعث فشار و کشیدگی دیواره های واژن شود که ممکن است برای برخی از بیماران ناراحت کننده باشد. علاوه بر این، حرکت پروب برای به دست آوردن تصاویری از اندام های لگن نیز ممکن است باعث ناراحتی شود، به خصوص اگر شرایط زمینه ای مانند بیماری التهابی لگن یا اندومتریوز وجود داشته باشد. برای کمک به به حداقل رساندن ناراحتی در طول سونوگرافی ترانس واژینال، پزشکان ممکن است اقدامات متعددی را برای اطمینان از راحتی بیمار انجام دهند. این اقدامات میتواند شامل استفاده از یک پروب با اندازه کوچکتر برای افرادی باشد که نسبت به روش حساس تر یا مضطرب هستند باشد.
سؤالات متداول
۰ Comments